Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:46:24

Про санепідситуацію в області за 7 місяців 2017 року

15.08.2017   09:56Агенцiя

За 7 місяців 2017 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 109,3 тис. осіб, що на 18,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зниження відбулося за рахунок зменшення кількості захворілих на грип, ГРВІ, туберкульоз та шкірно-венеричні захворювання.

Без урахування хворих на грип, ГРВІ від інфекційних хвороб постраждало 2745 осіб, що на 7% більше аналогічного періоду 2016 року. Мали місце гострі кишкові інфекції - 1565 вип., керовані інфекції та дихальних шляхів - 15 вип., група особливо - небезпечних інфекцій - 410 вип., вірусні гепатити - 81 вип., шкіряно-венеричні - 675 вип.

За поточний час не реєструвалися випадки захворювання черевним тифом, паратифами, дифтерією, кором, туляремією, гідрофобією та ін.

В цілому по області відмічене зростання кількості захворілих на кишкові інфекції на 26,7%: з 1235 до 1565 випадків за рахунок інфекцій з встановленим та не встановленим збудником.

Зареєстровано 4 спалахи кишкових інфекцій під час яких захворіло 34 дитини. 3 спалахи ротавірусної інфекції по місту Ніжину (2 - ДДЗ, 1 - домашнє вогнище). Спалах гострої кишкової інфекції зареєстрований по ЗНЗ №35 міста Чернігів.

28.04.2017р зареєстровано випадок захворювання на правець у жительки Ніжинського району , який закінчився одужанням.

Ситуація по особливо-небезпечним інфекціям залишається напруженою.

За звітний період зареєстровано 6 випадків лептоспірозу (2016 рік - 18), захворювань серед дітей не було. Кількість випадків хвороби Лайма - 54, за цей час у 2016 році -53.

За 7 місяців 2017 року зареєстровано 349 випадків захворювання на туберкульоз, що на 6,7% менше кількості аналогічного періоду 2016 року. Серед дитячого населення за 7 місяців на туберкульоз захворіли 8 дітей, за аналогічний період минулого року - 9. . Охоплено туберкулінодіагностикою 21,9 % дітей. Серед дітей, що входять в групу ризику оздоровлено лише 43 %.

За звітний період сказ підтверджено у 28 тварин , за 7 місяців 2016 року - 62. Кількість постраждалих від покусів тварин залишилась на рівні минулого року та складає - 1306 осіб.

Забезпеченість імунобіологічними препаратами знаходиться в межах від 0% (вакцина проти гепатиту Б, туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю) до 100% (вакцина проти дифтерії, правця) від річної потреби.

Виконання річного плану профілактичних щеплень знаходиться в межах від 10% до 63,1%.
Фахівцями ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» при виникненні епід. ускладнень проводиться комплекс заходів відповідно до затверджених комплексних планів.

За 7 місяців поточного року в області проведено 1586 досліджень води централізованого водопостачання з мікробіологічних показників, з них не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людини» 73 проби (Бахмацький район - 6, Борзнянський район - 2, Городнянський район - 6, Коропський район - 1, Корюківський район - 1, Куликівський район - 2, Менський район - 4, Прилуцький район - 9, Ріпкинський район - 1, Сосницький район - 13, Талалаївський - 5, Чернігівський район - 6, Щорський район - 2, м. Прилуки - 8, м. Чернігів - 7 ), що складає 4,6%.

Зі 122 досліджених проб річкової води 10 проб не відповідали вимогам з бактеріологічних показників (Бахмацький район - 3, Городнянський район - 1, Козелецький район - 2, м. Чернігів - 3), що складає 8,2%.

Спалахів інфекційних захворювань, пов'язаних з водним фактором передачі, не зареєстровано.

Епідситуацію в області можна характеризувати як нестійку - рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.