Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:52:06

Сплатити житлово-комунальні послуги за підвищеними тарифами допоможе компенсація

24.06.2014   08:11

Відповідно до прийнятих рішень Кабінету Міністрів України тарифна політика на житлово-комунальні послуги на сьогодні будується таким чином, щоб тарифи були економічно обґрунтованими. Це дасть можливість державі забути таке явище, як різниця в тарифах для енергопостачальних підприємств. Про це зазначив, директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач під час чергового брифінгу для засобів масової інформації, який відбувся 23 червня.

За його інформацією, підприємства теплоенергетики області досі не отримали різницю в тарифах на загальну суму в 125 млн грн. Тож, за останні 5 місяців всі вони демонструють збитковість.

Вже з 1 липня діятимуть нові, суттєво підвищені тарифи на гарячу воду, водопостачання та теплопостачання. Зокрема, послуги Облтеплокомуненерго збільшаться на 42,9%, ТОВ фірми «Технова» — на 46,5%, Ніжинтеплокомуненерго — на 30,8%, а КП «Теплокомуненерго Прилуки» — на 34,7%. Більш ніж у два рази збільшиться плата за водопостачання, причому в окремих населених пунктах, через дуже високу собівартість (50-75 грн. за метр кубічний) постачання води може взагалі припинитися. Тут дієвим заходом, за словами Петра Головача, має стати об’єднання водопостачальних підприємств у більш потужні, що зараз і робиться, наприклад, у Ріпкинському районі.

Ще одним нововеденням є запровадження сезонного тарифу, тобто споживачі сплачуватимуть за послуги теплопостачання тільки в опалювальний період. Тому, на сьогодні дуже актуальним залишається питання встановлення приладів обліку теплової енергії в багатоповерхових будинках. До слова, такі прилади в Чернігові встановлять за рахунок Облтеплокомуненерго.

У зв’язку з припиненням Російською Федерацією постачання природного газу на Україну підприємствам області суттєво зменшені ліміти на використаня газу. Це в свою чергу вплинуло на відключення гарячої води у переважній більшості міст Чернігівщини. Наразі лише жителі Чернігова та Прилук мають можливість користуватися гарячою водою. Проте, вже з 1 липня, за інформацією представників облтеплокомуненерго, відповідно до затвердженого графіка відбуватимуться профілактичні відключення гарачої води.

Для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону без російського газу наразі в області відбувається переведення котелень бюджетних установ на альтернативні віди палива, зокрема, пелети, дрова, вугілля, торфяні брикети. За словами генерального директора ТОВ фірми «Технова» Олександра Корчинського, на підприємстві створено запас твердого палива не менший минулорічного, а саме – 67 тисяч тонн. У співвідношенні палива перевага надається вугіллю.

В умовах підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ, за словами директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, населенню надаватимуться житлові субсидії та компенсаційні виплати. Очікується, що кількість сімей, що будуть отримувати соціальні гарантії на оплату комунальних послуг, зросте на чверть. Тому і роботи у працівників соцзахисту значно побільшає. Наразі ж вони проводять інформаційно-роз`яснювальну кампанію щодо порядку оформлення субсидії, подання необхідних документів, тощо.

Посилює соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги й Уряд, впроваджуючи нову адресну програму. З 1 липня, окрім житлових субсидій, жителі області можуть скористатися і компенсацією додаткових витрат на оплату комунальних послуг. Право надання компенсації, відповідно до постанови КМУ, поширюється на сім’ї середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищує рівень прожиткового мінімуму для сім’ї. Для її отримання жителям необхідно звернутися із відповідною заявою та документами до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. Розмір компенсації визначається як різниця між розміром плати за послуги після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни тарифів на послуги.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини