Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:25:04

Чернігівщина забезпечує доступ до правосуддя

26.10.2013   09:25Агенцiя

Судді підвищували свій рівень знань на ознайомчому семінарі “Законодавчі аспекти по здійсненню Конвенції з акцентом на доступ до правосуддя”, який пройшов 25 жовтня в Чернігові.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв. Він зазначив, що у Конвенції роз’ясняється й визначається, яким чином всі категорії прав можуть бути застосовані до інвалідів, і вказуються сфери, які вимагають внесення змін, що дозволять особам з обмеженими можливостями ефективно здійснювати свої права, й сфери, у яких їх права порушуються й у які способи необхідно зміцнити правозахисні механізми.

Учасники розглянули такі теми, як статті Конвенції з питань доступності та доступу до інформації та до системи правосуддя, а також методи їх забезпечення. Жодна людина не може скористатись наданими їй правами, якщо вона не має до них “доступу”, тобто відповідних умов для їх реалізації. Особливе значення ця об’єктивна вимога має у процесі реалізації прав людей з інвалідністю, оскільки їм доводиться долати чисельні додаткові перешкоди, яку не дозволяють брати повноцінну, рівноправну участь у суспільному житті.

Свобода вираження поглядів та думки, а також доступ до інформації (стаття 21 Конвенції) для людини з інвалідністю має, звичайно, той самий зміст, як і для кожної людини. Однак здійснення цього права є можливим лише за умови особливих зусиль з боку держави, оскільки людині з інвалідністю потрібні додаткові умови.

Апеляційним судом Чернігівської області вже зроблені конкретні заходи для реалізації статті 9 Конвенції про права інвалідів “Доступність” в частині забезпечення доступності осіб з обмеженими можливостями до правосуддя (встановлена кнопка-дзвінок на висоті 1 метр, встановлено пандуси). З метою покращення доступності до суду осіб з вадами зору в приміщенні встановлено інформаційні таблички, виконані шрифтом Брайля, яким користуються для читання незрячі, доступна друкована інформація у збільшеному вигляді.

Тим не менш, завдання полягає в тому, щоб продовжувати зусилля щодо забезпечення ефективної реалізації Конвенції для того, щоб інваліди могли повною мірою користуватися всіма правами і основними свободами на рівній основі з іншими людьми.

Останні новини Чернігівщини

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.