Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 23:54:16

Місцеві депутати забувають звітувати перед громадянами

01.06.2018   07:44Агенцiя

Кожен з місцевих депутатів на передвиборчих кампаніях обіцяв, що буде виконувати та поважати закони України та зробить багато хороших справ на благо громади. Натомість про своїх опонентів відгукувались, що ті нічого не будуть робити.

Проте, коли депутати приступають до обов’язків, то стає майже неможливо проконтролювати, які обіцянки виконуються, а які ні.

Відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” ч.1 ст.16 ”депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян.

Рада визначає орієнтовані строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями”. Місцеві ради навіть визначають конкретні строки для звітування, а депутати самі їх погоджують.

Проте відразу після голосування часто забувають про те, що перед виборцями треба звітувати. Хоча в ч.3 ст.16 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” говориться, що “звіт депутата місцевої ради може бути проведено в будь-який час на вимогу зборів виборців за місцем проживання, трудової діяльності або навчання, а також органів самоорганізації населення” .

Крім того згідно з  ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” ч.2 ст.16 “звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу”. Не зважаючи на це часто на сайті ради навіть не вказуються контакти депутатів, а також місце та час прийому громадян.

Практично кожна рада закріпила в регламенті, що “депутат зобов’язаний завчасно подати до виконавчого апарату ради звіт в електронній або письмовій формі для його розміщення на офіційному веб-сайті ради, а також провести звітну зустріч із виборцями в визначені строки”.

Фактичні дані показують, що за 2017 рік лише частина відповідальних депутатів відзвітувалась перед виборцями та надала звіти в електронній або письмовій формі:
● Чернігівська обласна рада: 9 з 64 депутатів;
● Чернігівська міська рада: 6 депутатів та 2 фракції з 42 депутатів;
● Ніжинська міська рада: 19 з 36 депутатів;
● Н.Сіверська міська рада: 0 з 26 депутатів.

Відповідальний депутат, який займається в раді вирішенням реальних проблем, не повинен ховатися. В спілкуванні з людьми він отримуватиме зворотній зв'язок щодо правильності виконання роботи та інших нагальних питань, які можуть виникати. Саме в тому, щоб не відриватись від людей та потреб міста, а працювати в партнерстві з громадою, і є справжня роль місцевого депутата.


Коаліція “Прозорі Ради”

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.