Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:29:05

Про мінімальний розмір заробітної плати на 2014 рік та індексацію грошових доходів населення

16.06.2014   14:08

Державою здійснюється регулювання оплати праці працівників підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також у роботодавців підприємців-фізичних осіб, які використовують найману працю, через встановлення мінімального розміру заробітної плати та інших мінімальних державних норм і гарантій. Основним законодавчим актом, що регулює питання розміру мінімальної заробітної плати є Закон України «Про Державний бюджет України».

Важливо знати, що відповідно до Закону України від 27.03.2014 № 1165-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» збільшення мінімальної заробітної плати протягом поточного року не передбачено.

Отже, мінімальна заробітна плата у 2014 році становитиме: у місячному розмірі – 1218 гривень; у погодинному розмірі – 7,3 гривні.

Звертаємо увагу спеціалістів всіх суб’єктів господарювання на те, що вiдповiдно до статтi 33 Закону України «Про оплату працi» в перiод мiж переглядом розмiру мiнiмальної заробiтної плати iндивiдуальна заробiтна плата пiдлягає iндексацiї згiдно з чинним законодавством.

Правила обчислення iндексу споживчих цiн та сум iндексацiї заробiтної плати визначено Порядком проведення iндексацiї грошових доходiв населення, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 № 1078 (iз змiнами) (далi — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що iндексацiї пiдлягає оплата працi найманих працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй у грошовому вимiрi, яка включає оплату працi за виконану роботу згiдно з тарифними ставками (окладами) i вiдрядними розцiнками, доплати, надбавки, премiї, гарантiї та компенсацiйнi виплати, передбаченi законодавством, що не мають разового характеру.

Враховуючи зазначене, працiвникам, яким заробiтна плата пiдвищувалась у зв’язку з переглядом мiнiмальної заробiтної плати, тобто у груднi 2013 року, базовим мiсяцем при обчисленнi iндексу споживчих цiн для проведення iндексацiї вважається грудень 2013 року.

Виходячи з того, що iндекс споживчих цін перевищив встановлений порiг iндексацiї (101%), у травнi 2014 року виникло право на iндексацiю. Сума iндексацiї у травнi 2014 року становить 36,54 грн. Сума iндексацiї у червні 2014 року становитиме 77,95 грн.

У подальшому сума iндексацiї буде збiльшуватись з урахуванням фактичних iндексiв споживчих цiн за наступнi мiсяцi. Для проведення індексації індекс споживчих цін обчислюється Держкомстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Сума iндексацiї нараховується кожному працiвнику iндивiдуально в залежностi вiд пiдвищення його заробiтної плати.

Оскільки індексація грошових доходів населення є обов’язковою та належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці, то за порушення трудового законодавства винні особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини