Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:38:07

Бізнес і влада - у пошуку конструктивного діалогу

05.03.2014   09:33

4 березня у сесійній залі обласної ради відбувся з’їзд роботодавців і підприємців за участю 447 делегатів з усіх куточків Чернігівщини.

В його роботі також взяли участь голова обласного представницького органу Микола Звєрєв та новопризначений очільник обласної державної адміністрації Володимир Івашко.

Відкриваючи зібрання, депутат обласної ради, голова обласного об'єднання організацій роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар повідомив, що представники бізнесу перед собою, насамперед, ставлять два головні завдання. Це, у складний період військової агресії з боку Росії, запропонувати державі свою практичну допомогу для забезпечення життєдіяльності Чернігівщини і розташованих в регіоні військових формувань та обговорити шляхи вирішення проблем підприємництва в регіоні.

Делегати з’їзду одностайно виразили свою готовність допомогти українському війську, як фінансово, так і пальним, і харчами. З цією метою вони домовилися тримати постійний зв'язок з керівництвом, розташованих на території області військових частин, та обласною представницькою і виконавчою гілками влади. Як зауважили присутні на заході журналісти, знаковим для них виявився той факт, що серед підприємців не виникло жодної дискусії щодо необхідності підтримки військових. Присутні у залі з великим піднесенням і овацією сприйняли озвучену Віктором Лазарем інформацію про те, що команда тральщика ВМС України «Чернігів», не зважаючи на чисельні провокації з боку агресора, залишилася вірною даній народу Україні військовій присязі і продовжує виконувати свій бойовий обов’язок.

На продовження з’їзду, його учасники в численних виступах узагальнили низку проблем, які, на їхню думку, потребують першочергового вирішення.

Такими проблемами є:
- небачений у світі рівень корупції в контролюючих та перевіряючих структурах влади;
- практично відсутній для більшості підприємств області доступ до ринку електроенергії;
- велика і нічим не обґрунтована кількість податків, що душать бізнес і не дозволяють йому розвиватися;
- відсутність виконавчих повноважень у органів місцевого самоврядування та їхня фінансова безпорадність;
- відсутність безпосереднього впливу з боку роботодавців і підприємців на процеси кадрових призначень на керівні посади в органи влади та контролюючі органи тощо.

Перед учасниками з’їзду виступив голова обласної ради Микола Звєрєв. Він, зокрема, подякував роботодавцям за їхню готовність допомогти новій владі у її реформаторських устремліннях. – Без підтримки найширших кіл громадськості сподіватися на успіх реформ буде марно, - сказав керівник і продовжив, - У всіх нас занадто мало часу. Адже мова йде про виживання. Чи зможемо ми вистояти перед викликами сьогодення і не здатися? Чи здатні ми згуртуватися?
Микола Звєрєв озвучив перед учасниками з’їзду основні цілі, на вирішення яких сьогодні спрямовується його робота. Насамперед, за словами керівника, необхідно усім припинити пропонувати і давати хабарі. Мають також бути створені виконавчі комітети при органах місцевого самоврядування з правом розпоряджатися своїми фінансами. Нова кадрова політика на місцях повинна формуватися на засадах моралі, фаховості і професіоналізму. Усі ключові призначення на посади в органи влади повинні відбуватися після схвалення запропонованих кандидатур громадськістю. – Керувати мають ті, кого знають і кому довіряють люди. Варягів на Чернігівщині ми більше терпіти не будемо, - наголосив голова обласної ради.
На його переконання необхідно терміново навести порядок у земельних питаннях: «Землю – основне багатство краю – потрібно передати тим, хто на ній працює».
Під час виступу Микола Звєрєв також поінформував присутніх і про деякі свої першочергові кроки, здійснені ним за короткий час перебування на посаді керівника обласної представницької влади. Серед іншого, він повідомив, що у перші дні своєї роботи доклав чималих зусиль щодо розблокування казначейських рахунків області. Зараз ця проблема вирішена, платежі проходять, люди отримують зарплати, пенсії та стипендії. Двічі на день казначейство інформує голову обласної ради про ситуацію із проплатами, свої звіти також надає і податкова адміністрація.
Зважаючи на військову агресію з боку Російської Федерації та не чекаючи на призначення нового керівника обласної державної адміністрації, розпорядженням голови обласної ради 2 березня було невідкладно створено оперативний штаб по координації спільних дій щодо забезпечення стабільної ситуації в Чернігівській області. Того ж дня відбулося засідання штабу на якому прийнято низку важливих для забезпечення нормальної життєдіяльності регіону рішень.
В полі зору нового очільника обласної представницької влади сьогодні знаходиться і кадрова політика нової влади. З метою пошуку активних, небайдужих і фахових експертів для подальшого їх залучення до роботи в громадській раді при голові обласної ради, оголошено про відкриття прямої телефонної лінії (0462) 675-880. Своїми знаннями, уміннями та досвідом сприяти у вирішенні актуальних питань сьогодення вже зголосилися кілька десятків чоловік. Запис охочих бути включеними до дорадчого органу триває.
Для вироблення європейської політики в питаннях реформування органів влади на Чернігівщині, залучено одних із кращих польських консультантів. Зараз вони перебувають у Чернігові і вже приступили до роботи.

- Давши згоду очолити обласну раду, я взяв на себе серйозну відповідальність перед людьми. Я знаю, що люди спитають з мене за все зроблене і незроблене. Тому обіцяю діяти так, щоб не підвести громаду, щоб не зрадити Майдан. Сьогодні перед усіма нами відкриваються великі можливості. Проте, один я мало щось зможу зробити. Мені потрібна ваша підтримка, - резюмував свій виступ Микола Звєрєв.

Перед учасниками з’їзду роботодавців також виступив і голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко. Звертаючись до присутніх, керівник запевнив що зробить все залежне від нього, аби ситуацію в області нормалізувати.
– Учора мене було призначено на посаду і я, згідно закону, невідкладно перейняв на себе обов’язки керівника оперативного штабу по координації спільних дій щодо забезпечення стабільної ситуації в Чернігівській області. І хочу зараз усіх тут запевнити, що згідно поставлених державою задач, увесь потенціал області зараз мобілізується, проводяться усі необхідні в таких випадках організаційні заходи щоб при необхідності гідно протистояти агресії, - сказав Володимир Івашко.
Він також запевнив, що готовий до відкритого діалогу і зробить все можливе аби бізнесу на Чернігові почувалося комфортно.

На завершення з’їзду його делегати прийняли резолюцію, в якій окреслили своє бачення майбутніх реформ і заходів щодо їх втілення.

Довідково
Ініціаторами з'їзду виступили СПО сторони роботодавців Чернігівської області, Регіональна рада підприємців при облдержадміністрації, Чернігівська регіональна торгово-промислова палата, Обласне об'єднання організацій роботодавців Чернігівщини, ЧОООР «Сіверщина», Асоціація роботодавців Чернігівщини, Асоціація будівельників Чернігівщини, ЧОООР сфери торгівлі і послуг, Союз підприємців, Асоціація аграріїв Чернігівщини, Ліга роботодавців Чернігова.

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини