Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:41:25

Чернігів похвалили і пожурили за мирні протести

28.01.2013   11:05Агенцiя

На Чернігівщині - одна з кращих ситуацій з дотриманням права на мирний протест в порівнянні з іншими регіонами України. Проте існує небезпечна тенденція збільшення кількості неправосудних судових заборон. Про це сьогодні в Експертному клубі "Чиста політика" заявили правозахисники з Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!" під час круглого столу "Свобода мирних зібрань: Європейські принципи та українські реалії".

У круглому столі взяли участь експерти з питань свободи зібрань в Україні, представники Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської міської ради, судді адміністративного суду, представники місцевих ЗМІ, громадських організацій та рухів. 

Правозахисник, голова правління ВГО "Інститут Республіка" Володимир Чемерис зазначив, що згідно з інформацією Єдиного державного реєстру судових рішень, в Чернігівській області в 2012 році було 3 судових заборони мирних протестів, в той час як в Харківській області їх було 103. Проте в 2011 році в Чернігівській області була лише одна заборона.

На думку Володимира Чемериса, такі рішення Чернігівського окружного адміністративного суду є неправосудними, оскільки вони ґрунтувались лише на припущеннях про небезпеку виникнення насилля під час мирних зібрань. "Реальність такої небезпеки мала би бути підтверджена фактами," - впевнений правозахисник.

Експерт ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" Михайло Лебедь додав, що в Україні склалась сумна практика лише крайньої міри реакції суду на протести - 88,2% справ про мирні зібрання в 2012 році в судах першої інстанції завершилися заборонами. "Проте ст.39 Конституції України каже, що суд може не лише забороняти, а й обмежувати проблемний протест певним чином," - каже Михайло Лебедь. - "Наприклад обмежити лише місце або час проведення мітингу. Тобто не дозволити проводити протест лише в певному місці чи в певний час, а не забороняти взагалі."

Виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктор Тарасов зазначив, що Управління МВС в Чернігівській області проігнорувало даний круглий стіл на тему мирних зібрань, хоч представники Управління і були запрошені. Учасники круглого столу також зазначили, що під час політичних протестів в Чернігові іноді бувають бійки між представниками різних політичних сил, проте присутні на таких акціях працівники міліції ігнорують свої зобов'язання і не зупиняють хуліганські дії.

Учасники заходу також спілкувались на тему реалізації права на мирні зібрання в Чернігові. Експерти правозахисники поділилися успішним досвідом оскарження антиконституційних нормативно-правових актів місцевого рівня та неправосудних судових рішень про обмеження свободи мирних зібрань, а також досвідом спротиву репресіям з боку правоохоронних органів.

ДОВІДКОВО:

Всеукраїнська ініціатива "За мирний протест!" - неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об'єднав навколо себе суспільних активістів та коаліцію з 96 організацій, котрі багато років поспіль займаються проблематикою мирних зібрань чи користуються правом на протест. Активісти ініціативи зібрали більше 18 тис. підписів на захист свободи мирних протестів в Україні, та вже провели десятки круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з владою на щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.


Віктор Тарасов

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.