Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:57:23

Усі опитані ЗМІ використовують статистичну інформацію у своїй діяльності

14.06.2014   08:13

Повідомлення для користувачів статистичної інформації про результати проведення анкетного опитування засобів масової інформації щодо вивчення попиту на статистичні публікації та визначення міри задоволення якістю статистичної інформації.

Стислий опис результатів проведення анкетного опитування

З метою вивчення попиту на статистичні публікації та визначення міри задоволення якістю статистичної інформації Головним управлінням статистики в травні 2014р. було проведено анкетне опитування засобів масової інформації.

За результатами проведеної роботи було отримано 37 заповнених анкет від засобів масової інформації (ЗМІ). Аудиторію користувачів представляли, переважно, жінки, частка яких становила 70,3%. За віком учасники опитування розподілилися наступним чином: 64,9% – віком від 30 до 54 років, 27% – старше 55 років і 8,1% – віком від 18 до 29 років.

Більшість опитаних (97,3%) мають повну вищу освіту, 2,7% – неповну вищу.

Основні висновки за результатами анкетного опитування:
– усі опитані ЗМІ використовують статистичну інформацію у своїй діяльності;
– у 62,2% опитаних ЗМІ потреба в такій інформації виникає періодично;
– ЗМІ найбільше цікавлять статистичні дані щодо заробітної плати та стану її виплат, зайнятості населення (91,9% опитаних), цін та тарифів (75,7%), чисельності, природного та міграційного руху населення (67,6%), промисловості (62,6%), правопорушень (59,5%), фінансів (56,8%);
– 59,5% опитаних ЗМІ отримують необхідну статистичну інформацію від Головного управління статистики електронною поштою;
– більше половини опитаних ЗМІ найчастіше використовують у своїй діяльності інформацію в цілому по області;
– 49,5% опитаних ЗМІ надають перевагу статистичній інформації у вигляді прес-випусків з окремих питань економіки та соціальної сфери, 35,1% – прес-випускам до професійних свят;
– оприлюднюють ЗМІ лише 45,9% від надісланих матеріалів;
– майже половина (48,6%) опитаних ЗМІ готові приймати участь у прес-конференціях, брифінгах, круглих столах тощо, організованих Головним управлінням статистики;
– серед опитаного сегменту мас-медіа: 70,3% – це друковані видання, 18,9% – радіо, по 5,4% – телебачення та інтернет-видання;

Відповіді, щодо оцінки якості статистичної інформації, якою користуються ЗМІ, розподілилися таким чином: оцінку “добре” отримали критерії якості “відповідність та релевантність”, “точність та надійність”, “доступність та зрозумілість” і “послідовність та зіставність”. Оцінку “задовільну” отримав критерій “своєчасності та пунктуальності”.
Найбільш важливим критерієм якості статистичної інформації для ЗМІ є “точність та надійність” даних.

Друге місце по важливості зайняв критерій “послідовність та зіставність” інформації.

На третій позиції розташувався критерій “своєчасності та пунктуальності” даних, за ним “доступності та зрозумілості”, “відповідності та релевантності” інформації.
– на “відмінно” оцінили дії співробітників органів державної статистики щодо надання відповіді на надіслані листи 43,2% опитаних;
– інформаційне забезпечення Головного управління статистики отримало оцінку “добре” від 78,4% опитаних ЗМІ;
– 40,5% опитаних ЗМІ вважають, що інформаційне забезпечення користувачів статистичної інформації змінилося на краще порівняно з минулим роком.

Заходи, які передбачається здійснювати на підставі отриманих результатів анкетного опитування для поліпшення якості статистичної інформації

1. Інформація повинна бути різноманітна та невелика за розміром.
2. Доступність у викладенні інформації, окрім цифр, повинно йти пояснення щодо статистичних даних.
3. Більше статистичних матеріалів про соціальну сферу, демографічну ситуацію та заробітну плату.

Вищезазначені пропозиції та зауваження буде враховано при підготовці прес-випусків. Органи державної статистики докладатимуть максимум зусиль до представлення статистичної інформації в придатному, зручному та цікавому для сприйняття вигляді.


Пропозиції та зауваження користувачів статистичної інформації, які не можуть бути враховані, з обґрунтуванням їх відхилення


1. Відсутність оплати за розміщення інформації.
Відповідно до вимог Закону України “Про державну статистику”, одним із шляхів доступу користувачів до статистичної інформації є поширення її засобами масової інформації.
Фінансове забезпечення державної статистики здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. У зв’язку з вкрай обмеженими видатками бюджету вирішити питання щодо оплати публікації матеріалів неможливо. Зазначену пропозицію буде включено до бюджетного запиту на 2015 рік.

2. Інформація ГУС повинна надаватися оперативно і відповідати запитам слухацької аудиторії.
Інформація надається у визначені Планом державних статистичних спостережень строки щодо оприлюднення даних за результатами державних статистичних спостережень.

3. Пропозиції та зауваження стосовно надання порівняльної інформації по районах щодо стану доріг, виділення держсубсидій та їх освоєння, стану проплат по держказначейству тощо не враховано. Розробка вищезазначених показників органами статистики не здійснюється.

4. Пропозиції та зауваження стосовно надання інформації про ціни на водопостачання/водовідведення не враховано.

Органами державної статистики, згідно Методологічних положень, ведеться спостереження за змінами тарифів на водопостачання та водовідведення в квартирах з усіма вигодами в п’яти міських поселеннях (Чернігів, Ніжин, Прилуки, Бахмач, Козелець), які використовуються для розрахунку індексу споживчих цін (інфляції).
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини