Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:07:11

Річниця Бою під Крутами: чиновники, священики і пенсіонери

30.01.2013   07:45Агенцiя

Серед учасників мітингу було зовсім мало жителів довколишніх сіл і міст

95-річницю бою під Крутами на Чернігівщині відзначили відразу двома мітингами: офіційним, за участі губернатора, та опозиційним.

З самого ранку до Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут" під’їжджали автобуси з представниками різних державних установ та організацій. Централізовано привезли на мітинг і чимало школярів. Місцевих мешканців – жителів навколишніх сіл - фактично не було, за винятком кількох десятків літніх людей. Дехто з них прийшов пішки, щоб ушанувати пам'ять загиблих студентів.

З Борзнянського району, наприклад, приїхало одразу п’ять сестер. Жінки розповіли - відвідують Меморіал щороку.

"Шкода нам тих солдатів, що загинули тут, - зі сльозами на очах каже одна з сестер, Параскева П'ятнико. - Ми ж про них не знали за радянських часів, бо ніхто нам такого не казав. А як вже стала Україна незалежною, ми стали дізнаватись про них".

Ще один мешканець Чернігівщини, Михайло Путя, з сумом відзначає, що вшанування пам’яті Героїв Крут уже давно перетворилось на чергове банальне покладання квітів посадовцями різного рангу.

"На жаль, молоді мало сюди приїздить, - каже пан Путя. – А треба, щоб молоді приходили і думали, і згадували, і вчились у тих хлопців, що тут полягли, як треба батьківщину боронити".

Після офіційного мітингу була запланована розмова з пресою голови області Володимира Хоменка. Але губернатор несподівано вирішив не спілкуватись із журналістами і терміново поїхав.

Аби пройти до своєї автівки, керманичу області довелося минати представників опозиційних сил, які за 500 метрів від Меморіалу готувались до проведення свого, окремого мітингу. Кілька сотень людей фактично чоло-в-чоло зустрілись із колоною посадовців, які залишали захід.

Втім, дві колони розійшлися мирно.

На мітингу чергувало багато міліції. Сутичок між людьми не було.
На опозиційному мітингу, де виступав лідер "Свободи" Олег Тягнибок, простих мешканців Чернігівщини було значно більше.

Однак сценарії обох мітингів були дещо схожі – промови, гімн, заупокійна літія. Характерно, що в обох випадках священики були з Української православної церкви Київського патріархату.

До Меморіального комплексу під Крутами приїхав ще один нардеп – Олег Ляшко. Спочатку він відвідав провладний мітинг, а потім поспілкувався і з Олегом Тягнибоком, запропонувавши тому разом скоштувати куліш.


http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2013/01/130129_kruty_95_ko.shtml
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини