Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:33:02

Урочистості з нагоди Дня партизанської слави пройшли у Лісограді. ФОТО

20.09.2013   16:46

19 вересня з нагоди Дня партизанської слави пройшли урочистості у Лісограді Щорського району – місці базування партизанських з’єднань у роки Великої Вітчизняної війни, звідки народні месники вирушали на бойові операції.

Голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадськості поклали квіти до пам’ятника пам’ятника “Партизанська сім’я”.

У вересні 1943 року в ході боїв за село Єліне загинули 14 воїнів 744 стрілецького полку 149 стрілецької дивізії. У 1948 році їхні останки перепоховані у братській могилі разом із останками загиблих партизан. Завдяки пошуковій роботі вдалося встановити імена 12 партизан, які поховані в могилі на монументі “Невідомому солдату» де відбулося відкриття “Знаку Пам'яті”.

Заупокійну літію в пам'ять о загиблих партизанах відправив секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Федір.

Ветерани та гості свята відвідали Музей історії партизанського руху на Чернігівщині.

Урочистості з нагоди Дна партизанської слави продовжилися у партизанському Лісограді покладанням квітів до пам’ятника Партизанам Великої Вітчизняної війни.

«Велика кількість наших земляків загинула у боях із загарбниками. Досі не встановлено всі імена загиблих героїв Руху опору. І нині історики та краєзнавці Чернігівщини працюють над встановленням даних про учасників партизанського руху. Сьогодні, вшановуючи пам’ять полеглих воїнів у Єліному, ми відкрили ще одну сторінку нашого славного минулого. Крім вже відомих прізвищ солдата Червоної Армії Талахідзе та партизана Бондаренка, дослідникам вдалося встановити імена ще дванадцяти загиблих, серед яких є й уродженці Щорського району», - наголосив у виступі голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Присутні вшанували пам’ять всіх полеглих захисників і визволителів нашої Чернігівщини та України хвилиною мовчання.

«Славетні подвиги наших партизан та підпільників назавжди залишаться у пам’яті нащадків, будуть спонукати їх до наполегливої та самовідданої праці задля щасливого майбуття рідної землі.

Для увіковічення подвигів героїв в області проводиться упорядкування існуючих та встановлення нових пам’ятників і пам’ятних знаків, пов’язаних із місцями партизанської слави. От і відкритий декілька років тому музейно-меморіальний комплекс «Лісоград» став символом пам’яті про всіх, хто у ворожому тилу воював проти загарбників», - зауважив очільник області.

Володимир Хоменко наголосив: протягом останніх років керівництвом держави докладаються значні зусилля щодо покращення пенсійного та соціального забезпечення ветеранів.

На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича з травня цього року підвищено розмір щомісячної державної допомоги інвалідам війни ІІ і ІІІ груп та учасникам бойових дій. Майже наполовину було підвищено середній розмір пенсії учасників війни, зросла грошова допомога ветеранам війни до Дня Перемоги.

Учасники та гості свята оглянули експозиції музейно-меморіального комплексу партизанської слави “Лісоград” та переглянули святковий концерт.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини