Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:29:38

Чернігів напередодні місцевих виборів

21.09.2015   12:35Агенцiя

Центр SOCIS переконаний, що переможе Владислав Атрошенко

Дослідження було проведено з 8 по 15 вересня. Опитано 800 респондентів від 18 років за квотною вибіркою, яка репрезентує думки і погляди населення міста Чернігів в цілому. Статистична похибка (довірчий інтервал): +/- 2,4%

Назвати доморощеною, коньюктурною організацією SOCIS не можна. Вона є однією з провідних в Україні соціологічних компаній, що займається соціально-політичними та маркетинговими дослідженнями.

«Центр соціальних та маркетингових досліджень SOCIS» веде свою історію з 1988 року. Роки членства в GALLUP International Association, спільна робота зі світовим лідером – TNS, а також висока професійна підготовка персоналу забезпечує належну якість, надійність та ефективність роботи Центру.

Центр SOCIS є колективним членом Соціологічної асоціації України, членом міжнародної дослідницької мережі WORLD_DRIVES association. Eastern European Network з штаб-квартирою в м. Цюріх (Швейцарія). Центр SOCIS представлений також в щорічному директорії членів Всесвітньої Асоціації дослідників громадської думки (WAPOR) і Американської Асоціації дослідників громадської думки (AAPOR) “Blue Book”. 

Можна сперечатися стосовно деяких персоналій, які згадуються у дослідженні. Але політична заангажованість деяких місцевих експертів та певна незрозумілість орієнтації чернігівських політиків можуть ставити під сумнів будь-які рейтинги та дослідження.

Але велике бачиться на відстані. І коли фахівці складають питання та опитувальний лист не у Чернігові, то вони можуть бути більш обєктивними. Хоча це твердження може бути для пересічного мешканця міста бути певним чином незрозумілим. Якщо проаналізувати дослідження, які Центр SOCIS проводив у Чернігові, можна зробити висновок, що вони були найбільш точними. І головне, це дослідження оприлюднене на офіційному сайті організації. Бо багато хто посилається на якісь утаємничені дослідження, видьоргуючи деякі факти і подаючи їх у потрібному забарвлені.

Самі дослідження в першу чергу робляться для того, щоб проаналізувати ситуацію, зробити висновки та скоригувати політичну діяльність.

Переходимо до самого дослідження. Насамперед досліджується питання як місцева влада справляється з вирішенням проблем. Причому проводиться окремо аналіз ставлення до міського голови Олександра Соколова та діяльності міської влади окремо. Цікаво, що ці цифри від «дуже добре» до «дуже погано» майже співпадають, тобто можна говорити про те, що звичайний чернігівець асоціює місцеву владу саме з міським головою. Насамперед це добре для представників БЮТу – першого заступника міського голови Миколи Миргородського та секретаря Владислава Кухаря. З іншого боку кандидату на посаду міського голови Миколі Миргородському буде важко подавати про себе позитивну інформацію, а Олександру Соколову можна «валити» валити весь негатив на представників БЮТу у міській владі.



Дослідження рівня «довіри-недовіри» до місцевих діячів та політиків показує, що найбільше не довіряють Олександру Соколову - 56,6%, Сергію Березенку – 47,4%, Миколі Звєрєву – 44,2, Валерію Дубілю – 43,9%, Валентину Мельничуку – 40,5%. Рівень недовіри, як показує досвід виборчих кампаній найбільш стабільний і вплинути на його зміну дуже важко.

Рівень довіри більш гнучкий і може коливатися у будь-який бік. Компанія СОЦИС у своєму дослідженні показує найбільший рівень довіри В.Атрошенко – 43,2%, С.Березенко – 27%, В.Дубіль – 24,3%, М.Звєрєв – 17,8, І.Андрійченко – 16,6%.

Цікаво, що найбільше перетікання голосів відбувається саме у рейтингах довіри. Наприклад, БФ «Поліський оберіг» Владислава Атрошенка розгорнув активну інформаційну кампанію про власну реальну діяльність з конкретними фактами та прикладами і частина виборців, яка раніше голосувала орієнтуючись на благодійну діяльність фонду В.Дубіля «Європа» або та яка отримувала благодійну допомогу від організації «УКРОП» змінює свої пріоритети. Будь-які скандали за участі цих політиків також різко підриває рівень довіри. Найбільш типовим прикладом, є діяльність депутата міської ради Юрія Тарасовця.

Тут неможна працювати за принципом нічого не зробивши. Також неможливо постійно нагадувати про власні досягнення у минулому, особливо якщо вони під великим сумнівом або робилися за державні бюджетні кошти. Що і показують низькі цифри рівня довіри заступника голови обласної ради, керівника обласної організації партії «Наш край» Валентина Мельничука.

Найбільший електоральний резерв знаходиться у колонці впізнаваємості політичних та громадських діячів. Якщо такого діяча значна кількість виборців не знає, він має змогу підвищити власні рейтинги та рівень впізнаваємості в ході передвиборчої кампанії. Наприклад, це може стосуватися (виходячи з дослідження) депутатів Чернігівської міської ради Наталії Осіковської та Олександра Мельника, або представника Опозиційного блоку Олексія Дем’яненка. Низькі показники народних обранців говорять скоріше про те, що вони більше працюють в загальноукраїнському інформаційному полі, а не міському.

Питання: «В жовтні цього року відбудуться вибори депутатів міської ради та міського голови (мера) Чернігова, скажіть, особисто Ви візьмете в них участь? (%)» показує загальноукраїнську тенденцію 69,2% чернігівців планують прийти та взяти участь у голосуванні. Явка виборців на місцевих виборах зазвичай набагато вища ніж на президентських та парламентських. Зацікавлених прийти і проголосувати за власного депутата місцевої ради (знайомого, родича) набагато більше, ніж іти і голосувати за парламентаря чи президента, особливо якщо ніхто не подобається.



Питання «За кого Ви б голосували на виборах мера Чернігова» на сьогодні найбільш актуальне для чисельних кандидатів в депутати місцевих рад, щоб обрати ту політичну силу місцевий лідер якої гарантував би автоматичне подолання 5-% бар’єру.
Центр SOCIS вказав лише двох: В. Атрошенка (26,8%) та О. Соколова (12,6%). Біля порогу – І. Андрійченко, є перспектива у М. Звєрєва, Д. Блауша та М. Миргородського. Значний відсоток тих, хто не визначився, також дає можливість поправити справи.



Що стосується партій, то орієнтирами для потенційних кандидатів є Солідарність, Наш край, Демократичний альянс, УКРОП, радикали, БЮТ та Самопоміч. Причому всі ті, що після Солідарності, за дослідженням Центру SOCIS, набирають майже стільки, скільки Партія Блок Петра Порошенко.

Цікаве було прослідкувати і пари можливих претендентів на другий тур виборів. Хоча 42,4 відсотка Владислава Атрошенко показують тенденцію, що обласний центр може обрати міського голову і в першому турі. Не всі можливості по підвищенню рейтингу ще використані, а от поле негатива, який би спрацював майже вичерпано.

В. Атрошенко – О. Соколов – 34, 9 проти 16,3.
І. Андрійченко – В. Атрошенко – 6,4 проти 36,4.
О. Соколов – І. Андрійченко – 21,5 проти 14,1.
 


Імітація виборів до міської ради Чернігова серед тих, хто планує брати участь у голосуванні та визначився із власним вибором (%) показує в дослідженні, що у Владислава Атрошенко буде майже половина власного депутатського корпуса.



Що буде насправді – покаже виборець 25 жовтня. Великих несподіванок мабуть не буде. Переможці вже впевнено окреслені, а якщо 5-% бар’єр не подолають деякі порогові політичні сили, то результат може бути ще більш вражаючим.

Паперний Юрій

Завантажити презентацію у MS Powerpoint

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини