Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:44:05

Про роботу управління земельних ресурсів

12.03.2014   17:40

Управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради є самостійним структурним підрозділом – виконавчим органом міської ради, яке створено в липні 2007 року та знаходиться за адресою вул. Коцюбинського, 82. Про роботу управління у 2013 році інформував на розширеній міській нараді начальник управління Юрій Титаренко.

Враховуючи суттєві зміни земельного законодавства у 2013 році, внесені зміни до Положення про управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради, відповідно до якого до основних функцій управління належить:

1 – готувати та подавати проекти рішень міській раді та її виконавчому комітету для прийняття рішень в межах наданих повноважень з питань:
а) передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян;
б) надання земельних ділянок у користування (в тому числі і на умовах оренди) із земель комунальної власності, встановлення земельних сервітутів;
в) зміни цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб;
г) вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності, продажу земельних ділянок комунальної власності (прав на них) громадянам та юридичним особам, які мають право на набуття земельних ділянок у власність відповідно до Земельного кодексу України, в тому числі з аукціону;
д) викупу земельних ділянок для суспільних потреб;
е) затвердження ставок земельного податку, встановлення розміру орендної плати;
2 – організовувати та виконувати роботи щодо:
а) зберігання документів, що посвідчують право власності або користування земельними ділянками;
б) складання планово-картографічних матеріалів і створення системи інформації, необхідної для ведення землеустрою, моніторингу та охорони земель в межах м. Чернігова.
3- використовувати грошову оцінку земель міста Чернігова для оподаткування юридичних та фізичних осіб.
4 – забезпечувати державну податкову інспекцію у місті Чернігові необхідною інформацією для нарахування сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.
5 – приймати участь у роботі комісій Чернігівської міської ради та її виконавчого комітету з розгляду питань, пов’язаних з регулюванням земельних відносин.
6 – брати участь у розгляді питань, пов’язаних з вирішенням земельних спорів згідно з чинним законодавством.
7 – погоджувати документацію із землеустрою, складену розробниками документації із землеустрою.
8 – виступати замовником документації із землеустрою (в тому числі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок), нормативної грошової оцінки земельних ділянок, експертної грошової оцінки земельних ділянок (прав на них), які підлягають продажу, в тому числі укладати договори на виконання робіт з розроблення документації із землеустрою, оцінки земельних ділянок, на проведення земельних торгів.
9 – від імені Чернігівської міської ради: укладати договори оренди, суборенди, користування, купівлі-продажу земельних ділянок, земельних сервітутів на підставі відповідних рішень міської ради; направляти листи- повідомлення орендарям про заперечення у поновленні договорів оренди землі.
10 – розглядати пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги фізичних та юридичних осіб з питань земельних відносин.
11 – забезпечує своєчасне опрацювання запитів на публічну інформацію та надання відповідей на такі запити в порядку та в строки, визначені Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

З 1 січня 2013 року набрали чинність ряд Законів України, що суттєво змінили порядок вирішення питань регулювання земельних відносин, а саме Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності”, згідно з яким землі державної та комунальної власності вважаються розмежованими, „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, „Про Державний земельний кадастр”.

Органи місцевого самоврядування були залучені до процесу державної реєстрації прав на земельні ділянки наступним чином – Закон України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” зобов’язав органи місцевого самоврядування проводити державну реєстрацію прав комунальної власності на земельні ділянки в реєстраційній службі (при Чернігівському міському управлінні юстиції), без якої неможливо передавати земельні ділянки в оренду та постійне користування фізичним, юридичним особам на підставі рішень міських рад.

За отримання витягів з Державного реєстру прав органи місцевого самоврядування зобов’язані були сплачувати до спеціального фонду державного бюджету по 120 гривень за кожний витяг згідно з вимогами Постанови КМУ від 21 листопада 2012 року №1204 „Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру”, тобто були створені умови фінансування державних функцій, пов’язаних з державною реєстрацією прав на нерухоме майно за рахунок місцевих бюджетів.

В умовах дефіциту міського бюджету плата за отримання витягів з Державного реєстру прав на нерухоме майно була обтяжливою, що, в свою чергу, стримало процес набуття прав користування на земельні ділянки фізичними, юридичними особами на території міської ради в І півріччі 2013 року.

У червні 2013 року були внесені зміни до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, які спростили процедуру оформлення права комунальної власності на земельні ділянки, а саме при поновленні або внесенні змін до договорів сервітуту, оренди земельних ділянок державної чи комунальної власності, право держави чи територіальної громади на які не зареєстровано відповідно до цього Закону, державна реєстрація права власності здійснюється одночасно з державною реєстрацією права користування (сервітут), права оренди земельної ділянки. Аналогічно при наданні у постійне користування земельних ділянок державної чи комунальної власності, право держави чи територіальної громади на які не зареєстровано відповідно до цього Закону, державна реєстрація права власності здійснюється одночасно з державною реєстрацією права постійного користування такими земельними ділянками.

Слід зазначити, що в 2013 році було зареєстровано 215 земельних ділянок комунальної власності на загальну площу 79,1793 га, з них близько 20% – ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).


Звернення юридичних та фізичних осіб

Протягом 2013 року до управління надійшло 7677 звернень (за 2012 рік – 9250, за 2011 рік – 10588), з них 3857 від громадян (за 2012 рік – 2618, за 2011 рік – 2373), 3820 від юридичних осіб (за 2012 рік – 6632, за 2011 рік – 8215), в т.ч. від:

Головного управління Держземагенства в Чернігівській області та управління Держземагенства в Чернігівському районі – 102; прокуратури міста, області, природоохоронної та військової прокуратур – 86; податкових органів – 183; правоохоронних органів та СБУ – 71; депутатів – 26.

Кількість інформацій, підготовлених управлінням земельних ресурсів Чернігівської міської ради і направлених адресатам через загальний відділ міської ради за 2013 рік склала 123 (у 2012 році – 110).

Слід також зазначити, що кількість землевпорядних документацій, які у 2013 році надійшли до управління через Центр надання адміністративних послуг міста, склали 298. За 2,5 місяці цього року вже надійшло 90 документацій.

Щомісяця в 2013 році працівниками управління розглядалося приблизно 640 звернень (у 2012 році – 770 звернень) з приводу передачі в користування, власність земельних ділянок, поновлення договорів оренди, узаконення самовільно зайнятих земельних ділянок та ін.

Відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”, який визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес, у 2013 році до управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради надійшло 69 запитів щодо надання інформації (за 2012 рік – 55 запитів).


Особистий прийом громадян

Протягом 2013 року на особистий прийом до керівництва управління звернулися 671 громадян (за 2012 рік – 745 громадян, за 2011 рік – 907 громадянин, за 2010 рік – 971, за 2009 рік – 820 громадян, за 2008 – 714 громадян). Основні питання, що піднімаються громадянами – це порядок безоплатної приватизації земельних ділянок, що знаходяться у користуванні, порядок отримання земельних ділянок у власність, оренду, процедура узаконення самовільно зайнятих земель, вирішення земельних спорів. Крім того, в 2013 році багато скарг від громадян надходило стосовно затримки територіальним органом Держземагенства України погодження землевпорядних документацій.


Приватизація земельних ділянок

За 2013 рік 154 громадянина (978 у 2012 році, 630 у 2011 році) використали своє право на безоплатну передачу їм земельних ділянок, з них: 145 (851 у 2012 році, 488 у 2011 році ) – для будівництва і обслуговування жилих будинків, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), 1 – для ведення особистого селянського господарства (5 у 2012 році), 8 (21 у 2012 році, 6 у 2011 році) – для будівництва індивідуальних гаражів, жодного для ведення садівництва.

Слід зазначити, що спостерігається тенденція щодо збільшення кількості громадян, які оформляють присадибні ділянки на умовах оренди. Так в 2013 році кількість громадян склала 48.

На виконання ст. 22 Закону України „Про землеустрій”, ст. 24 Закону України „Про Державний земельний кадастр”, в якій зазначено, що державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, Чернігівською міською радою були прийнято рішення щодо надання дозволів на розроблення землевпорядних документацій: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд -1460, з них 905 на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, 555 на складання технічних документацій із землеустрою; для ведення садівництва – 43 (технічні документації); для індивідуального гаражного будівництва – 30; для особистого селянського господарства – 1; під городництво – 18.


Продаж земельних ділянок

У 2013 році було продано 3 земельні ділянки загальною вартістю 577,7 тис. грн., площею 1,0821 га (середня вартість складає 53 грн. за 1 кв.м), у 2012 продано 8 земельних ділянок загальною вартістю 6 851 тис. грн., площею 14,5228 га (середня вартість складає 47 грн. за 1 кв.м).

Орендна плата

У 2013 році розмір орендної плати для орендарів земельних ділянок в м. Чернігові залишився на рівні 2012 та 2011 років, а саме рішенням міської ради від 29.07.2011 року “Про затвердження ставок земельного податку та встановлення розміру орендної плати за землю в місті Чернігові на 2011 рік” (11 сесія 6 скликання) було встановлено розміри орендної плати на рівні:
– землі житлової та громадської забудови на рівні 3- кратного розміру земельного податку;
– землі промисловості на рівні 3- кратного розміру земельного податку;
– землі транспорту, зв’язку, технічної інфраструктури на рівні 3- кратного розміру земельного податку;
– землі рекреаційного призначення та інші відкриті землі на рівні 3- кратного розміру земельного податку;
– землі житлової та громадської забудови, промисловості та інші категорії земель при умові комерційного використання:
а) автотехобслуговування (мийки, СТО та інші послуги) на рівні 4- кратного розміру земельного податку;
б) оптової торгівлі, роздрібної торгівлі та іншого неврахованого вище комерційного використання на рівні 4- кратного розміру земельного податку;
в) землі, передані для будівництва та експлуатації об’єктів ринкової інфраструктури на рівні 3- кратного розміру земельного податку;
г) землі, передані для експлуатації: побутових кіосків – 12,03 грн. за 1 кв.м; комерційних кіосків в економіко-планувальних зонах -32, 33, 35 – 96,78 грн. за 1 кв.м, а в інших економіко-планувальних зонах -51,84 грн. за 1 кв.м;
д) землі, передані для будівництва та експлуатації автозаправних станцій на рівні 6- кратного розміру земельного податку.


Надходження до бюджету від плати за землю

Впродовж 2013 року від плати за землю до міського бюджету надійшло 80 628,7 тис. грн., що становить 101,4% від планового показника за 2013 рік (79485,5 тис. грн.), в т.ч. від податку за землю з юридичних осіб – 17087,4 тис. грн., податку за землю з фізичних осіб – 1040,6 тис. грн., орендної плати з фізичних осіб – 11320,9 тис. грн., орендної плати з юридичних осіб – 51179,8 тис. грн.

В 2013 році було укладено 349 договорів оренди земельних ділянок (у 2012 році – 649 договорів оренди земельних ділянок).

Найбільшими платниками орендної плати за землю в м. Чернігові у 2013 році були: ТОВ фірма „ТехНова” – 5 512 тис. грн., ПАТ „Укртелеком” – 2 589 тис. грн., ПрАТ „Чексіл автосервіс” – 1 717 тис. грн., ПрАТ „Ринковий комплекс „Нива” – 1 315 тис. грн., ПАТ „САН ІнБев Україна” – 1 114 тис. грн., ПрАТ „Чернігівський РМК” – 686 тис. грн., ТОВ „Коопринок” – 627 тис. грн.

Найбільшими платниками податку за землю в м. Чернігові були: ТОВ „Севен Стайл” – майже 1 млн. грн., ПАТ „УкрсоцБанк” – 713 тис. грн., Державне територіально-галузеве об’єднання „Південно-Західна залізниця” – 545 тис. грн., ПАТ „Чернігівський завод радіоприладів” – 450 тис. грн., ПАТ „Чернігів-Авто” – 389 тис. грн., ПрАТ „Чернігівський автозавод” – 275 тис. грн.,

Вищезазначені юридичні особи сплатили приблизно 21% від загального обсягу по платі за землю. Фактично ці юридичні особи складатимуть основу надходжень по платі за землю на 2014 рік.

У 2013 році управлінням земельних ресурсів міської ради продовжувалась робота з укладання (переукладання) договорів оренди земельних ділянок з урахування нормативної грошової оцінки земель міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 31.03.2011 “Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Чернігова за станом на 01.01.2010”.

Так за звітний період було внесено зміни до 107 договорів оренди земельних ділянок. Очікувані надходження від цих змін складатимуть 1457 тис. грн. при умові своєчасної сплати за користування зазначеними ділянками.


Втрати с/г виробництва

На сьогодні на рахунку міської ради знаходиться 970,218 тис. грн., що надійшли за рахунок втрат с/г виробництва (за 2013 рік кошти від втрат сільськогосподарського виробництва не надходили).

Згідно зі ст. 209 Земельного кодексу України зазначені кошти використовуються на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, проведення нормативної грошової оцінки землі. Використання цих коштів на інші цілі не допускається.


Підготовка проектів рішень

За 2013 рік управлінням підготовлено 38 проектів рішень міської ради з питань регулювання земельних відносин, з яких 37 прийнято. У 2012 році – 98 проектів рішень міської ради з питань регулювання земельних відносин, з яких 94 прийнято.

Крім того, за 2013 рік управлінням підготовлено 5 проектів рішень виконавчого комітету Чернігівської міської ради, всі з яких були прийняті.

Перспективні плани

Рішенням Чернігівської міської ради від 6 березня 2014 року (38 сесія 6 скликання) внесено зміни до “Програми розвитку земельних відносин на території міста Чернігова на 2013 – 2016 роки”, які передбачають аерофотознімання та виготовлення ортофотопланів масштабу 1:1000 на територію м. Чернігова.

Зазначені роботи необхідні для подальшого створення топографічних планів масштабу 1:2000 в цифровій і графічній формі переоформленням в УСК-2000 на територію міста Чернігова.

Аерофотознімальні роботи виконують відповідно до завдання технічних умов польоту і фотографування, включають аеронавігаційне керівництво польотом, а також фотографування місцевості згідно з технічним проектом.

Відповідно до даних Держземагенства України станом на 2012 рік в Україні на території 600 тис. кв. м завершено аерофотозйомку за проектом Світового банку “Видача державних актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру” (землі крім обласних центрів).
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.