Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:06:13

Старт парламентських виборів 2014 на Чернігівщині

03.10.2014   13:06Агенцiя

Виборчі перегони набирають обертів, остаточні списки партій і кандидатів-мажоритарників вже оприлюднені. Чернігівські експерти і політичні оглядачі обговорили основні тенденції початку виборчого процесу в рамках зустрічі Клубу молодого політолога 2 жовтня в дискусійному клубі «Експертна думка».


Загальні тенденції

Люстрація не діє. Експерти зійшлися в думці, що політики, що були причетні до режиму Януковича знову мають великі шанси стати народними обранцями. Зокрема, на мажоритарних округах Чернігівщини балотуються 4 нардепи, які голосували за диктаторські закони 16 січня. Старі популістські методи та підкуп виборців залишаються в арсеналі виборчих технологій і в цій парламентській кампанії.
Зміна партійних вподобань. Партії, що здобули найбільшу підтримку у 2012 році (Батьківщина, Партія Регіонів, УДАР) з різних причин значно втратили свій рейтинг. Це відкриває можливість для нових політичних сил.
Нові кандидати без досвіду і часу. Хоч політична ситуація є перспективною для нових лідерів, але їм заважають стислі терміни кампанії, відсутність ресурсів і єдності.
Проблеми виборчого процесу. Через стислі терміни кампанії, виборчі комісії часто стикаються з неточностями в законодавчому полі, склад комісій не завжди компетентний, а ресурсне забезпечення не завжди дає можливість організувати виборчий процес планово і прозоро.
Зміна груп впливу. Після подій Євромайдану на Чернігівщині була зруйнована стара вертикаль влади і почалася боротьба за сфери впливу між двома впливовими народними депутатами. Якщо одна з груп вже зараз має сильні позиції у місцевій владі, то інша (пропрезидентська) планує здобути домінуючий вплив після парламентських виборів.


Ситуація на мажоритарних округах:

Округ № 205 (Деснянський район, м. Чернігів) – На цьому окрузі немає явних фаворитів. Впливові нардепи Валерій Дубіль та Владислав Атрошенко тут підтримують своїх колег Андрія Дериземлю та Валерія Куліча. Проте представники нардепів тут не мають відчутної переваги. Альтернативою ставленикам може бути громадський діяч Ігор Андрійченко, проте йому наразі заважають мала кількість ресурсів, короткий термін кампанії та велика кількість технічних кандидатів, які можуть розтягнути голоси.

Округ № 206 (Новозаводський район, м. Чернігів, Ріпкинський, Чернігівський райони) – Тут дуже сильні позиції має нардеп Владислав Атрошенко, який вже довгий час постійно працює на окрузі. Сильним аргументом проти цього кандидата є той факт, що він голосував за диктаторські закони 16 січня і входив до фракції Партії Регіонів. Серед альтернативних кандидатів можна назвати Сергія Аверченка та Володимира Поліщука, що брали активну участь у Євромайдані.

Округ № 207 (Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький, Щорський райони) – На даному округу перемагав і до сих пір активно працює Ігор Рибаков, який також голосував за диктаторські закони 16 січня. Серед можливих конкурентів Юрій Євтушенко від Радикальної Партії та Євлахов Анатолій від Блоку Порошенка (директор департаменту ПАТ "Слов’янські шпалери").

Округ № 208 (Бахмацький, Борзнянський, Куликівський, Менський, Талалаївський райони, частина Ічнянського району) – В 208 окрузі в 2012 році впевнено переміг Олег Ляшко, якого підтримали 55% виборців. Це дає підстави вважати фаворитом перегонів кандидата від Радикальної партії Шимка Павла Миколайовича. Проте у нього є конкурент-клон з повністю однаковим іменем Шимко Павло Миколайович. Крім того є учасник минулих перегонів Михайло Голиця.

Округ № 209 (Варвинський, Ніжинський, Носівський, Срібнянський райони, частина Ічнянського району) – Округ Івана Куровського, який цього разу не балотується. Хоч очевидних лідерів на цьому окрузі і немає, але сильні позиції має заступник голови обласної ради Олександр Кодола від Народного Фронту.

Округ № 210 (Бобровицький, Козелецький, Прилуцький райони) – Округ, де в 2012 році переміг Микола Рудьковський (голосував за диктаторські закони 16 січня). Він же балотується і цього разу за відсутності сильної альтернативи.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини