Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:26:48

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав-гарантів безпеки України та міжнародних організацій"

02.03.2014   14:14Агенцiя

Відповідно до проекту документа,

Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - гарантів безпеки України та міжнародних організацій (додається).

2. Голові Верховної Ради України направити текст Звернення Верховної Ради України до парламентів держав – гарантів безпеки України та міжнародних організацій.

3. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

У проекті Звернення Верховної Ради України до парламентів держав-гарантів безпеки України та міжнародних організацій зазначається:

"1 березня 2014 року Рада Федерації Федеральних Зборів Росії ухвалила рішення щодо можливості використання збройних сил Росії на території України. Ще раніше російські війська увійшли на територію України в Криму під надуманим приводом захисту російськомовного населення.

Ці дії Російської Федерації неприпустимим з боку постійного члена Ради Безпеки ООН, якого з Україною пов’язує Договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

Дії Росії є кричущим порушенням всіх засадничих принципів міжнародних відносин і підривають основи безпеки на Європейському континенті.

Верховна Рада наголошує, що Україна стала першою і наразі єдиною державою в світі, яка добровільно, за власною ініціативою відмовилася від ядерної зброї та ліквідувала всі її запаси під міжнародним контролем.
Умовою такого безпрецедентного кроку стало надання 1994 року з боку Росії, Сполученого Королівства та США, до яких згодом приєдналися Франція та КНР, гарантій безпеки, зафіксованих у Будапештському Меморандумі.

Росія, як одна з держав-гарантів, зобов’язалася утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, а також поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

У зв’язку з військовими діями Російської Федерації проти України Верховна Рада України звертається до парламентів держав-сторін Будапештського меморандуму та міжнародних організацій із закликом:
- направити спеціальні моніторингові місії з метою ознайомлення з реальним станом справ в Україні;
- звернутися до своїх урядів для надання необхідної допомоги з охорони ядерних об’єктів в Україні.

Верховна Рада України запрошує ООН, ОБСЄ, Раду Європи, Європейський Союз, НАТО, СНД та інші заінтересовані міжнародні структури організувати виїзні засідання своїх органів в Україні.
Верховна Рада України виступає з ініціативою створення групи для проведення переговорів з Росією з метою нормалізації відносин з РФ та деескалації ситуації в Європі.

Закликаємо продемонструвати солідарність з українським народом та захистити суверенітет і територіальну цілісність України. Потурання військовим діям проти України може мати непоправні наслідки для всього світового миро порядку".

Відповідний проект постанови зареєстровано за №4334.


Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.