Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:05:39

Альтернативи щепленням немає

05.02.2013   15:33

Перше у поточному році засідання прес-клубу «Ділове слово», яке відбулося 5 лютого, було присвячене питанню імунної профілактики інфекційних захворювань, у першу чергу — грипу.

Завідувач інфекційного відділення міської лікарні № 2 Чернігівської міської ради Світлана Ворона, завідувач інфекційного відділення обласної дитячої лікарні Микола Картель, заступник директора обласного лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби Чернігівської області Анатолій Валовенко розповіли журналістам про рівень захворюваності на грип у Чернігівській області, порядок здійснення вакцинації, зареєстровані в Україні вакцини і наголосили на неприпустимості та шкоді самолікування.

Світлана Ворона повідомила, що епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і в області відповідає середньорічному рівню для зимової пори року. За перші 4 тижня 2013 року в області захворіли 5175 осіб, серед них 3116 дітей, що на 38,5 % нижче епідемічного порогу. Рівень захворюваності у м. Чернігові нижче епідпорогу на 41 %.

За словами Анатолія Валовенка, оперативну інформацію щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ всі охочі можуть отримати на веб-сайті Держсанепідемслужби Чернігівської області (http://cnoblses.net.ua).

Найефективнішим засобом проти грипу є щорічна вакцинація, проведення якої є найбільш бажаним напередодні очікуваного підйому захворюваності (у жовтні–листопаді). Проте, здійснювати вакцинацію проти грипу можна і під час епідемічного сезону. Щеплення особливо важливе для представників груп ризику, що дає змогу запобігти захворюваності та зменшити ризик ускладнень. До груп ризику належать, зокрема, діти, вагітні жінки, особи віком від 65 років, хворі на хронічні захворювання легенів, серцево-судинні захворювання, діабет, медичні працівники, вчителі й вихователі, особи, зайняті у сфері послуг, торгівлі, та низка інших категорій громадян. Разом з тим, слід не забувати і про протипоказання до вакцинації від грипу, серед яких — вік дитини до 6 місяців, алергія до компонентів вакцини, наявність гострого захворювання, що супроводжується лихоманкою, а також деякі інші, детальний перелік яких може назвати лікар.

Учасники засідання нагадали, що вакцинація залишається найбільш дієвим засобом профілактики багатьох інфекційних захворювань, у тому числі грипу. Звичайно, слід пам’ятати, що щеплення найкраще захищає саме від тих штамів грипу, на які розрахована вакцина. Однак, за словами Світлани Ворони, хоча інші штами і можуть викликати захворювання у вакцинованих, його перебіг, швидше за все, буде легшим, а ймовірність ускладнень знизиться.

З метою профілактики захворювання на грип в епідсезоні 2012–2013 років можуть використовуватися вакцини, які мають державну реєстрацію та пройшли лабораторний контроль якості. В Україні використовуються такі вакцини: Флюарикс (виробник — Німеччина), Інтанза (Франція), Інфлувак (Нідерланди), Ваксігрип (Франція), Гриппол плюс (Російська Федерація).

Якщо особа має бажання зробити щеплення, їй слід звернутися до дільничного терапевта або педіатра, пояснив Микола Картель. Лікар має здійснити обстеження і, за умови відсутності протипоказань, дати дозвіл на вакцинацію. Лікар також робить і заявку на вакцину, яка доставляється аптечним закладом у процедурний кабінет поліклініки, де і буде зроблено щеплення, після чого особа має щонайменше 1 годину побути під спостереженням.

Світлана Ворона також надала загальні рекомендації на випадок захворювання на грип. За її словами, хворого слід ізолювати в окремій кімнаті з температурою 20–22°С та вологістю 50–70 %. Якщо температура у хворого перевищує 39°С, рекомендується здійснити разовий прийом парацетамолу чи ібупрофену (однак не аспірину) та викликати лікаря. При цьому завідувач інфекційного відділення міської лікарні вкотре нагадала, що звернення до лікаря у випадку підозри на грип є обов’язковим, адже самолікування може призвести до небажаних наслідків і сприяти тяжким ускладненням.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини