Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:53:38

Швидку зобов’язали приїжджати за 10 хвилин

01.01.2013   13:45Агенцiя

З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності постанова Кабміну, яка регламентує нормативи прибуття за викликом бригад швидкої допомоги.

Так, згідно з постановою бригади “швидкої” повинні прибувати за екстреними зверненнями через 10 хвилин у містах і через 20 хвилин в населених пунктах за межами міст з моменту виклику, повідомляє УКРІНФОРМ.

“Зазначені нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації та стану доріг можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хвилин”, – йдеться в постанові.

До категорії екстрених віднесені наступні виклики: якщо пацієнт втратив свідомість, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль в області серця, блювання кров’ю, гострий біль у животі, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, а також гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров’ю пацієнта або оточуючих.

За екстреними викликами медики також виїжджати в наступних випадках: коли пацієнт отримав травму (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксії (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляху), пошкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укуси тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

Крім того, до категорії екстрених віднесені звернення медпрацівників з транспортування пацієнтів, що потребують термінової госпіталізації.

Зате в не екстрених тепер відносяться звернення щодо пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах, підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих, алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом.

Чи не екстреними стануть і виклики в разі загострення у пацієнта хронічних захворювань, коли він перебуває під наглядом сімейного або дільничного лікаря при гіпертонічній хворобі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Не екстрені виклики будуть перенаправлятися диспетчером оперативно-диспетчерської служби у відповідне закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, а в разі відсутності такої можливості до пацієнта попрямує бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, яка не виконує екстрені виклики, протягом однієї години з моменту отримання звернення, наголошується в додатку до постанови.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.