Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:30:24

За Авер’янова і "Пожмашину" узявся Гузь із ГПУ

14.01.2016   08:23Агенцiя

Слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури Віталій Гузь отримав доступ до банківських рахунків компаній та телефонних переговорів осіб, з якими, на думку слідства, заступник голови ДСНС України вступив у злочинну змову з метою заволодіння державними грошима.

Ці заходи проводять у рамках кримінальної справи щодо заступника голови ДСНС України, депутата Чернігівської облради Олега Авер’янова, котрий, за матеріалами слідства, використовував службове становище, щоб забезпечити державними замовленнями підконтрольне йому ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина»». (Про обшуки у самого посадовця детальніше «У Авер’янова відібрали ноутбук» у № 49 «Чернігівщини»).


Щедрий кум

Досудовим розслідуванням встановлено, що заступник голови ДСНС вступив у змову з учасниками тендеру на продаж службі пожежних машин, а саме генеральним директором ТОВ «ПК «Пожмашина» Олегом Борщом та комерційним директором ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» (генеральний імпортер німецького виробника техніки MAN Truck & Bus AG) Олегом Остаповичем. Борщ, за вказівкою Авер’янова, виходив на керівників підприємств, інших учасників тендеру, і пропонував тим програти конкурс шляхом завищення ціни на пожежно-рятувальну техніку. Слід зазначити, що Борщ, за словами Євгенії Авер’янової, колишньої дружини заступника голови ДСНС, є їхнім кумом, і саме на нього Авер’янов переписав «Пожмашину», коли йшов на держслужбу («Одне його слово – і людини не буде в наявності», № 47 «Чернігівщини»).

Шляхом фабрикувань та маніпуляцій посадовець, який у ДСНС відповідає саме за тендери, забезпечив перемогу на торгах «МАН» (постачання шасі) та «Пожмашині» (виготовлення навісного обладнання).

Далі між ДСНС та «МАН» було укладено угоду про закупівлю за державні кошти пожежно-рятувальних автомобілів середнього класу для пожежегасіння і проведення рятувальних робіт на суму 92,55 млн. грн. У вересні 2015 року держструктура перераховує на рахунок компанії в Укрсоцбанку попередню оплату в розмірі 22,212 млн. грн. Слідством встановлено, що ще до початку тендеру між «Пожмашиною» та «МАН» була укладена угода про співпрацю, на основі якої, вже після тендеру, «німці» перерахували «прилучанам» майже 22 млн. грн. державних коштів. Зокрема, на рахунок «Пожмашини» в чернігівській філії «Приватбанку» 17,7 млн. гривень, призначення платежу – попередня оплата пожежних автоцистерн. Частину грошей «Пожмашина» перерахувала ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Альянс-Агро»». За словами Євгенії Авер’янової, спільна її з колишнім чоловіком квартира у Києві, яку вони подарували дітям, нині переобладнана посадовцем в офіс та здається в оренду… «Альянс-Агро».

 
Бюджетний металобрухт

Враховуючи зазначене, слідчий в особливо важливих справах ГПУ Віталій Гузь за погодженням з прокурором відділу Головної військової прокуратури ГПУ України Абдуллаєвим звернувся до Печерського райсуду столиці з клопотаннями про доступ до деяких банківських рахунків юридичних осіб, фігурантів справи, у Приватбанку, Укрсоцбанку, Держексімбанку, Полікомбанку та Сітібанку. Крім цього, ГПУ вимагала доступ до електронної інформації оператора мобільного зв’язку ПрАТ «Київстар», яка стосується власника номера, котрий підозрюється у веденні перемовин між керівництвом ДСНС та учасникам конкурсних торгів. Цікаво, що суд дав доступ тільки до документів Приватбанку (деякі рахунки «Пожмашини» та «Альянс-Агро»), відмовивши у доступі до інформації у всіх інших перерахованих банках. Проте за місяць до того той же Печерський суд, на клопотання прокурора Гузя, наклав арешт на деякі рахунки юридичних осіб – фігурантів справи у всіх банках, що цікавили слідство.

Позитивно для слідства вирішилось і питання доступу до інформації «Київстару», де ГПУ буде з’ясовувати, з ким та звідки спілкувався підозрюваний у період з 1 лютого до 7 грудня 2015 р.

І, можливо, найголовніше. Слідством Гузя встановлено, що пожежно-рятувальні автомобілі, які збирається поставити TOB «МАН Трак енд Бас Юкрейн» ДСНС України не відповідають умовам договору та технічним вимогам тендерної документації, про що посадовим особам ДСНС України, ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» та ТОВ «ПК «Пожмашина» було відомо заздалегідь. Отож, мало того, що закупити хотіли незаконно, так ще й металобрухт.

Після голосування за держбюджет-2016 зчинився скандал, пов’язаний з «Пожмашиною». Народний депутат Каплін повідомив, що його колега Ляшко передумав не голосувати за «корупційний бюджет, що будується на корупційних схемах» після того, як була внесена пропозиція про виділення 250 млн. гривень на купівлю пожежних машин, по суті, у підприємства, що контролюється «радикалами». До останніх належить і Авер’янов – голова обласного осередку партії. Невже й 250 млн. пішли на металобрухт?


Ігор Стах

http://zemlyaivolya.net/news/za_averyanova-pozhmashinu_uzyavsya_guz_iz_gpu.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини