Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:42:03

Державна гендерна політика потребує якісного вдосконалення

11.06.2014   17:47

11 червня перший заступник голови обласної ради Олександр Кодола взяв участь в роботі «круглого столу», присвяченого підведенню підсумків проекту «Проведення громадського функціонального обстеження місцевих органів влади для підвищення ефективності державної гендерної політики». Проект реалізується ГО «Центр політичних студій та аналітики».

Під час заходу висвітлено результати проекту, який відбувався впродовж січня-травня 2014 р., обговорено питання реалізації гендерної політики у Чернігівській та інших областях України. Громадські активісти та представники місцевих органів влади спробували визначити найбільш проблемні питання, що заважають якісній реалізації державної гендерної політики на місцевому рівні та можливі шляхи їх подолання.

До участі в заході долучилися журналісти, представники місцевих органів влади, голова Чернігівської обласної Спілки жінок України Ірина Дорожкіна, регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю в Чернігівській області Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Лепеха.

Олександр Кодола розповів учасникам заходу про реалізацію в області «Комплексної обласної програми підтримки сім"ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року». Програма вказує на основні проблеми та шляхи їх подолання в контексті впровадження державної гендерної політики.

В той же час, за словами директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Оксани Сердюк, хоч і були в районах області збережені відділи у справах сім’ї та молоді, але згідно штату їх кількість не взмозі задовольнити реальні потреби.

Керівник проекту, заступник директора ГО "Центр політичних студій та аналітики" Ольга Будник звернула увагу на те, що у 2010 року був ліквідований спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, до повноважень якого, серед іншого, належало забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків – Міністерство сім’ї, молоді та спорту України. Фактично була зруйнована управлінська вертикаль та розбалансована координація діяльності між центральними і місцевими органами влади. І на сьогодні вирішенням питань рівних прав та можливостей чоловіків та жінок на центральному і місцевому рівнях займаються різні управління та відділи, які не становлять єдину цілісну управлінську вертикаль.

Радник з гендерних питань голови облдержадміністрації Лариса Юда розповіла, що Чернігівщина є однією з небагатьох областей, що зберегли в штатному розкладі посаду радника голови ОДА з гендерних питань. Проте, на жаль, посада радника не володіє реальними важелями впливу. Таку думку підтримала і заступник Чернігівського міського голови Анна Романова. Вона зауважила, що навіть у ситуації, коли до органу місцевого самоврядування звернеться людина з приводу дискримінації за ознакою статі, то вплинути на приватні структури буде практично неможливо, оскільки це вважатиметься перевищенням службових повноважень.

Також Лариса Юда зазначила, що вирішити питання в позитивному напрямку можливо лише за умови, якщо в кожному відділі, секторі, управлінні буде людина, що розуміється на гендерному питанні. А для цього необхідно активізувати роботу центрів підготовки державних службовців, в програмах яких має бути хоча б одноденний семінар із питань рівності прав жінок і чоловіків.

В результаті обговорення учасники «круглого столу» прийшли до висновку, що болючими є не лише недостатнє фінансування та низька інституційна спроможність місцевих органів влади в питаннях реалізації державної гендерної політики, але й неякісна інформаційно-пропагандистська робота в даному напрямку. А сприяти цьому повинно навчання молоді, впровадження наукових досліджень з гендерної проблематики, підтримка гендерних проектів органами влади та місцевого самоврядування та активізація обміну досвідом з питань забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.