Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:26:33

Чернігівці платять за "безкоштовну" медицину до 5 тисяч на рік

23.06.2015   17:11Агенцiя

"Інститут аналітики та адвокації" дослідив ставлення мешканців Чернігова до охорони здоров’я в Україні та у Чернігові зокрема.

На «безкоштовне» лікування чернігівці витрачають від 1000 до 3000 гривень, а часом і до 5 тисяч на рік.

Дослідження відбулось у формі соціологічного опитування, головним питанням якого було: «Чи погодитеся ви, що медицина у нашій країні безкоштовна?»
Виявилося, що 10% опитаних сумніваються у цьому, а 85% вважають, що медицина у місті безкоштовна лише на словах. Тобто, лише 5% згодні з тим, що медицина в Україні насправді є безкоштовною.

Щодо суми, яку чернігівці витрачають на своє лікування, експерти отримали такі цифри: 78% мешканців платять за лікування від 1000 до 3000 гривень, а часом суми доходять і до 5 тисяч на рік, але при цьому лише 36% задоволені послугами у державних лікарнях. Отже, виходить, що сума, яку ми платимо за лікування, ніяк не впливає на якість.
Через це виникає сумна тенденція: жителі прагнуть уникати походів у заклади охорони здоров’я і відвідують лікаря лише при необхідності. Тільки 55% опитаних час від часу з’являються у лікарнях, рідше, ніж раз на квартал. Зазвичай хворі лікуються самостійно.

Варто нагадати, що все світове товариство, у тому числі й українське, визнало життя і здоров’я найбільшою цінністю людства. Це говорить про те, що медицина є однією з головних галузей нашої країни. Але неналежне ставлення до медицини з боку управлінців в Україні породжує корупцію у цій сфері.
Одним із способів вирішення цієї проблеми є перехід на страхову медицину. Так, більшість — 74% — чернігівців підтримують ідею страхової медицини, 16% — проти переходу, а 10% взагалі байдуже це питання.

Тож чому б не перейти на страхову медицину? Адже за «безкоштовне» лікування населенню все одно доводиться платити, і у такий спосіб можна знищити корупцію в охороні здоров’я України.

Під час дослідження було опитано 800 респондентів методом особистого поквартирного інтерв’ю відповідно до квотної вибірки за демографічним показником Чернігова.


Наталя Гостило, «Інститут аналітики та адвокації»
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини