Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:22:39

Громадськість Чернігівщини підтримала ініціативу АППУ щодо запровадження контролю використання бюджетних коштів

26.10.2013   09:49

У Чернігові відбувся День Асоціації платників податків України

Один із заходів під час Дня Асоціації платників податків України на Чернігівщині – обговорення за “круглим столом” питання громадського контролю використання бюджетних коштів. Його учасники – Президент АППУ Валентина Арбузова, в.о. заступника голови Чернігівської ОДА з гуманітарних питань Юрій Музика, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник ГУ Міндоходів у Чернігівській області Андрій Лаврешов, представники державних структур, бізнесу та громадськості.

Громадські обговорення розпочалися приємним моментом – за активну громадську діяльність грамоти АППУ вручені голові Чернігівського територіального відділення спілки аудиторів України Василю Цурію та директору приватного виробничо-торгівельного підприємства “ДЖІ-ЕН-ЕЛ” Людмилі Логіновій.

Як зазначила Валентина Арбузова, Асоціація неодноразово наголошувала, що у громадян є не тільки обов’язок сплачувати податки, а і право отримувати достовірну інформацію про те, наскільки правильно витрачаються ці кошти. А відтак спрямовуються зусилля на створення моделі громадського контролю ефективності бюджетної політики на різних рівнях, а також недопущення нецільового використання бюджетних коштів. Це напряму пов’язано з посиленням відкритості у діяльності органів влади, у тому числі протидії корупції. Ідея полягає в тому, щоб створити зворотній зв’язок, коли самі платники податків визначають соціальну ефективність тих чи інших бюджетних програм.

“Саме Чернігів розпочинає серію регіональних громадських обговорень, які згодом пройдуть по всій Україні. Це надзвичайно приємно та відповідально. Непростою і важливою є і сама порушена тема”, – підкреслив під час виступу Голова територіального відділення АППУ у Чернігівській області Михайло Назаренко.

Громадське обговорення пройшли жваво у конструктивному діалозі. Про різні аспекти співпраці громадськості та влади наголосив заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. У своєму виступі він акцентував увагу на співпраці обласної ради з громадськістю щодо раціонального використання бюджетних коштів. Заступник голови обласної ради, зокрема, зазначив, що в обласній раді працює постійна комісія з питань бюджету та фінансів, яка виходячи з покладених на неї повноважень, займає активну позицію у процесах формування та виконання як обласного, так і зведеного бюджету області.

Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів, віце-президент УСПП Валентин Запорощук говорив про досвід європейських країн з використання бюджетних коштів. Наводив приклади, коли пріоритетом при розподілі бюджетних коштів були підприємства, що перебували у стадії стагнації. Також він, як приклад, навів світову практику, коли приймаються закони, які сприяють розвиткові базових галузей економіки в окремо взятих регіонах. Приміром, для Чернігівщини такою галуззю є аграрна.

Створення Центрів з надання адмінпослуг є кроком для прозорої діяльності. Керівник Чернігівського регіонального центру інвестицій та розвитку Юрій Вдовенко розповів про участь у Міжнародному проекті, де вивчали роль місцевих бюджетів. Як одне з позитивних напрацювань він назвав прозорість державних структур, їх готовність до діалогу. В цьому напрямку треба удосконалюватись, оскільки Україна – на шляху до підписання угоди про співпрацю з Євросоюзом.

Депутат Чернігівської обласної ради, заступник голови правління Козелецької районної громадської організації “Сільські обрії” Надія Міклухо-Маклай зазначила, що треба не лише контролювати використання бюджетних коштів, але й допомагати наповнювати бюджети. Цю думку вона розвинула на прикладі сільської ради, де вона є депутатом.

Про співпрацю ЗМІ та державних органів у забезпеченні відкритості влади говорили керівник проекту “Чернігівський монітор” Юрій Паперний та економічний оглядач Сергій Соломаха. Як свідчить моніторинг, контроль за використанням бюджетних коштів входить до двадцятки тем, які цікаві читачам.

Наприкінці обговорень Перший віце-президент АППУ Василь Матійчик зазначив, що всі почуті під час регіональних громадських обговорень пропозиції, після їх аналізу та узагальнення, будуть представлені у Києві 5 грудня на підсумковій міжнародній конференції. Участь у ній візьмуть представники бізнесу, органів влади, громадськості, міжнародні експерти та журналісти.

Підсумовуючи роботу “круглого столу”, Валентина Арбузова запевнила, що всі пропозиції будуть враховані та розглядатимуться на підсумковій грудневій конференції Асоціації платників податків України.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини