Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:06:28

Що думає громада Чернігова про діяльність місцевої поліції?

23.02.2017   13:58Агенцiя

Наскільки довіряють містяни своїм правоохоронцям? Чи почуваються у безпеці? Чи готові співпрацювати для забезпечення громадського порядку?

З’ясувати ці суспільно важливі питання взялися представники Чернігівського громадського комітету захисту прав людини. Впродовж грудня 2016 – січня 2017 рр. вони опитали 1100 мешканців Чернігова за спеціальною анкетою.

20 лютого у прес-центрі «Чиста політика» відбулася презентація звіту «Оцінка думки громади міста Чернігова щодо діяльності місцевої поліції».

Довіра

Довіряють місцевій поліції повністю або переважно довіряють загалом 45% опитаних. Недовіру висловили 44%, а 11% не визначилися з відповіддю. Серед факторів, що впливають на рівень недовіри, чернігівці вказали низьку поінформованість громадян про діяльність поліції, зокрема, про розкриті злочини або успіхи у їх попередженні. 20% опитаних висловили впевненість, що у разі потреби їм допоможуть.

Відчуття безпеки

У безпеці відчувають себе більшість опитаних містян – 54%. Водночас високий показник і з протилежного боку – 37%. Респонденти відзначали, що небезпечніше стає у темну пору доби. Окремі райони міста, на думку громадян, потребують більшої уваги поліції та посиленого патрулювання, зокрема, у мікрорайоні Шерстянка. Небезпечними визнані покинуті будівлі та споруди, пішохідні переходи, парки та сквери.

Загальна оцінка

41% опитаних чернігівців переважно задоволені роботою місцевої поліції, а 9% - задоволені повністю. Респонденти відзначили, що позитивні зрушення настали після початку роботи патрульної поліції. Громадяни засвідчили такий важливий фактор, як співпраця поліції з громадою та громадськими організаціями у проведенні різноманітних просвітницьких заходів та проектів, що позитивно впливає на рівень взаємної довіри та на бажання співпраці.

Пріоритети діяльності для поліції – думка громадян

Опитування засвідчило пріоритети, яким надають першочергового значення чернігівці щодо поліпшення діяльності місцевої поліції. Це, насамперед: підвищення розкриття злочинів (31% опитаних); посилення патрулювання (20%); проведення профілактичних заходів (21%); залучення громади до співпраці (14%).

Готовність до співпраці


Більшість респондентів (64%)  переконані, що громада має допомагати поліцейським у забезпеченні громадського порядку в місті. Серед можливих форм такої співпраці чернігівці обрали спільне патрулювання (27%), спільне проведення просвітницьких заходів (28%), зустрічі з громадянами за місцем проживання (15%). Водночас велика частка опитаних містян (36%) вважають, що поліція має самостійно справлятися зі своїми обов’язками.

Підсумовуючи, Катерина Данькова, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, зауважила, що таке опитування здійснюється не лише задля моніторингу динаміки та напрямків змін, які можуть стати основою для запровадження ефективних моделей Community Policing (Діяльності поліції, орієнтованої на громаду).  Але  також для підвищення рівня довіри громадян до поліції, залучення  до співпраці і  розуміння, що вони також  мають діяти задля поліпшення безпекової ситуації у своїй громаді. На це спрямовані не тільки опитування, а й різні інші заходи, які проводить  Чернігівський громадський комітет захисту прав людини. «Громадяни мають усвідомлювати, що від них також залежить рівень безпеки у місті та громаді, де вони живуть», - наголосила Катерина Данькова.

Аналогічне опитування було проведено і серед працівників Головного управління національної поліції в Чернігівській області та Управління патрульної поліції в місті Чернігові. Всього було опитано 200 поліцейських. Як повідомила Катерина Данькова, відповіді правоохоронців в цілому не дуже відрізняються від висловлених думок  громадян.

Як оцінює дослідження її діяльності сама поліція?


Принаймні, начальник сектору комунікації ГУ Національної поліції в Чернігівській області Сергій Бриль в цілому оцінив як позитивні результати нещодавнього опитування. Він наголосив, що у відповідності до законодавства, дослідження думки громадян мають право здійснювати лише спеціально визначені інституції.

«Результати опитування, проведені громадською організацією можна обговорювати і дискутувати щодо об’активності чи суб’єктивності думок. Але є цифри, і вони позитивні», - зауважив він.

За словами очільника сектору комунікації ГУ Національної поліції в області, найважливішим критерієм ефективності роботи поліції є рівень довіри до неї громадян: «Так сказано і записано в Законі України «Про Національну поліцію», стаття 11, що одним із основних принципів діяльності поліції є взаємодія з населенням на засадах партнерства».

На переконання Сергія Бриля, рівень довіри у 45% опитаних чернігівців – достатньо високий показник.  Як і 54% респондентів, що почувають себе в безпеці. Особливо радує велика частка респондентів – 74%,  які відповіли, що  бачать реальні зміни в діяльності поліції міста.  А  64% висловили бажання допомагати поліції щодо забезпечення охорони громадського порядку та інших заходів. Сергій Бриль підтвердив результати опитування статистичним даними, що засвідчили реальні  зміни безпекової ситуації у Чернігові.

Так у порівнянні з 2015 роком, в 2016 році скоєно на 962 злочини менше, тобто на 18,5%;  поменшало таких видів злочинів як вбивства – на 50%; тяжких тілесних ушкоджень – на 52,9%; пограбувань та розбійних нападів стало менше на 35% та 37% відповідно. Він також висловив побажання, щоб подібне  дослідження було здійснене і в області, щоб бачити повну картину, наскільки довіряє громада всієї області своїй поліції.


Довідково: 
Опитування «Оцінка думки громади міста Чернігова щодо діяльності місцевої поліції» було здійснене Чернігівським громадським комітетом захисту  прав людини в рамках реалізації проекту «Безпечне місто – поліція Чернігова, орієнтована на громаду» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження». В опитуванні, яке проводилося впродовж грудня 2016 – січня 2017 рр., взяли участь 1100 мешканців Чернігова. Окрім того, було здійснено анкетування і працівників поліції, участь у якому взяли 200 поліцейських.



Віра Лобановська

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини