Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:14:19

Відбулося розширене засідання Колегії облдержадміністрації

22.08.2013   17:13

Розглядалися питання: • про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, бюджету області за І півріччя 2013 року; • про стан підготовки навчальних закладів області до нового навчального року; • про стан контрольно-ревізійної роботи, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в Чернігівській області за підсумками І півріччя 2013 року; • про стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених законами України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями, реагування на звернення та запити депутатів усіх рівнів.

Володимир Хоменко: “Для забезпечення виконання завдань, поставлених керівництвом держави, усі гілки влади повинні працювати в єдиному ритмі”

На цьому наголосив очільник області під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому підбито підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, бюджету області за І півріччя 2013 року.

Аналізуючи хід виконання Програми, директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леонід Подоляк серед позитивних тенденцій першої половини року відзначив зростання виробництва сільськогосподарської продукції; позитивну динаміку розвитку сфери торгівлі та послуг; утримання низької цінової динаміки; зростання реальної середньомісячної заробітної плати; збереження інвестиційної активності та збільшення обсягів кредитування економіки.

Однак, ситуація є неоднорідною як у галузевому, так і в територіальному розрізі.

За оцінкою результатів діяльності районних державних адміністрацій та виконкомів рад міст обласного підпорядкування за напрямом “Економічний розвиток” лідерами є Менський, Варвинський, Ічнянський, Бахмацький та Семенівський райони.

В аграрному секторі економіки досягнуто приросту валової продукції по всіх категоріях господарств на 2,5%, а в сільгосппідприємствах – на 4,9%. Даний позитив забезпечили аграрії 15-ти районів.

З метою розвитку тваринництва з початку року введено в експлуатацію 3 молочні комплекси у Щорському, Ніжинському районах, відкрито доїльний зал у Семенівському районі.

Зважаючи, що у цьому році очікується валове виробництво зерна не менше минулорічного рівня – понад 3 млн. тонн, продовжується будівництво нових виробничих об’єктів. Протягом січня-червня введені в експлуатацію 7 зерносушарок загальною потужністю 4,5 тис. т/добу. Завершується будівництво нових потужностей на 4-х елеваторах сукупною ємністю 132 тис. т.

Власникам земельних паїв за січень-червень виплачено 85,3 мільйонів гривень орендної плати при зростанні її розміру в середньому по області до 4,3% від вартості орендованої землі.

Непростою залишається ситуація у промисловому комплексі.

Показники червня засвідчили про пожвавлення виробництва майже за всіма видами діяльності та зростання випуску продукції порівняно з попереднім місяцем на 14%.

Однак, залежність загального результату від діяльності кількох крупних підприємств, які працювали у І півріччі поточного року нестабільно, не дали змогу досягти минулорічного рівня.

У територіальному розрізі негативну динаміку мають міста Чернігів, Ніжин і Прилуки, де сконцентровані основні виробничі потужності регіону, а також 11 районів.

Після більш ніж дворічної перерви завдяки зусиллям обласної державної адміністрації та підтримці Міністерства аграрної політики і продовольства відновлено роботу Прилуцького заводу “Білкозин”, де вже створено 520 робочих місць, а до кінця року їх кількість має зрости до 700.

В центрі уваги облдержадміністрації залишаються питання поліпшення бізнес-клімату та створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Місцеві бюджети отримали від діяльності суб’єктів малого бізнесу 164,7 млн гривень податкових надходжень, що на 20,9% більше минулорічного періоду. Це майже 22% загальної їх суми.

У ході реформування системи адміністративних послуг проводиться робота щодо створення центрів з їх надання. Сьогодні окрім регіонального у м. Чернігові, вони створені поки що лише в місті Прилуки, Носівському та Городнянському районах. Відповідно до Закону України “Про адміністративні послуги”, Національного плану дій на 2013 рік та доручення Президента України мережа таких центрів повинна бути створена до 1 листопада 2013 року.

В інвестиційній сфері за оцінкою найкращі місця рейтингу займають Варвинський, Корюківський, Борзнянський, Бахмацький та Срібнянський райони.

За підсумками півріччя, за попередніми даними, обсяг капітальних інвестицій перевищив 1,1 млрд гривень – майже в 1,2 рази більше проти минулорічного періоду.

Прямих іноземних інвестицій станом на 1 липня органи статистики обліковують 119,2 млн дол. США, що на 13,5% більше проти початку року. Загальна ж сума коштів, вкладених зарубіжними інвесторами в економіку області, перевищила 188 млн дол. США.

За словами Леоніда Подоляка, основне завдання у цьому напрямку – продовжити роботу по налагодженню діалогу з бізнесом, пошуку потенційних інвесторів, зняттю адміністративних перешкод для вкладення інвестицій та супроводу найважливіших проектів.

Показники групи “Споживчий ринок” у цілому по області характеризуються стійкою позитивною динамікою. Оборот роздрібної торгівлі зріс порівняно з І півріччям 2012 року на 11,4% і перевищив 7,3 млрд гривень. З початку року розпочали діяльність понад 70 нових об’єктів.

Та, незважаючи на те, що індекс споживчих цін в області у червні до грудня попереднього року склав 99,1%, оперативний аналіз цінової ситуації та вжиття упереджувальних заходів з метою недопущення необгрунтованого їх підвищення на соціально значимі продовольчі товари, в першу чергу на хліб, залишаються актуальними.

За напрямом “Житлово-комунальне господарство” лідерами стали Бахмацький, Коропський, Ічнянський, Талалаївський та Носівський райони, з яких Ічнянський, Бахмацький та Носівський перемістилися з “аутсайдерів” до першої п’ятірки. Значно погіршили рейтинг – Варвинський, Корюківський та Щорський райони.

За напрямом “Населення та ринок праці” верхні щаблі рейтингу займають Варвинський, Бобровицький, Талалаївський, Бахмацький та Корюківський райони, нижні – Чернігівський, Сосницький, Ніжинський, Срібнянський та Борзнянський.

По 9 та 7 позицій відповідно втратили Борзнянський та Менський райони, натомість 7 пунктів у рейтингу додав Ічнянський.

Ситуація на ринку праці у І півріччі характеризувалася створенням 8,8 тис. нових робочих місць та зменшенням на 11,8% кількості ліквідованих.

Загалом перебувало на обліку в службі зайнятості та отримувало комплекс соціальних послуг 35,3 тис. осіб.

Протягом І півріччя отримали роботу 11,3 тис. громадян, що на 14,6% більше відповідного періоду минулого року, 4,4 тис. осіб залучено до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, 2,5 тис. безробітних пройшли професійне навчання.

Активізація ринку праці та підвищення соціальних стандартів сприяли зростанню рівня оплати праці.

Середньомісячна заробітна плата працівників області за січень-червень зросла порівняно з відповідним періодом 2012 року на 10,1%, а з врахуванням цінового фактору – на 11,4% і становила 2439 грн., а у червні – 2670 гривень.

Вищий за середній по області рівень оплати праці мають міста Прилуки, Чернігів, Ніжин, Варвинський, Бахмацький, Корюківський і Носівський райони.

Водночас Коропський, Сосницький та Срібнянський райони поки що не змогли перетнути відмітку по рівню у 2000 грн. Роботу щодо легалізації заробітної плати та збільшення її рівня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко доручив взяти керівникам районів під особистий контроль.

Спільними зусиллями вдалося поліпшити ситуацію із виплатою заробітної плати.

На перше липня загальна сума заборгованості складала 15,1 млн грн і зменшилась з початку року на 24,3%. Забезпечили скорочення боргів 7 територій, а в цілому вони відсутні на 16-ти. Залишились лише міста обласного значення та 6 районів, де фіксується заборгованість.

Першочергову увагу необхідно приділити економічно активним підприємствам, які генерують 64,8% боргів.

В цій ситуації керівники районів і міст, спільно з правоохоронними та контролюючими органами, профспілками мають вжити всіх можливих заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати цими боржниками.

У сфері соціального захисту на виплату державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам спрямовано 403,8 млн грн, на компенсацію пільг та житлових субсидій 102,2 млн гривень.

Продовжувалась робота щодо підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями, їх інтеграції в суспільство. У поточному році інвалідами отримано 18 автомобілів та 1285 одиниць технічних засобів реабілітації.

У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на захист дітей, в тому числі і на соціальну адаптацію дітей-інвалідів, відкрито стаціонарне відділення обласного Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.


За напрямом “Освіта та охорона здоров’я” лідирують Ічнянський, Корюківський, Борзнянський, Варвинський та Куликівський райони.

В освітній сфері з початку року відновлено діяльність дошкільного закладу в Срібнянському районі, розпочали роботу 2 навчально-виховні комплекси у Новгород-Сіверському районі.

Продовжується робота по забезпеченню шкіл сучасним обладнанням, у тому числі за проектом “Відкритий світ”.

В рамках реалізації проекту “Забезпечення доступу дітей-сиріт до якісної професійної освіти і навчання” на базі Щорського вищого професійного училища лісового господарства створено навчально-виробниче підприємство для надання допомоги в отриманні професії учням із числа дітей-сиріт та дітей з інших соціально-вразливих груп.

У медичній сфері на виконання Національного плану дій на 2013 рік реалізуються Регіональний та місцеві плани модернізації мережі закладів охорони здоров’я, якими передбачено реорганізацію первинної ланки медичної допомоги, оптимізацію ліжкового фонду, покращання кадрового забезпечення галузі.

З метою поліпшення соціального захисту медичних працівників в 16 районах прийняті відповідні програми, які передбачають забезпечення їх житлом, земельними ділянками, а також ряд інших стимулюючих заходів.

Завдяки проведеній роботі у першому півріччі забезпечено житлом 11 медичних працівників.

На покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області протягом січня-червня з різних джерел фінансування спрямовано 10,0 млн. гривень.

Діяльність сфери культури та туризму спрямовувалась на популяризацію культурних цінностей, розкриття мистецького потенціалу, поліпшення обслуговування населення, розбудову музейних комплексів тощо.

Серед проведених у І півріччі заходів найзначнішими були Міжнародний молодіжний фестиваль “Дружба” та Форум “Чернігівщина туристична”.

У сфері фізичної культури та спорту з урахуванням ініціатив Президента України здійснювались заходи щодо відновлення наявних і будівництва нових відкритих спортивних ігрових та тренажерних майданчиків.

З початку року на офіційних міжнародних змаганнях спортсменами області завойовано 56 медалей в 11 видах спорту, з яких 27 – золоті.

Підсумовуючи розгляд даного питання, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко доручив головам райдержадміністрацій підбити підсумки півріччя в районах на визначити конкретні шляхи щодо виправлення ситуації по тих напрямках, де район відстає від запланованих показників.

“Сьогодні головним чинником забезпечення позитивної соціально-економічної динаміки має бути розширення внутрішнього попиту за рахунок активізації економіки і зростання розмірів заробітної плати, пенсій, інших соціальних виплат.

У цьому році розпочато виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, яка спрямована на підтримку вітчизняного виробника. Враховуючи відповідні доручення Глави держави, ця робота послідовно буде продовжена і в наступному році.

Для забезпечення виконання завдань, поставлених керівництвом держави, усі гілки влади повинні працювати в єдиному ритмі, з єдиною метою – покращення якості життя жителів області. Тоді й усі ми, а головне – люди побачать конкретні результати”, – наголосив очільник області.


Питання стану готовності навчальних закладів до нового навчального року має бути ключовим у роботі керівників органів державної влади та місцевого самоврядування

На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

“Забезпечення права дітей на освіту, турбота про їх майбутнє є одним із пріоритетних завдань державної політики. Підтвердженням тому є проголошені Президентом України Віктором Януковичем нові соціальні ініціативи “Діти – майбутнє України”, проведення заходів у рамках Року дитячої творчості”, – наголосив очільник області.

Він повідомив, які зміни у контексті реалізації державної освітньої політики відбуваються на місцевому рівні.Так, за час дії Програми розвитку дошкільної освіти відкрито 46 дошкільних навчальних закладів та 49 додаткових груп, що дало можливість охопити дошкільною освітою 87,8% дітей віком від трьох до шести років.

В ході реалізації обласної програми щодо забезпечення навчальних закладів області електронними засобами навчального призначення 80% опорних шкіл вже отримали мультимедійне обладнання.

Здійснюються послідовні кроки щодо виконання програми “Шкільний автобус” як на державному, так і на регіональному рівні, що особливо актуально в умовах оптимізації мережі. До 1 вересня попереднього навчального року навчальні заклади області отримали 40 транспортних одиниць, що забезпечило майже повне охоплення (99,6%) школярів, які того потребують.

Згідно з розподілом Державного бюджету на 2013 рік для Чернігівської області передбачено ще п’ять шкільних автобусів. Неабиякого значення для виконання завдань, проголошених в нових соціальних ініціативах Президента України Віктора Януковича, набуває реалізація обласної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді. З січня 2012 року в регіоні розпочав діяльність обласний комунальний позашкільний навчальний заклад – Мала академія наук учнівської молоді, а сьогодні гуртківці закладу здобувають нагороди Всеукраїнського рівня.

Створенню умов для доступу учнів до новітніх інформаційних технологій сприятиме реалізація Національного проекту “Відкритий світ”, до якого в новому навчальному році серед 52 шкіл України долучатимуться і школярі Чернігівщини – ліцей № 15 міста Чернігова та Прилуцька спеціалізована школа № 6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій.

Сьогодні в освітній галузі настав дуже відповідальний і напружений період – перевірка якості підготовки закладів до нового навчального року. Високі вимоги щодо належного стану і термінів готовності навчальних закладів були поставлені на нещодавній селекторній нараді Віце-прем’єр-міністром України Олександром Вілкулом.

Як зазначив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, на виконання доручення голови обласної державної адміністрації щодо перевірки стану готовності закладів та установ освіти до нового навчального року спеціалістами управління освіти і науки щоденно здійснюється об’їзд навчальних закладів районів. Довідки за матеріалами виїздів свідчать, що всі освітянські об’єкти готові до організованого початку нового навчального року.

Так, у 604 (100%) загальноосвітніх навчальних закладах проведено поточні ремонти, проведено капітальний ремонт у 25 загальноосвітніх навчальних закладах із 26 запланованих. Проведено ремонт 103 котелень із 111 та ремонт 37 систем опалення із 39. Відремонтовано покрівлі у 20 загальноосвітніх навчальних закладах із 21 запланованих.

На селекторній нараді Урядом України перед регіонами поставлено завдання щодо приєднання всіх дошкільних навчальних закладів до електронної реєстрації дітей до ДНЗ. На даний час до системи електронної реєстрації дітей приєднано 16 закладів.

З метою реалізації завдань, які поставлені Президентом та Урядом України щодо створення необхідних умов для отримання освіти високої якості, незалежно від того, у місті чи селі мешкає дитина, в області функціонує 121 опорний навчальний заклад. В першу чергу всі зусилля спрямовуються на модернізацію навчально-матеріальної бази саме цих закладів. На сьогоднішній день всі інтернатні заклади підготовлено до роботи в новому навчальному році та осінньо-зимовий період, обладнано комп’ютерною технікою та підключено до мережі Інтернет.

Вихованців на 100% забезпечено одягом, взуттям, шкільною формою згідно з нормативами.

Професійно-технічними навчальними закладами області у ході підготовки до нового 2013-2014 навчального року проведено комплекс ремонтно-відновлювальних робіт та ряд заходів по зміцненню навчально-матеріальної бази.На покращення матеріально-технічної бази, завдяки власно заробленим коштам та наданій допомозі соціальних партнерів професійно-технічними навчальними закладами області освоєно 2 млн. 332 тис.грн. на удосконалення матеріально-технічної бази.

На даний час в області до Всесвітньої мережі підключено лише 79,1% закладів.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, до кінця вересня поточного року цей показник повинен становити 100%.

Внутрішні санвузли, там де вони відсутні, мають бути облаштовані до кінця поточного року. До першого жовтня необхідно закінчити підготовку закладів освіти до роботи в осінньо–зимовий період, забезпечити в повному обсязі паливом.

За вирішення цих питань, підкреслив голова облдержадміністрації, несуть особисту відповідальність керівники районів.

Також він доручив головам райдержадміністрацій провести на місцях наради із зазначених питань, розробити план заходів з виконання намічених планів, враховуючи специфіку навчальних закладів кожного району.

Новий навчальний рік традиційно розпочинатиметься Днем знань 1 вересня. Цьогоріч – це неділя. До шкіл прийдуть усі: діти, вчителі, батьки, громадськість, керівники різних рівнів.

“Ми маємо бути впевненими, що всі необхідні роботи проведені вчасно і якісно. Абсолютно всі школи області повинні відкрити перед учнями двері до відремонтованих, охайних приміщень. Учні мають побачити обладнані класи, бути забезпеченими підручниками і приступити до навчання.

Зробити Перше вересня справжнім святом для наших дітей, їхніх родин, для всієї громади – справа честі кожного з нас”, – зауважив Володимир Хоменко.


Забезпечення реалізації актів і доручень Глави держави та Уряду і належне реагування на заяви та скарги жителів регіону – одне з пріоритетних завдань місцевих органів влади

Стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених законами України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями, реагування на звернення та запити депутатів усіх рівнів розглянуто на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

Зважаючи на важливість даного питання та враховуючи підсумки першого півріччя, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко звернув увагу керівників на необхідність неухильного виконання зазначених завдань.

Зокрема, необхідно:
– забезпечити своєчасне й у повному обсязі виконання завдань, визначених актами і дорученнями Президента України та Уряду;
– вжити заходів щодо належної реалізації державної кадрової політики, дотримання законодавства з питань державної служби та запобігання проявам корупції;
– привести систему роботи з документами у відповідність до вимог Інструкції з діловодства та інших нормативних актів;
– організувати роботу щодо повноцінного функціонування системи електронного документообігу;
– вжити всіх можливих заходів для реалізації Закону України “Про доступ до публічної інформації”;
– забезпечити належне ведення та інформаційне наповнення офіційних веб-сайтів;
– організувати всебічний розгляд та оперативне реагування на заяви та скарги громадян згідно з вимогами Закону України “Про звернення громадян”;
– забезпечити надання обґрунтованих та вичерпних відповідей на звернення жителів області;
– звернути особливу увагу на вирішення проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, інваліди, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки.


Проаналізовано стан контрольно-ревізійної роботи, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в області за підсумками І півріччя

На розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації також розглянуто стан контрольно-ревізійної роботи, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в області за підсумками І півріччя.

Як повідомила заступник начальника Державної фінансової інспекції в області Олена Суржик, в бюджетних установах та організаціях області ще залишаються факти порушень фінансово-бюджетної дисципліни.

Це зокрема, порушення в частині невиконання вимог Бюджетного кодексу України щодо врахування в першочерговому порядку потреби в коштах на оплату праці в бюджетних установах; неналежне виконання бюджетного законодавства щодо взяття та реєстрації зобов’язань, фінансових зобов’язань, прийняття до виконання платіжних доручень розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів; факти незаконного, нецільового використання бюджетних коштів та недоотримання фінансових ресурсів бюджетами всіх рівнів.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив: на рівні Глави держави питання фінансової дисципліни перед керівниками ставиться дуже вимогливо.

Головам райдержадміністрацій спільно з головами територіальних громад доручено вжити додаткових заходів щодо наповнення доходної частини місцевих бюджетів, ефективного здійснення видатків для розв’язання нагальних соціальних проблем, забезпечення належного фінансування та утримання установ бюджетної сфери.

В умовах нестачі бюджетних ресурсів необхідно запровадити режим економного використання коштів, не допускати нецільового та неефективного їх витрачання та порушень бюджетного законодавства.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини