Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:57:07

Вшанування учасників бойових дій на території інших держав

14.02.2014   15:23

14 лютого в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка за участю керівництва області та міста пройшли урочисті збори з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Перед урочистостями усі бажаючі мали змогу оглянути тематичну виставку, підготовлену державним архівом області, обласним історичним музеєм ім. В.В. Тарновського та обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Г. Короленка.

Як відзначив у своєму виступі голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, в Республіці Афганістан виконували військовий обов’язок більше п’яти з половиною тисяч солдатів та офіцерів – вихідців з Чернігівського краю. 118 з них не повернулися з тієї війни.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Очільник області наголосив: упродовж двох останніх десятиріч, вже у незалежній Українській державі, вирішення ветеранських проблем стало складовою державної політики, а ветеранський рух перетворився на об’єднуючий фактор для всього суспільства. Адже цілеспрямована політика держави, направлена на поліпшення соціальної захищеності найбільш вразливих соціальних груп, дозволяє забезпечити подолання наслідків кризових явищ, надавати необхідну підтримку ветеранам.

«З метою вшанування пам’яті загиблих воїнів, підтримки учасників бойових дій, сприяння поліпшенню соціального захисту їх сімей Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав».

«В Україні високо цінують мужність, бойові та трудові здобутки учасників бойових дій на території інших держав, життєвий досвід та професіоналізм яких стають прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни», – зазначив Глава держави.

Люди, яким у мирний час довелось пройти крізь пекло війни, потребують особливої уваги. Підвищення рівня соціального захисту і медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих та померлих воїнів-інтернаціоналістів мають стати пріоритетними для всіх органів влади», - зауважив Володимир Хоменко.

Якісні медичні послуги та пенсійне забезпечення, матеріальна допомога і пільги в оплаті комунальних послуг, надання автомобілів та житла – це основні напрями державної політики щодо підтримки ветеранів.

На Чернігівщині за ініціативи місцевої влади 94 члени сімей загиблих отримують щомісячну матеріальну допомогу. На ці цілі у 2014 році передбачено 112 тисяч гривень. А місцеві організації спілки ветеранів Афганістану отримують допомогу з бюджетів для здійснення статутної діяльності.

Триває робота по наданню житла ветеранам-афганцям.

Голова облдержадміністрації зазначив, що Чернігівська область є одним з тих регіонів, де за останні роки питання забезпечення ветеранів житлом поступово вирішується.

Не менш важливою є робота з виховання у молоді патріотичної свідомості, любові до рідного краю, поваги до його історичного минулого.

У навчальних закладах області регулярно відбуваються тематичні заходи, під час яких учні та студенти дізнаються про воєнні конфлікти в інших державах, до врегулювання яких долучалася Україна, зустрічаються з безпосередніми учасниками тих подій.

Значна увага в регіоні приділяється збереженню пам’яті про загиблих на чужих територіях. Зокрема, на їх честь у жовтні 2013 року у селищі Десна відкрито пам’ятник. У місті Чернігові виконано комплекс робіт з освітлення території, на якій розташовано Пам’ятний знак чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам.

Важливою Володимир Хоменко назвав співпрацю влади з місцевими відділеннями Української Спілки ветеранів Афганістану.

Головна мета діяльності організації – об’єднання зусиль ветеранів для захисту їх прав і інтересів, збереження й передачі молоді героїко-патріотичних і духовних цінностей, увічнення пам’яті загиблих. Спілка активно підтримує ветеранів та їх родини, тісно співпрацює з органами влади та місцевого самоврядування на всіх рівнях.

Саме на поліпшення такої співпраці спрямований і Меморандум про взаємодію та співробітництво, укладений у 2012 році між Чернігівською облдержадміністрацією та обласним відділенням Української Спілки ветеранів Афганістану.

«Ситуація, в якій опинилася наша країна сьогодні, потребує консолідації зусиль всіх верств населення.

І кому, як не вам – учасникам бойових дій на території інших держав – відомо, що збереження миру та стабільності в країні, недопущення проявів усякої агресії – це умови, життєво необхідні для подальшого розвитку будь-якої держави, для забезпечення належного рівня життя людей.

Переконаний, що спільними зусиллями органів влади, представників політичних партій і громадськості вдасться досягти взаєморозуміння та відновити спокій і злагоду у суспільстві. Адже патріотизм, бойове завзяття, прагнення змін на краще варто спрямувати в мирне русло, на розбудову власної держави, а не на її руйнацію і знищення», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Також Володимир Хоменко вручив державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації, а також ордер на квартиру воїну-афганцю.

З вітальним словом перед присутніми виступили голова обласної ради Анатолій Мельник та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

У заході також взяли участь народні депутати України Валерій Дубіль та Сергій Аверченко.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини