Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:49:09

Питання вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії обговорювалося на міжнародній науково-практичній конференції у Мінську

10.04.2013   08:18

9 квітня року відбулось засідання прес-клубу “Ділове слово”, присвячене участі української делегації у міжнародній науково-практичній конференції “Хатинь: 1943–2013. Події. Люди. Пам’ять” у Мінську (Республіка Білорусь) до 70 х роковин Хатинської трагедії (село Хатинь було знищене 22 березня 1943 р.).

20–22 березня 2013 року представники України – директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко, заступник директора Інституту з наукових питань Дмитро Вєдєнєєв та начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмила Бабич – взяли участь у роботі конференції та у загальнодержавних жалобних заходах Республіки Білорусь на території Державного меморіального комплексу “Хатинь”.

Загалом у науковому форумі брали участь представники органів влади Білорусі, зокрема, Мінської області, дипломати з Федеративної Республіки Німеччина та Російської Федерації, вчені, краєзнавці, представники національних та міжнародних організацій Білорусі, Росії, України, Німеччини, Ізраїлю, Сербії, Чехії.

Людмила Бабич представляла на конференції як органи виконавчої влади, так і громадськість району, а головне – свідків Корюківської трагедії. Вона розповіла про хід форуму та заходи, що відбулися у його рамках. Підкреслила, що Корюківська трагедія досі практично не відома міжнародній громадськості. Українській владі, науковцям та журналістам необхідно докласти зусиль, щоб не тільки власна країна, а й увесь світ знав про цю страшну подію як про національний символ скорботи України.

На відкритті конференції Людмила Бабич зачитала звернення свідків Корюківської трагедії до учасників наукового форуму:

“Шановні учасники конференції! Дорогі брати і сестри – білоруси!

Нас ріднять не тільки слов’янські узи братерства. Нас ріднить пережите в роки минулої страшної війни з фашистами. Ми, свідки трагедії української Корюківки з Чернігівської області, яким вдалося врятуватися в трагічні дні 1 2, 9 березня 1943 року, коли фашисти за 3 світлових дні знищили і спалили близько 7000 мирних жителів різного віку.

Сьогодні ми з Вами згадуємо і сумуємо за своїми земляками та рідними. Звертаємося до Вашого високого зібрання відзначити і нашу величезну втрату.

На жаль, Україна затрималася з побудовою Меморіалу усім спаленим селам. Але Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем ухвалено рішення і розпочато будівництво цього Меморіалу в Корюківці.

Сподіваємося на Вашу інформаційну підтримку, тому що про Корюківську трагедію 1-2, 9 березня 1943 повинен знати весь світ.

Просимо Вас допомогти нам розповісти світу про страшну Корюківську трагедію 1-2, 9 березня 1943 року, про безневинно знищених і спалених 7000 мирних жителів.

З повагою,

Свідки трагедії: Корнієвська Діна Степанівна, Козуб Ганна Тимофіївна, Нековаль Ганна Микитівна”.

Людмила Бабич також запропонувала створити експозицію про Корюківську трагедію у Білоруському державному Меморіальному комплексі “Хатинь” і підтримала ідею директора цього комплексу Артура Зельського щодо створення асоціації меморіалів історичних місць трагедій цивільного населення Другої світової війни на пострадянському та європейському просторі.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко від імені інших учасників делегації – Валерія Солдатенка та Дмитра Вєдєнєєва – дав роз’яснення щодо їх доповідей “Дослідницький проект „Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941–1944 рр.)“в контексті наукового забезпечення формування політики національної пам’яті” (В. Солдатенко), “Знищене гітлерівцями селище Корюківка як символ мучеництва українського народу у Другій світовій війні та місце пам’яті” (Д. Вєдєнєєв) та позицій, висловлених на міжнародній конференції у Мінську, зокрема, стосовно дослідження проблеми знищених селищ в окупованій Україні.

Сергій Бутко від імені Українського інституту національної пам’яті також заявив про підтримку ідеї редакції газети “Голос України” щодо запровадження щорічного вшанування на державному рівні пам’яті жертв цивільного населення всіх населених пунктів України, знищених окупантами під час Другої світової війни.

Учасники засідання зауважили, що під час обговорення підсумків конференції була висловлена пропозиція щодо проведення подібних міжнародних наукових форумів у наступні роки у Росії та в Україні у м. Корюківка.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини