Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:48:30

100 днів роботи нового керівництва Чернігівщини – 100 днів обіцянок

30.05.2014   12:57Агенцiя

29 травня 2014 рокув дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл «100 днів роботи нового керівництва Чернігівщини: перші підсумки і результати»

До обговорення були запрошені: Ірина Черенько, Чернігівська міської молодіжна ГО «Центр прогресивної молоді “Апельсин», Ольга Різенко, менеджер проектів Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, Тетяна Бойко, Агентства стратегічних комунікацій «Prime media», Павло Пущенко, Чернігівський освітній центр «Ініціатива», Юрій Паперний, керівник інформаційних проектів ЧММГО "Молодіжний інформаційний центр". Саме вони вже не перший рік займаються аналізом та моніторингом функціонування адміністративних одиниць.

22 лютого 2014 року головою обласної ради обрано Миколу Звєрєва. 3 березня 2014 року указом О. Турчинова було звільнено з посади голови Чернігівської облдержадміністрації було звільнено Володимира Хоменка, новим головою було призначено Володимира Івашка.

У квітні-травні 2014 року оновився склад голів 17 районних державних адміністрацій.

Це були непрості сто днів. Внутрішня напруга в державі посилилась зовнішньою агресією сусідів. До того ж форматувати за такий короткий строк систему, що будувалась роками дуже важко. У цілому високі очікування, навіяні Майданом, поки не збулися. За цей час нові очільники вступили в свої повноваження, прийняли перші рішення та встигли дати чимало обіцянок.

Загалом оцінюючи роботу управлінців області, експерти відмітили деякі зрушення в стилі управління органами державної влади:  В. Івашко запровадив практику проведення щотижневих брифінгів на різну тематику та взяв на себе відповідальність за кадрові призначення. М. Звєрєв є більш публічною та відкритою політичною фігурою, до його досягнень можна віднести розширення повноважень голови облради, повернення готельного комплексу «Придеснянський» в державну власність. Він жорстко критикував своїх попередників та висловлювався «за» розширення прав місцевого самоврядування, що, до речі, не входить до його компетенції. Також ситуацію навкола керівника комунального підприємства «Ліки України» з Миколою Зверевим в конфлікт вступила одна впливова на Чернігівщині бізнес-група, - про це повідомив Павло Пущенко.

На думку експертів,  владна система кардинально не змінилась і люди це бачать. Юрію Паперному не зрозуміло чим новопризначені голови обласного та районних рівнів відрізняються від своїх попередників та чим вони кращі.

Ірина Черенько вважає, що призначення продовжують здійснюватись кулуарно, закрито. А факт, що одного начальника замінили на іншого, систему не поміняє зовсім. Дуже важливо відслідкувати зміни влади після Майдану. Для цього вже в найближчому часі буде представлено проект своєрідного публічного діалогу між посадовцями та простими громадянами, наголосила керівник ГО «Центр прогресивної молоді “Апельсин».



На прес-конференції Ольга Різенко презентувала результати опитування, яке було проведене в м. Чернігові Поліським фондомнапередодні виборів Президента. Значна частина респондентів не зовсім задоволена тим, яка у місті відбувається кадрова політика та діє нова влада після Майдану.



На питання, чи задоволені чернігівці тими, хто прийшов до влади в результаті Майдану, 54% (сума відповідей «Точно ні» та «Скоріше ні») дали негативну відповідь.
 
Приблизно такий же відсоток не вдоволені діями нової влади на Чернігівщині.

На питання, хто найбільше впливає на кадрові призначення в області в переважній більшості вказані представники партії «Батьківщина». Чернігівський майдан, на думку чернігівців, не є наразі визначником майбутнього керівництва в нашому регіоні.
Лише біля 30%  («Точно так» і «скоріше так») респондентів зазначили, що підходи до прийняття рішень і призначень посадовців змінилися на краще, в той час коли 55% («Точно ні» та «скоріше ні») готові бачити негативню тенденцію в цих питаннях.

В такій атмосфері не дивно, що 67,5% (разом сума відповідей «точно так»  і «скоріше так») опитаних схвально оцінюють необхідність позачергових виборів мера та депутатів міської ради.

Станом на середину травня, враховуючи в тому числі і виборчі обставини в місті, до трійки фаворитів увійшли б: Владислав Атрошенко, Валерій Дубіль та Олександр Соколов.  При цьому, В. Атрошенко наразі майже вдвічі випереджує своїх потенційних опонентів в перегонах за крісло мера. 

В двотуровому змаганні за посаду міського голови теперішніх народних обранців ситуація виглядала б приблизно таким чином.


 
Прицьому третина респондентів ще не готова зробити який-небудь чіткий вибір.

Так у виборчих обставинах виглядають на середину травня преференції чернігівців у партійному розрізі при формуванні депутатського корпусу.

За яку партію Ви б проголосували, якщо б вибори до міської ради Чернігова відбулися наступної неділі?


 
«Це були сто днів обіцянок і я не впевнений, що посадовців матимуть ще сто днів на їх виконання», - підсумував обговорення Павло Пущенко.

Експертна думка

ВІДЕО ОДТРК "Сівер-центр"

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини