Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:00:24

Влада тримає на контролі питання соціального захисту та поліпшення умов життя ліквідаторів аварії на ЧАЕС

25.04.2014   07:30

На цьому під час зустрічі з активом громадських чорнобильських організацій області наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко.

Він підкреслив: питання соціального захисту, поліпшення умов життя ліквідаторів, особливо інвалідів незважаючи на те, що вже минуло більше чверті століття з трагічної дати, не втрачають своєї актуальності. Очільник області зауважив, що такі зустрічі мають стати дійсно частиною щоденної роботи органів виконавчої влади області по взаємодії та співпраці з громадськими організаціями, а не будуть відбуватися лише напередодні певних дат.

За різними програмами здійснюється державна підтримка ліквідаторів шляхом надання їм пільг, компенсацій, допомог, забезпечення лікарськими засобами та санаторно-курортними путівками, автотранспортом.

Для підтримки громадських Чорнобильських організацій щорічно з обласного бюджету виділяються кошти на їх статутну діяльність, в тому числі й на виплату матеріальної допомоги.

Як зазначила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко, сфера соціального захисту області реалізує державну програму «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», споживачами якої є майже 83 тис. осіб, серед яких близько 16 тисяч – діти, 10 тисяч – учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 5 тисяч – інваліди.

Щодо реалізації програми соціального захисту постраждалих громадян у 2014 році через органи соціального захисту, то цьогорічна ситуація дещо змінилася.

По-перше, на 22,7 % збільшено видатки за даної програмою. Якщо у 2013 році реалізовано 51,6 млн грн, то на 2014 рік передбачено 63,3 млн грн.

По-друге, із семи напрямів програми кошти розподілено за п’ятьма, із яких 70 % - на доплати працюючим громадянам, стипендіатам на підвищені стипендії, 15 % - на щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування, решта – на компенсації сім’ям з дітьми; за шкоду заподіяну здоров’ю і організацію перевезення дітей до оздоровчих закладів.

Не виділено кошти на компенсацію за втрачене майно та обслуговування банківських позик через відсутність отримувачів. У цьому році в область вже надійшло 20,5 млн гривень, які реалізовуються в установленому порядку.

Незважаючи на прийняття Кабінетом Міністрів України 16 квітня постанови щодо розмірів разової грошової допомоги до 5 травня, вже 18 квітня виплатним Центром роздруковані і надіслані підприємствам зв’язку та банковим установам відомості для проведення відповідних виплат, де розміри для 1 групи становлять 2575 гривень, 2-ї групи – 2250 гривень, 3-ї групи – 2020 гривень, тобто дещо (приблизно 7%) збільшені, ніж торік.

Але ці кошти, як і інші, ще на вчорашній день не були виплаченими через ситуацію, яка регулюється Держказначейством України. Володимир Івашко зазначив, що дане питання знаходиться під контролем і найближчими днями виплати будуть здійснені.

Важливим питанням, що турбує чорнобильців, є оздоровлення та санаторно-курортне лікування постраждалих громадян. Для забезпечення санаторно-курортними путівками у 2014 році в місцевих управліннях соціального захисту населення на обліку перебуває 6039 постраждалих громадян.

Департаментом вже підготовлено відповідні проекти договорів із Укрзалізницею для перевезення груп дітей до оздоровчих закладів, надіслано Мінсоцполітики України зауваження та пропозиції щодо удосконалення організації оздоровлення, в тому числі й переваг у літньому відпочинку. Однак, путівки для оздоровлення як дорослих так і дітей в область ще не надійшли.

У 67 навчальних закладах області, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а саме, в Козелецькому, Корюківському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському, Семенівському, Сосницькому і Чернігівському районах, здійснюється харчування потерпілих дітей (майже 7,5 тис. дітей).

Мінсоцполітики України проводить відповідні тендерні процедури на закупівлю послуг з харчування дітей, укладає договори з переможцями, і на підставі актів про виконані роботи, підписаних керівниками навчальних закладів, проводить відповідні розрахунки. У цьому році тендерні процедури на закупівлю послуг з харчування дітей ще не проведено, тому починаючи з березня, харчування потерпілих дітей здійснюють їх батьки. Для проведення компенсаційних виплат батькам Мінсоцполітики України вже виділено 1,4 млн гривень.

11 квітня цього року при обласній державній адміністрації як консультативно-дорадчий орган створено комісію з вирішення спірних питань щодо видачі посвідчень постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, перше засідання якої вже відбудеться 30 квітня.

Щодо організації роботи за програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», то проект постанови знаходиться в Кабінеті Міністрів України й кошти на ці цілі в область ще не надійшли.

Департаментом з’ясовано також питання забезпечення у 2014 році житлом постраждалих громадян. Але у зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» кошти на цю програму не виділено. Міністр соціальної політики України має намір порушити питання повернення коштів при стабілізації ситуації в країні.

Як відзначив голова обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун, питання медичного забезпечення постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС залишається найактуальнішим. З огляду на це їх надзвичайно бентежить ситуація з обласним центром радіаційного захисту та оздоровлення населення, в якому щорічно стаціонарне та амбулаторне лікування проходять декілька тисяч чорнобильців. Заклад потребує нового обладнання та медикаментів, а також покращення харчування.

Однак, за словами Анатолія Лігуна, незважаючи на складну ситуацію в країні громадські організації чорнобильців завжди знаходили підтримку та необхідну допомогу у органів влади. Яскравим прикладом цьому є виконання основних положень Меморандуму про взаємодію та співпрацю між Чернігівською обласною державною адміністрацією та громадськими організаціями чорнобильців, підписаного у 2012 році.

Про готовність чекати покращення суспільної ситуації та продовжувати взаємодію з владою та депутатським корпусом говорив і голова обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євген Сонник.

Голова облдержадміністрації Володимир Івашко закликав керівників структурних підрозділів облдержадміністрації уважніше ставитися до потреб цієї категорії людей, бачити за сухою статистикою проблему кожної людини та робити все можливе для її вирішення.

Очільник області подякував присутнім за розуміння та підтримку та запевнив, що усі порушені питання і висловлені пропозиції щодо покращення співпраці та збільшення її ефективності будуть враховані у подальшій роботі.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини