Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:02:53

Права людини в міліції: досвід роботи мобільних груп в 2012 році

01.02.2013   13:32Агенцiя

В 2012 році продовжила свою діяльність мобільна група з моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області.

Правозахисники відвідали ізолятори тимчасового тримання (ІТТ) Чернігівського, Ріпкинського, Щорського, Корюківського, Новгород-Сіверського, Семенівського, Сосницького районних відділів міліції.

До складу мобільної групи увійшли представники громадських організацій Чернігівщини: Алла Лепеха (Чернігівський жіночий правозахисний центр), Сергій Буров (“М’АРТ”), Віктор Тарасов, Тухан Едієв (Чернігівський громадський комітет захисту прав людини), Тамара Петрова (Чернігівське обласне відділення ВГО “Громадський контроль”), адвокати Сергій Водолагін та Олександр Трофимов.

Члени мобільних груп відмічають, що хоча матеріальний стан і умови в ІТТ ще не в повній мірі відповідають європейським нормам і стандартам, але вони покращились, відбулися певні позитивні зміни в ІТТ області: у всіх відвіданих камерах встановлена припливно-витяжна вентиляція, обладнанні індивідуальні спальні місця, столи для приймання їжі, стільці, приліжкові тумбочки для зберігання особистих речей утримуваних, затримані мають право на отримування передач з харчовими продуктами без обмежень. Всі відвідані ізолятори забезпечені холодильним обладнанням, новим посудом. Всі камери ІТТ обладнані засобами цілодобового відеоспостереження. Відремонтовані дворики для прогулянок. Члени мобільних груп мали можливість поспілкуватись з утримуваними в усіх перевірених ІТТ. Скарг на умови тримання, харчування, застосування незаконних методів проведення дізнання, здійснення несанкціонованих дій (нічних допитів, побиття) не надходило.

Також в окремих райвідділах після ремонту почали функціонувати кімнати для затриманих, які майже 2 роки не працювали через їх невідповідність європейським стандартам. Кімнати, що вже працюють, обладнані умивальниками (відкритий доступ до води), вентиляцією, місцем для сидіння, санвузлами (за їх відсутності – біотуалетами), забезпечені одноразовим посудом. В кімнатах достатнє освітлення. Кімнати стали просторіші (не менше 4 кв.м).

Серед виявлених недоліків, члени мобільної групи відмітили те, що у деяких ІТТ потребує оновлення постільна білизна, недостатньо миючих засобів, рушників, засобів для індивідуальної гігієни. Через економію коштів на опалення, в окремих ІТТ не підтримувався відповідний температурний режим в камерах. Кімнати прийому громадян у всіх відвіданих райвідділах закриті на ключ, для їх відвідування громадянам необхідно отримувати дозвіл чергового міліціонера.

Зазначені зауваження та рекомендації доведені до уваги керівництва відповідних райвідділів та обласного управління МВС.

Члени мобільної групи передали керівництву Корюківського райвідділу міліції благодійну допомогу: миючі засоби для осіб, які утримуються в ізоляторі тимчасового тримання.

Віктор Тарасов

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини