Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 05:26:53

Близько 80 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання в області

31.07.2013   10:19

Стан виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року обговорили на черговому засіданні координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації, яке відбулося 30 липня під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики.

Реалізація права дітей, які втратили піклування рідних батьків, на виховання у сім’ї є одним із загальнодержавних пріоритетів.

Як повідомив Юрій Музика, Глава держави Віктор Янукович своїм Указом «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства до 2020 року» вказує на необхідність концептуальних змін у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в напрямку профілактики соціального сирітства шляхом надання якісних соціальних послуг, спрямованих на підтримку сім'ї.

Для цього в державі введено посади фахівців соціальної роботи, які мають забезпечувати раннє виявлення кризових явищ, попереджувати проблеми у сім'ях та своєчасно надавати їм допомогу.

Одночасно із вдосконаленням системи соціальних послуг дітям і сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, мають активно розвиватись сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це дозволить в повному обсязі забезпечити виконання ініціатив Президента щодо реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї та у безпечному родинному оточенні.

Приріст у І-му півріччі 2013 року році по відношенню до аналогічного періоду минулого року питомої ваги дітей зазначеної категорії, охоплених сімейними формами виховання, склав по області + 3,9% (з 75,6% станом на 01.07.2012 до 79,5% на 01.07.2013 року).

З кожним роком розширюється мережа прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Станом на 1 липня поточного року вищезазначена мережа налічує 11 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 197 прийомних сімей, в яких знайшла родинне тепло 381 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування (ДБСТ – 70 вихованців, ПС – 311 прийомних дітей), що на 12,4% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (на 01.07.2012 року мережа ПС, ДБСТ нараховувала 339 дітей).

Підбиваючи підсумки засідання, Юрій Музика зазначив, що потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб жодна обездолена чи скривджена дитина не залишалась наодинці зі своїми проблемами. Кожна така дитина має відчувати на собі турботу держави.

“Президент України вважає, що діяльність місцевих органів виконавчої влади має бути спрямована не на подолання наслідків сирітства, а на вчасне виявлення «кризових» сімей, надання їм якісних соціальних послуг для попередження вилучення дитини з сім'ї та збереження родини”, – наголосив в.о. заступника голови облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини