Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:38:21

Соціологічне дослідження показало, що 63% чернігівців бачать у місті зміни на краще

08.02.2018   10:13

Відбулася презентація результатів соціологічного дослідження громадської та експертної думки щодо діяльності органів місцевого самоврядування та їх співпраці з громадськістю.

Громадську думку жителів українських міст, сіл та селищ вивчали у рамках проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що впроваджується Асоціацією міст України спільно з Норвезькою асоціацією місцевих та регіональних влад, Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень, Університетським коледжем прикладних наук Осло і Акерсгуса.

У презентації її результатів в Чернігові взяли участь координатор проекту в Норвезькій асоціації місцевих і регіональних влад Крістіан Ларсен, представники АМУ та її регіонального відділення в Чернігівській області, соціологи-практики, заступник Чернігівського міського голови Сергій Фесенко, депутати Чернігівської міської ради, голови районних у місті Чернігові рад та керівники управлінь та відділів Чернігівської міської ради.

Як повідомив на презентації Крістіан Ларсен, дослідження, під час якого вивчалося ставлення громади до діяльності органів місцевого самоврядування, проводилося у три етапи. Спочатку - опитування населення (віком 18 років і старше) 32 пілотних міст проекту методом поквартирного face-to-face інтерв’ю. Потім проводили експертне опитування депутатів місцевих рад із 22 міст, сіл та селищ—учасників проекту.  Саме в Чернігові було опитано 100 респондентів та 10 депутатів. А останнім етапом було всеукраїнське опитування методом телефонного інтерв’ю. Таке соціологічне дослідження  в Чернігові проводитися в друге, перший раз було проведено в 2014 році.

Проведені соціологічні дослідження базуються на методології, яка в Норвегії вже досить давно застосовуються для вивчення громадської думки, аби постійно покращувати роботу органів влади.

Крістіан Ларсен:
- Ви мабуть думаєте, що в Норвегії все прекрасно, чудово і досконало? Насправді це не так. Дуже часто люди не задоволені чимось, у тому числі і роботою місцевих органів влади. Але останнім важко змінитися та виправити проблеми, якщо вони не знають, якою саме є ситуація. Якщо єдиним орієнтиром є вибори, які відбуваються раз на чотири роки. Тому досить давно в Норвегії проводяться ось такі соціологічні дослідження і їх результати вважаються дуже важливими як для політиків, так і для органів влади.  Так за останній виборчий період у 55 місцевих органах з 400 було проведено такі дослідження. Перш за все для них такі соціологічні опитування є відправною точкою для подальшого розвитку та посилення роботи органів влади та їх стосунків з громадськістю. 

Жителі Чернігова оцінюють роботу органів місцевого самоврядування свого міста досить високо: а саме, 58% опитаних чернігівців вважають, що з 2014 року робота органів місцевого самоврядування стала кращою, і ще 5% - що набагато кращою. Сумарно це 63% і цей показник набагато вищий, ніж в інших містах України, що брали участь у дослідженні. Середній показник по Україні в цьому питанні – 39%:

Дослідження підтвердило, що як у Чернігові, так і по Україні оцінка депутатами місцевий рад набагато оптимістичніша та їх обізнаність набагато вища, ніж у мешканців міста загалом. Так, наприклад, 60% опитаних депутатів у Чернігові вважають, що громадяни мають можливість впливати на процеси прийняття рішень на місцевому рівні. У той же час більшість серед опитаних не–депутатів мають протилежну думку. Така ж різниця - в усіх досліджених містах України:

На думку соціологів, це свідчить про необхідність посилити інформування жителів, зокрема, нашого міста про способи, якими вони можуть долучатися до прийняття рішень на місцевому рівні, спільно з депутатами працювати над їх розробкою і впливати на них.

Також за результатами опитування рівень довіри респондентів до місцевих і центральних органів влади є доволі низьким. При цьому рівень довіри до органів місцевого самоврядування вищий, ніж до центральної влади. За результатами дослідження рівень довіри до Чернігівського міського голови в порівнянні з 2014 роком зріс з 2,4 до 2,9 балів. Оцінювання проводилося за максимальною шкалою 5 балів.

 

 

 

 

 



Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини