Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:20:18

Європа стає досяжною для малих міст Чернігівщини

25.01.2013   08:02Агенцiя

Представники органів місцевого самоврядування Чернігівщини вивчали передовий досвід Естонії на шляху до “Угоди Мерів” на прикладі м. Раквере. Візит проходив з 15 по 21 січня 2013 року.

Мета візиту делегації – підвищення спроможності ОМС малих міст Чернігівщини в напрямку більш сталого енергетичного планування своїх міст, вивчення досвіду м. Раквере на шляху до Угоди Мерів.

4 дні спілкування з представниками міської влади м. Раквере та експертами у галузі енергоменеджменту надали можливість представникам української делегації усвідомити з чого варто починати. Це – усвідомлення проблеми, вироблення чіткої позиції керівництва міста, інвентаризації власних енергоспоживаючих і генеруючих об’єктів; розробка системного програмного документу, створення організаційної структури енергоменеджменту та налагодження ефективної роботи.

Українська делегація на реальних прикладах знайомилась з вже існуючими варіантами використання додаткових інвестицій Європейського Союзу в реалізації Угоди Мерів. За 9 років місто Раквере залучило 47 000 000 євро інвестицій в рамках Угоди. І все це при населенні в 15 000 осіб. Але всі ці надбання стали можливими тільки при наполегливій та узгодженій роботі команди міського голови.

В рамках ознайомчого візиту учасники також зустрілись з представниками Міністерства закордонних справ республіки Естонія. Представники департаменту Катрін Канарік та Арво Антон обговорили можливості участі українських місцевих громад у програмах співпраці. Посол України в Естонії Віктор Крижанівській, який був присутній на зустрічі, запевнив усіх у своїй підтримці співпраці між Україною та Естонією.

Всі учасники проекту наголосили про бажання тісної співпраці на майбутнє і зробити все можливе для покращення життя місцевих громад Чернігівщини через проекти розвитку. Тренінги, семінари, енергоаудит, приєднання до Угоди Мерів в обраних громадах Чернігівщини – наступний крок в діяльності партнерів по проекту.

Угода Мерів – ініціатива Європейської Комісії, яка має на меті об’єднати європейські місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Підписанти Угоди Мерів беруть на себе добровільні зобов’язання, випередити загальноєвропейські вимоги ЄС стосовно скорочення викидів CO2 щонайменше на 20 відсотків, шляхом запровадження в себе енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.
Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.


Олександр Підгорний Експерт проекту
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.