Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:47:36

Нова влада Чернігова очима експертів

10.11.2016   11:26

Хоча річниці офіційно ще немає — громадськість уже бажає звіту. І виступила з ініціативою обговорення роботи міськради та міського голови.

Тим більше, що передвиборчі програми (обіцянки) двох головних претендентів на посаду керманича Чернігова вже давно зникли навіть з Інтернет-ресурсів.

Учасниками експертного обговорення «Чернігів — рік при новій владі», що відбулося у прес-центрі «Чернігівський вибір», стали політологи, експерти, громадські активісти, журналісти й депутати міської ради. Говорили про те, що очікували і що отримали. Тобто про здобутки та проблеми. І шукали того, хто візьме на себе всю відповідальність.
Зауважу, що запрошували всіх, а відгукнулися лише депутати двох фракцій — «Батьківщини» та «Нашого краю». Найбільше диво — жодного представника команди мера. Швидше за все, вирішили спочатку послухати критику, а потім уже презентувати громаді звіт про свою річну діяльність.

Можливо, саме тому критичних думок було доволі багато.

Тон обговоренню задав політичний оглядач Юрій Паперний, який підкреслив: «Нова влада Чернігова вже відкрила нову сторінку в розвитку міста. Це — не тільки дороги, фонтани та міський пляж, але й нова команда, результати діяльності якої трохи нижчі, ніж очікували та обіцяли. Більшість гарних обіцянок або забуті, або чекають на свій час».

Політтехнолог Віктор Вініченко зазначив, що формально рік новій владі вже виповнився, але по факту треба проводити обговорення ще й на річницю набуття повноважень міським головою Владиславом Атрошенком. Крім того відповідальність за процеси у Чернігові несуть не лише мер та його заступники, а й депутатський корпус міськради разом із громадою.
Віктор Вініченко наголосив: «Владі не відмовиш у бажанні зробити щось гарне. Усі в місті – не лише експерти – очікували змін. Але, з іншого боку, я вам скажу, що у нас завищені очікування. Бо всі хотіли результат або сьогодні, або вчора. Треба прямо сказати про те, що цій владі вдалося. Будівництво, ремонт доріг та інші позитивні зміни помітні кожному мешканцю Чернігова. Але говорити, що дороги — це заслуги мера? Чи депутатів? Та ні. Це в рамках децентралізації. Дороги — це взагалі Кабмінівська програма. У нас рік доріг в Україні».
А от що багато обіцяють перед виборами, а після них забувають про обіцянки — ознака політика. «Справа політика – обіцяти. Якщо він не обіцяє, то це не політик», – переконаний Віктор Вініченко. І додає, що, напевно, всі чекали за рік чогось більшого, адже «Чернігову обіцяли повернути амбіції».
Експерт акцентував увагу на тому, що під час виборів і чинного міського голови, і його попередника було розроблено кілька програм розвитку: це, зокрема, і «Файне місто», і «Перспектива Чернігова». «Файне місто» – стратегічна програма розвитку Чернігова, але її не було прийнято на сесії. Все роблять люди. Гірше роблять люди, краще — також вони», – зазначив Віктор Вініченко.
Цікаво, ефективні й розумні програми пишуться лише для виборчих листівок та буклетів? До речі, благодійні фонди різних кандидатів і партій, мета яких – сприяти розвитку Чернігова та громади, також фактично припинили свою діяльність після виборів.
Пан Вініченко також уточнив, що в Чернігові не тільки новий мер, а й новий депутатський корпус. Усі рішення вони приймали колегіально і, здебільшого, злагоджено. «Треба пам’ятати, що не все залежить від мера. Але за цей рік він багато зробив, і у нього це вийшло. А ось екс-мер Соколов обіцяв контролювати кожен крок нової влади. І що, де він?»

Секретар міськради Віктор Бистров (представник опозиційних сил до чинного мера) зазначив, що у кожного експерта, політика та журналіста своя думка щодо здобутків і невдач. «Сьогодні зібралися експерти, і це ж обговорення не тільки діяльності міського голови. Це обговорення того, як Чернігів прожив рік у новій політичній системі координат, при новому складі міськради й виконкому», – зазначив він.
За словами Віктора Бистрова, протягом цього року партія «Наш край» намагалася створити у міськ­раді конструктивну коаліцію, але з того нічого не вийшло. Через те не виходить реалізовувати заплановане та обіцяне. «Чому не працює програма «Чернігівська перспектива»? Це програма політичної партії «Наш край» та Олександра Соколова. Але вона і не може працювати на повну силу, тому що наша фракція зробила протягом року дуже багато спроб у напрямі створення конструктивної коаліції з усіма політичними партіями в міській раді. Якщо немає коаліційної угоди серед політичних сил, то за ті процеси, які відбуваються в місті, відповідальності ніхто не несе. До цього часу не розроблено стратегію розвитку обласного центру, а це означає, що немає системного підходу в багатьох сферах життєдіяльності міста».
Віктор Бистров пошкодував, що цього року не діє програма соціальної підтримки мешканців Чернігова, яка працювала торік. Хоча нині місто має достатній фінансовий ресурс (на депозиті розміщено близько трьохсот мільйонів гривень бюджетних коштів). Так само не проводиться індексація заробітних плат працівників бюджетної сфери. «Зар­плата чиновників мерії виросла за рік у рази. Але якщо підвищувати заробітну плату чиновникам, то це потрібно робити і для працівників бюджетної сфери», — наголосив він.

Депутат Сергій Вакуленко («Наш край») підкреслив, що ніжку мерського крісла пиляє його нова кома­нда, яку він привів до влади — її представникам часто не вистачає професійного досвіду. «Єдності як такої немає. Я розумію і бачу розвиток міста так: кожен заступник повинен відповідати за свій напрям. За професійними рисами, знову ж таки, заступники мера — люди непрофільні, далекі від багатьох моментів, що відбуваються у них у підпорядкуванні», — підкреслив він. Як приклад навів спробу змінити транспортну мережу Чернігова. Тільки завдяки вчасному втручанню вдалося запобігти карколомним змінам, адже обласний центр одним розчерком пера міг виявитися «відрізаним» від навколишніх сіл. Депутат міськради переконаний, що рішення мають прийматися виважено і з урахуванням наслідків, думки громадськості та експертів.

За словами експерта Сергія Соломахи, головне завдання кожної влади — за рік сформувати прозорий механізм прийняття рішень. «Сьогодні, фактично, змінилися умови, за яких працює нова місцева влада. У порівнянні з минулим роком бюджет Чернігова збільшився майже на третину — це суттєво змінило умови роботи міськради. Порадив би очільникові міста зняти рожеві окуляри, віднайти серед колег непрофесіоналів і замінити їх на відповідальніших людей. Або взяти на себе повну відповідальність за таку «потужну команду фахівців». Мені здається, вони недопрацьовують, не дають фінансового аналізу та й інформацію замовчують», – зазначив він.
На думку пана Соломахи, відсутність промерської більшості є швидше позитивним фактором, бо немає голосувань «по команді» і про кожне рішення та питання доводиться домовлятися й шукати компроміси. При цьому експерт вважає, що опозиція у міській раді недопрацьовує: «Ми повинні вимагати не тільки від влади, а й від опозиції, щоби вони працювали. Ми зацікавлені в тому, щоб у міськраді була фахова й конструктивна опозиція, яка би контролювала чинного міського голову, виконком і депутатський корпус».

Присутні на обговорені нинішні й колишні депутати від партії «Батьківщина» особливо нікого не критикували й більше хвалили себе та й узагалі роботу саме депутатського корпусу, яка за рік позитивно вплинула на розвиток міста. «Змінилася зелена зона від «Дружби» до «України» — це так звана стометрівка. Також позитивних покращень зазнав міський пляж», — наголосив депутат Іван Бакшун.

На думку екс-депутата В’ячеслава Лебедя, міській владі необхідно приділити значну увагу освітній та медичній галузям. Адже зменшення субвенцій і передача фінансування цих сфер місцевим бюджетам може значно скоротити фінансові можливості міськради.

Отже, на думку більшості експертів, перший рік Чернігова при новій владі — це час тренувань, формування команди та оцінка сильних і слабких сторін, можливостей та загроз. Наше місто має значний потенціал, який підсилюється реформою децентралізації. А от чи буде використано всі ці ресурси й важелі для зміни життя городян на краще і чи поверне це амбіції Чернігову?

Громадське обговорення роботи новообраної міської влади стартувало і до її річниці, певно, набере ще більших обертів. Тим більше, що різноманітних «скандалів» стає все більше. Якщо маєте свою думку про діяльність влади міста — не соромтеся! Висловлюйте! Ефективна її діяльність залежить від кожного з нас!

Олександр Шило

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини