Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:21:46

Участь у грантівських конкурсах – реальна можливість залучення додаткових коштів на вирішення актуальних проблем територіальних громад

27.09.2013   10:41

25 вересня у Новгород-Сіверську голова обласної ради Анатолій Мельник провів виїзне засідання загальних зборів обласної асоціації органів місцевого самоврядування “Ради Чернігівщини”.

У заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, заступник Голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Дмитро Лосєв, голова Новгород-Сіверської районної ради Віктор Душин, голова Новгород-Сіверської райдержадміністрації В’ячеслав Кауфман, голова постійної комісії обласної ради з питань регіонального розвитку та будівництва Сергій Сергієнко, Новгород-Сіверський міський голова Сергій Пунтус, директор ТОВ «Виробничо-торгове підприємство «Облагропостач» Сергій Макаров, голови районних і місцевих рад області та представники ЗМІ.

Основну увагу на зборах учасники Асоціації приділили питанням залучення органами місцевого самоврядування коштів європейських інституцій, державного та місцевих бюджетів для соціально-економічного розвитку територіальних громад, а також організації участі місцевих рад Чернігівщини у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в наступному році.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Мельник у своєму виступі наголосив, що залучення коштів європейських інституцій, державного та місцевих бюджетів для соціально-економічного розвитку територіальних громад є надзвичайно перспективною справою. За його словами, сьогодні шість районів області: Бахмацький, Городнянський, Куликівський, Корюківський, Чернігівський, Щорський беруть участь у реалізації другої фази цієї Програми. В 25-ти сільських радах названих районів створені і активно працюють громадські організації над втіленням визначених мікропроектів.

Станом на 1 вересня профінансовано більше 3 млн. грн., з них кошти Програми Розвитку Організації Об’єднаних націй (ПРООН) – 53 % (1 млн. 610 тис. грн), кошти місцевих бюджетів - 30 % (911 тис. грн.), кошти територіальних громад - 17 % (498 тис. грн.).

Стосовно перспективи подальшої реалізації цієї Програми, Анатолій Мельник зазначив, що на останній сесії обласної ради було прийнято обласну Програму «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІ фаза» на 2013-2014 роки. Відповідно до неї, протягом цих років на реалізацію інфраструктурних мікропроектів та заходів з енергозбереження та енергоефективності передбачається більше 6 млн. грн., в тому числі кошти ПРООН – 2,8 млн. грн., кошти місцевих бюджетів – 2,6 млн. грн., кошти членів територіальних громад – 614 тис. грн.

Під час свого виступу керівник звернув увагу членів Асоціації і ще на такий реальний шлях, за допомогою якого можна розв’язувати місцеві проблеми із застосуванням інноваційних підходів, як участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Область щорічно, починаючи з 2003 року, бере участь у цьому конкурсі, який організовується Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні.

- Варто зазначити, що для місцевих рад області Всеукраїнський конкурс став значно ближчим і доступнішим після проведення в квітні минулого року змістовного семінару за участю керівництва Державного фонду та підписання Угоди про співробітництво між Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Чернігівською обласною державною адміністрацією та Чернігівською обласною радою, - підкреслив Анатолій Мельник.

За його словами, у 2012 році переможцями конкурсу стали 7 місцевих рад області із загальним фінансуванням з державного бюджету у сумі 1 млн. 130 тис. грн.

Для участі у конкурсі 2013 року від області було подано 17 проектів, три з яких отримали перемогу із загальним фінансуванням з державного бюджету у сумі 760 тис. грн. Виступаючий висловив сподівання, що у Всеукраїнському конкурсі 2014 році місцеві ради області також візьмуть активну участь. Конкурс вже оголошено і його організатори чекають на подачу проектних заявок.

У своєму виступі Анатолій Мельник також позитивно відгукнувся про ту увагу районних рад, яку вони приділяють розробці власних інвестиційних Програм.

Як приклад, він назвав цільову Програму «Соціальний розвиток місцевих громад» в Ічнянському районі. Згідно з цією Програмою одинадцять територіальних громад району беруть участь у реалізації інвестиційних проектів. Програмою передбачена наступна фінансова участь у реалізації інвестиційних проектів: кошти членів місцевої громади - 6 %, кошти суб’єктів підприємництва – 35 %, кошти місцевих бюджетів – 59 %. З початку дії Програми реалізовано чотири проекти, ще 2 планується здійснити до кінця поточного року.

З метою заохочення місцевих рад до результативної роботи обласна рада запровадила щорічний обласний конкурс на кращу сільську, селищну та міську раду. Конкурс дає можливість кожній територіальній громаді взяти в ньому участь і виграти гранти на втілення власних соціальних проектів.

Анатолій Мельник зазначив, що в поточному році у конкурсі взяли участь 35 місцевих рад із 20 районів області. Із обласного бюджету для нагородження переможців в цьому році виділено 500 тис. грн. Місцеві ради, які зайняли перші місця у відповідних 3-х категоріях одержали відповідно 120, 60 і 40 тис. грн.; за зайняті другі місця – 80, 50 і 30 тис. грн.; за зайняті треті місця – 60, 40 і 20 тис. грн.

Керівник запевнив, що обласна рада робитиме все залежне, аби в наступні роки призовий фонд Конкурсу не тільки не зменшився, а при можливості навіть і збільшився.

Голова Новгород-Сіверської районної державної адміністрації В’ячеслав Кауфман під час свого виступу поінформував присутніх про соціально-економічний розвиток району та залучення інвестицій до місцевих бюджетів. Про особливості цьогорічного Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування учасникам Асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини» розповів заступник Голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Дмитро Лосєв. Він, зокрема, повідомив, що на сьогодні Фонд вивчає можливість значного збільшення розміру грантів та розширення категорій учасників, які можуть брати участь у конкурсі.

Члени асоціації органів місцевого самоврядування “Ради Чернігівщини” також заслухали інформацію директора ТОВ «Виробничо-торгове підприємство «Облагропостач» Сергія Макарова, який поділився досвідом очолюваного ним підприємства щодо співпраці з сільськими територіальними громадами в забезпеченні жителів сільськогосподарською технікою.

Підбиваючи підсумки пленарного засідання, голова обласної ради, насамперед, подякував керівництву Новгород-Сіверського району за надану можливість і допомогу у проведенні чергового виїзного засідання обласної асоціації «Ради Чернігівщини». Він, зокрема, зауважив, що зустріч стала ще однією нагодою для відвертого обміну думками з актуальних питань діяльності органів місцевого самоврядування.

- Сподіваюся, що результати наших зборів будуть використані для подальшого розвитку взаємозв’язку між органами місцевого самоврядування області і стануть корисними для всіх нас, - сказав Анатолій Мельник.

По закінченню пленарної частини засідання, члени асоціації “Ради Чернігівщини” відвідали Новгород-Сіверську гімназію №1 ім. Б. Майстренка, яка минулого року відсвяткувала своє сторіччя. Вони ознайомилися із особливостями забезпечення у гімназії навчально-виховного процесу та здійснили оглядову екскурсію приміщенням навчального закладу. Гімназисти подарували поважним гостям концерт. Але керівники громад не залишили діток без уваги. Від імені представницької влади голова обласної ради Анатолій Мельник в дарунок шкільній бібліотеці передав підбірку підручників та книг, що належать перу класиків української літератури.

У ході свого перебування у Новгород-Сіверську члени асоціації органів місцевого самоврядування “Ради Чернігівщини” здійснили також екскурсію історичною частиною древнього міста.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини