Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:57:53

Державні установи в Чернігівській області через ТОВ ВКФ "Агронафтопродукт" розкрадають бюджетні кошти ?

04.04.2013   10:56Агенцiя

Громадська організація «Верховенство права» звернулась із заявами до Прокуратури Чернігівської області, Держфінінспекції в Чернігівській області, СБУ в Чернігівській області, ГУМВС в Чернігівській області, Генеральної прокуратури України щодо неправомірних дій посадових осіб КП «Носівка-Комунальник» Чернігівської області стосовно надмірного використання бюджетних коштів.

Вивчаючи інформацію, яка розміщена на офіційному інформаційному бюлетні «Вісник державних закупівель», Громадській організації «Верховенство права» стало відомо, що КП «Носівка-Комунальник» Чернігівської області 15 березня 2013 року за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» на постачання палива та мастильних засобів на загальну суму 588 тис. грн. за цінами, які суттєво перевищують середні роздрібні ціни в Чернігівській області.

Так, наприклад, бензин А-76 замовлено по 14 грн./л., тоді як середня ціна в регіоні на дану марку бензину становить 10,35 грн./л. Бензин А-95 замовлено по 15 грн./л., тоді як середня ціна в регіоні на дану марку бензину становить 10,83 грн./л. Дизельне паливо замовлено по 14,50 грн./л., тоді як середня ціна в регіоні на дизельне паливо становить 9,93 грн./л.

Якби ці три марки пального замовляли за ринковими цінами, вони обійшлися б на 144700 грн. дешевше.

Крім КП «Носівка-Комунальник», з ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» укладали договори на постачання нафтопродуктів такі державні установи, як:
 - ВП "Ніжинський агротехнічний інститут" Національного університету біоресурсів і природокористування України,
 - Відділ освіти Носівської райдержадміністрації Чернігівської області,
 - Відділ освіти Ніжинської райдержадміністрації Чернігівської області,
 - Ніжинська центральна районна лікарня Чернігівської області,
 - КЛПЗ "Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького" Чернігівської області
 І всі ці установи закуповували у ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» нафтопродукти за завишеними цінами. У всіх закупівельна ціна у півтора рази вище ринкової.

Громадська організація «Верховенство права» впенена, що замовлення товарів за завищеними цінами є навмисним розкраданням бюджетних коштів, яке повинно каратись кримінальним законом.

Громадська організація «Верховенство права» в своїх заявах просить провести перевірку щодо додержання посадовими особами КП «Носівка-Комунальник» вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.

Нижче наводимо текст заяви та звіт про закупівлю нафтопродуктів КП «Носівка-Комунальник»

Прокурору Чернігівської області
 Говоруха Максиму Миколайовичу
 14000, м. Чернігів, вул. Князя Чорного, 9

Начальнику СБУ у Чернігівській області
 Кріпак Валерію Валентиновичу
 14013, м. Чернігів, вул. Шевченка, 28

Начальнику Держфінінспекції у Чернігівській області
 Євдокімову Юрію Івановичу
 14000, м. Чернігів, вул. Белінського, 11

Начальнику ГУМВС у Чернігівській області
 Михайлик Олександру Григоровичу
 14000, м. Чернігів, пр. Перемоги, 74

Генеральному прокурору України
 Пшонка Віктору Павловичу
 01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

ЗАЯВА
 про порушення законодавства в сфері державних закупівель

Аналізуючи ситуацію, яка склалась в сфері державних закупівель та вивчаючи інформацію, яка розміщена на офіційному інформаційному бюлетні «Вісник державних закупівель», Громадській організації «Верховенство права» стало відомо, що КП «Носівка-Комунальник» Чернігівської області 15 березня 2013 року за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» на постачання палива та мастильних засобів на загальну суму 588 тис. грн.

Замовлено 26 тис. л. бензину А-76/80, 1,6 тис. л. бензину А-95, 12 тис. л. дизельного палива, а також масло М10Г2К – 650 л., масло Лотос 15W40 – 220 л., масло трансмісійне – 60 л., солідол – 60 кг.
 Договірні ціни на паливо суттєво перевищують середні роздрібні ціни в Чернігівській області, зафіксовані у день підписання договору (
http://www.epravda.com.ua/rus/news/2013/03/15/365987/view_print/), та навіть чинні на сьогодні максимальні роздрібні ціни (http://biz.liga.net/tek/oil/a-95.htm).

Згідно з істотними умовами договору, ціну за одиницю товару можна змінювати не більш як на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку. Разом з тим, акцептовані ціни вже на момент укладення угоди перевищували ринкові у півтора рази.

За останні п’ять років фірма виграла тендерів на 22,54 млн. грн. В 2012-2013 роках державні підприємства та установи закуповували у ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» нафтопродукти за цінами, які майже в півтора рази перевищували ринкові.

Можна порівняти цінову політику на придбання нафтопродуктів іншими державними установами в Чернігвській області. Так, наприклад:
 - Любецький психоневрологічний інтернат Головного управління праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації 19.03.2013 р. за результатами тендеру уклало угоду з ПП «ТТ-Нафта» на придбання нафтопродуктів за такими цінами: дизельне пальне – 9,70 грн./л., бензин А-92 – 10,20 грн./л., бензин А-95 – 10,50 грн./л.;
 - Відділ освіти Козелецької районної державної адміністрації 22.03.2013 р. за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ виробничо-торгівельна фірма «Авіас» на придбання нафтопродуктів за такими цінами: бензин А-95 – 10,70 грн./л., дизельне паливо – 9,80 грн./л., бензин А-92 – 10,40 грн./л.

В той же час Відділ освіти Ніжинської районної державної адміністрації 11.03.2013 р. за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Агронафтопродукт» на придбання нафтопродуктів за такими цінами: бензин А-76 – 14,00 грн./л., А-92 – 14,70 грн./л., дизельне пальне – 14,50 грн./л., моторне масло М8В – 21,00 грн./л., моторне масло 15W40 – 35,00 грн./л., моторне масло 15W40D – 39,00 грн./л., керосин – 17,50 грн./л.

Вищезазначене порівняння цін, тільки підтверджує те, що закупка палива та мастильних засобів у ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт» по найдорожчим цінам є навмисним розкраданням бюджетних коштів посадовими особами державних установ.

В даній ситуації чітко проглядається добре налаштований корупційний ланцюг, оскільки такі незаконні дії можуть бути здійснені тільки при наявності узгодженості між учасниками та замовниками конкурсних торгів.

Згідно ст. 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» органи прокуратури України, спеціальні підрозділи Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України здійснюють заходи щодо запобігання і протидії корупції в межах повноважень, визначених конституцією України.

Стаття 29 ГПК України та стаття 5 ЗУ «Про прокуратуру» надає прокурору право у випадку наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних або інших державних інтересів звернутися до суду з позовом в інтересах держави.

Порушення законодавства про бюджетну систему України – використання бюджетних коштів всупереч їх цільовому призначенню або недотримання порядку проведення операцій з бюджетними коштами, як це встановлено чинним бюджетним законодавством, заподіює значних збитків державі та українському народу.

Згідно ст. 43 Закону України «Про здійснення державних закупівель» за порушеннявимог, установлених цим Законом та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до цього Закону, члени комітету з конкурсних торгів замовника (генерального замовника), члени органу оскарження, службові (посадові) особи Уповноваженого органу, службові (посадові) особи органів Державного казначейства України (обслуговуючого банку) несуть відповідальність згідно із законами України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 5 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції», п.п. 4, 6 Положення про державну фінансову інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 23.04.2011 № 499/2011, ст. 5 ЗУ «Про прокуратуру»,

ПРОСИМО:

1. Провести перевірку щодо додержання КП «Носівка-Комунальник» Чернігівської області Закону України «Про здійснення державних закупівель» під час проведення тендерних процедур та у випадку наявності порушень домогтися притягнення винних осіб до відповідальності.
 2. Додатково ГУМВС у Чернігівській області:
 Розпочати досудове розслідування та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.
 3. Додатково Прокуратуру Чернігівської області:
 Звернутися з позовною заявою до суду в інтересах держави про розірвання або визнання недійсними договору на постачання палива та мастильних засобів, укладеного 15 березня 2013 року між КП «Носівка-Комунальник» Чернігівської області та ТОВ ВКФ «Агронафтопродукт».

З повагою, Голова правління ГО «Верховенства права» В.І. Семенов


http://stopotkat.net/news/view/28011

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини