Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:12:21

Ветерани Чернігівщини стурбовані реєстрацією проекту Постанови про вилучення терміна «Велика Вітчизняна війна»... ДОКУМЕНТ

13.06.2013   11:54Агенцiя

На адресу редакції надійшло звернення Чернігівської обласної організації ветеранів України стосовно реєстрації 5 червня 2013 року депутатами Верховної Ради України, членами фракції ВО «Свобода», проекту Постанови про вилучення терміна «Велика Вітчизняна війна» з нормативно-правових актів України та навчальної літератури як такого, що спотворює історичну правду. Наводимо текст звернення повністю.

Звернення

Ми, ветерани Великої Вітчизняної  війни 1941–1945 років, глибоко стурбовані останніми новинами щодо реєстрації 5 червня 2013 року депутатами Верховної Ради України, членами фракції ВО «Свобода», проекту Постанови про вилучення терміна «Велика Вітчизняна війна» з нормативно-правових актів України та навчальної літератури як такого, що спотворює історичну правду.

Це не тільки засмучує, а й дуже обурює всю велику ветеранську громаду Чернігівщини, принижує пам’ять про мільйони українців, які віддали своє життя в ім’я свободи та незалежності рідної Вітчизни. Адже така ініціатива викреслить чотири надзвичайно довгі роки боротьби за мир та світле майбутнє нащадків, які стверджують, що «повернення до трактування історії України часів радянського окупаційного режиму не відповідає історичній правді, українському вимірові Другої світової війни, суперечить запитам нинішнього українського суспільства і провокує постійні непорозуміння та, навіть, конфлікти в українському суспільстві».

Про яку історичну  правду йде мова? Для нас, свідків тих жахливих подій, воїнів-переможців Другої світової, ця війна і є Великою Вітчизняною. Беззаперечно це була всенародна боротьба проти фашизму, бо воювали не тільки солдати на фронті, а й жінки та діти в тилу, партизани та підпільники. Кожен чинив опір. Не зброєю ми перемогли, а безмежною відданістю своїй Вітчизні. Якщо сьогодні вилучити термін «Велика Вітчизняна війна», то завтра можуть сказати, що і не ми взагалі перемогли, а, наприклад, США, а, можливо, Велика Британія… Яка правда відкриється завтра?

Про який український  вимір Другої світової війни йде мова? У воєнні часи не було такого поняття, адже тоді у всіх була єдина мета, єдина ціль – перемога. Не мало значення, хто ти за національністю, з якої ти республіки. Ми були з однієї країни – Радянського Союзу, яка стала на заваді у фашистських загарбників. І нікому невідомо, як би закінчилась Друга світова війна, якщо ця стіна впала б.

Ветерани Чернігівщини висловлюють категоричний протест проти намагань представників ВО «Свобода» спотворити історичні факти, зневажити героїв-визволителів, які не шкодували власного життя заради життя кожного з вас. Здається, що з роками все це забувається, а наш внесок повністю нівелюється представниками однієї з політичних сил.

Складається враження, що важливіших справ у нашій незалежній Україні більше немає, ніж переглядати  кожного дня сторінки історії та принижувати ветеранів.

Тому звертаємось до депутатів інших політичних сил та громадськості з проханням не допустити прийняття вищевказаного законопроекту, який дійсно призведе тільки до непорозумінь, конфліктів та розбрату.

Чернігівська обласна організація ветеранів України

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини