Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:44:27

Державні житлові програми – реальний інструмент втілення мрії про власну оселю

02.08.2013   12:41Агенцiя

Соціальними ініціативами Президента України передбачено запровадження програми здешевлення вартості іпотечних кредитів і забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

На початок 2013 року в області налічувалося 18,8 тис. сімей, які потребували поліпшення житлові умов, з них 17,2 тис. сімей перебували на черзі для отримання державного житла та 1,6 тис. – у житлово-будівельних кооперативах. З числа тих, що перебували в черзі, 4,2 тис. сімей користувалися правом першочергового одержання житла, 2,9 тис. сімей – позачергового, 11,7 тис. знаходились у загальній черзі. Серед черговиків 0,5 тис. сімей – мешканці комунальних квартир, 1,6 тис. – гуртожитків, 2,1 тис. – молоді сім’ї.

Чекають поліпшення житлових умов не менше 10 років 60,9% всіх черговиків.

Протягом 2012 року державне житло одержали 127 сімей, або 0,7% тих, які перебували на черзі.

У 2010 році розпочато реалізацію обласної Програми будівництва (придбання) доступного житла (за умовами якої 70% вартості придбаного житла сплачує громадянин, 30% – державні кошти).

За період 2010–2012 років зазначеною Програмою скористались 98 мешканців нашої області.

У поточному році на реалізацію програми “Доступне житло” з державного бюджету передбачаються кошти в обсязі 1500,0 тис. гривень. Чернігівським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” вже укладено 3 договори на придбання квартир за цією програмою.

З травня 2012 року в Україні розпочато реалізацію Програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Механізм реалізації цієї програми регламентовано Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 №343.

Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів була створена для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Реалізується вона шляхом відшкодування державою частини відсотків за кредитами, отриманими громадянами в банках на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об’єктах незавершеного будівництва або не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них). Тобто, громадянин зможе отримати іпотечний кредит в банківській установі, при сплаті відсотків за яким йому реально треба буде платити 3% річних, решту компенсуватиме держава.

Станом на 01.07.2012 до Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” звернулось за відповідними консультаціями 352 громадянина. Документи подали 33 громадян, отримали відповідні направлення до банківських установ 31.

З початку 2013 року укладено 21 угоду про надання часткової компенсації на загальну суму банківського кредиту 3772,082 тис.гривень. Решта громадян збирають необхідні документи до банківської установи та проходять відповідні перевірки щодо отримання іпотечного кредиту. У минулому році Програмою скористалися 58 мешканців області.

Для того, щоб стати власником квартири за такої програми необхідно здійснити 5 кроків.

Крок 1. Перевірити, чи має право громадянин на отримання житла.

Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів можуть скористатись громадяни:
1) які на підставі статті 34 Житлового кодексу Української РСР перебувають на квартирному обліку;
2) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в установленому порядку;
3) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
4) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;
5) які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;
6) які проживають тривалий час (понад 5 років) за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;
7) які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім’ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім’ї, виданою за місцем проживання.


Крок 2. Консультація та надання документів

1) Громадянину необхідно звернутись до Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”. Директор: Ярошевський Анатолій Іванович. (14005, м.Чернiгів, пр-т Миру, 49а, к. 806, (0462) 67-49-52, факс: 67-49-50)

На базі Чернігівського регіонального управління Фонду створено “єдине вікно” щодо реалізації програми здешевлення іпотечних кредитів. До роботи “єдиного вікна” залучений представник банку, котрий разом з відповідальним працівником регіонального управління Фонду надає необхідні консультації та інформацію щодо порядку реалізації вищезазначеної програми.

2) Надати відповідні документи й отримати підтвердження можливості надання компенсації.

Перелік документів, які подає позичальник для укладення договору часткової компенсації процентів:

заяву про надання часткової компенсації процентів;
копію паспорта;
копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);
довідку про склад сім’ї;
копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
копію свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявності);
документи про доходи позичальника та членів його сім’ї за останні шість місяців;
документи, які підтверджують, що позичальник є таким, який потребує поліпшення житлових умов.


Крок 3. Обрати квартиру

На сьогодні пройшли акредитацію міжвідомчої комісії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 22 житлові будинки, в яких вільні від зобов’язань 583 квартири загальною площею 35,2 тис.м2, це

– житлові будинки в Чернігові розташовані за адресою: вул. Курсанта Єськова (забудовником є ТОВ “Денар-Люкс”), вул. Курсанта Єськова, 14-б (ПАТ ФК “Княгиня Ярославна”), група житлових багатоквартирних будинків по вул. Красносільського від вул. Глібова до вул. Андрусенка між вулицями Красносільського та Незалежності (ПАТ “Будівельна компанія “Домобудівник”), вул.Героїв Чернобиля, 17, вул.Красносільського, 85, вул.Генерала Бєлова, 29, вул. Попова, 31а (ДП “УкрСіверБуд”), по вул.Старобілоуська, 61а (ТОВ “Житлобудсервіс”), проспект Миру, 261 (ТОВ “Житлокомунсервіс”), вул. Войкова, 27 (ТОВ “Чернігів-Житлобудвест”), вул.Толстого, 125а (ТОВ “Основа-Буд-7”).

– житловий будинок в Бахмачі за адресою вул. Пушкіна, 11-а, (ПП “Житлоінвест”).

– житловий будинок в Сосниці за адресою вул. Чернігівська, 22, (ДП “УкрСіверБуд”).

– житловий будинок в Ніжині за адресою вул. Чехова, 31, (ПАТ “Будівельна компанія “Домобудівник”).

– житловий будинок в Острі за адресою вул. Зайцева, 51, (ТОВ “Житло-Буд”) та по вул. Фрунзе, 46а (ДП “УкрСіверБуд”).

– житловий будинок в Щорсі за адресою вул. Володарського, 101а, (ПП “Моноліт Комплект”).

– житловий будинок в Мені за адресою вул. Шевченка, 74 ж, (ДП “Укрбудреконструкція”).

Адреса та телефони забудовників:

ПАТ “БК “Домобудівник”- м.Чернігів, вул. Щорса, 59-а, тел. 653-105.
ДП “УкрСіверБуд” – м.Чернігів, вул.Попова 8-а, тел 667-075, 667-110.
ТОВ “Житлобудсервіс“– м.Чернігів, вул.Мстиславська,30, тел. 625 – 422.
ТОВ “Денар-Люкс” – м.Чернігів, пр-т Перемоги,100, тел. 973-693.
ТОВ “Житло-Буд” – м.Київ, Майдан Незалежності,2, тел.(044)279-53-48.
ТОВ “Укрбудреконструкція”- м.Київ, вул. Патриса Лумумби 4/6, В, оф 1201, тел.(044) 206-04-89
. ТОВ “Основа-Буд-7” – м.Чернігів, пр-т Перемоги, 39, тел. 97-00-11

Нормативна площа – 40 кв. м на одну людину або сім’ю з двох людей. Плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім’ї, але не більш як 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків – не більше 94 кв. метрів.

Нормативна вартість за кв. м: для громадян, що проживають у м.Чернігові 5 000 грн за 1 кв.м. для інших населених пунктів області – 4 000 грн за 1 кв.м.

Для населених пунктів, які розташовані на відстані від 5 до 15 кілометрів від меж міста Чернігів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10 відсотків.

Для населених пунктів, які розташовані у 5-кілометровій зоні від меж міста розрахункова вартість житла визначається у встановленому розмірі -5000 грн. за 1 кв.м.

Придбана квартира або індивідуальний житловий будинок повинні бути основним місцем проживання позичальника. Її не можна відчужувати або здавати в оренду протягом усього часу отримання часткової компенсації.


Крок 4. Звернутись до банку

Безпосередні умови кредитування встановлюються внутрішніми правилами банків.

Згоду на участь у програмі станом на сьогодні дали такі банки ПАТ “Державний ощадний банк України”, ПАТ “Укргазбанк”, ПАТ “Укрексімбанк”, ЗАТ “Полікомбанк”, ПАТ “Банк Демарк”. З ними вже підписані відповідні договори про співпрацю.

За банками залишається прийняття рішення з надання кредитів громадянам. Крім цього, банки контролюють платоспроможність громадян. Позичальник повинен щороку декларувати доходи. При зміні параметрів платоспроможності він може втратити право на отримання часткової компенсації відсоткової (13%) ставки.

Термін кредитування та часткової компенсації – до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка – не більше 16% річних, обов’язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25% вартості житла. За бажанням позичальника, розмір такого внеску може бути збільшено. Як перший внесок можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення нормативної площі та розрахункової вартості квартири. Розмір першого внеску може бути зменшено у разі надання додаткової застави за кредитним договором відповідно до внутрішніх правил банку.

Договір поруки украдається з кожним із дієздатних членів сім’ї позичальника, на якого розраховується часткова компенсація процентів та який проживатиме разом з позичальником. Позичальник може укладати договори поруки також з іншими поручителями та надавати додаткову заставу за кредитним договором.

Щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Сума часткової компенсації процентів до щомісячного платежу не включається. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.

Не менш цікавим є питання суми коштів, які потрібно віддавати сім’ї щомісяця для обслуговування кредиту. Для м.Чернігова при купівлі однокімнатної квартири 40 кв.м. необхідно повернути на початковій стадії орієнтовно 1300 грн, двокімнатної площею 58 кв.м. – орієнтовно 1 800 гривні. Для інших населених пунктів сума коштів буде дещо меншою: однокімнатних площею 40 кв.м. – орієнтовно 1 000 грн, двокімнатна площею 58 кв.м. – орієнтовно 1 400 гривень.

Необхідний обсяг отриманого доходу громадянином для отримання кредиту з розрахунку вартості
1 кімнатна квартира -200,0 тис.грн,
2 кімнатна квартира -250,0 тис.грн,
3 кімнатна квартира -350,0 тис.грн,

становить
1- кімнатна квартира
2- кімнатна квартира
3- кімнатна квартира

1 чоловік
Дохід – 2500,0 грн
Дохід – 3100,0 грн
Максимальна сума кредиту 200 000,0 грн
Дохід – 3300,0 грн

2 чоловік
Дохід – 3500,0 грн
Дохід – 3800,0 грн

Максимальна сума кредиту 200 000,0 грн

Дохід – 4000,0 грн

3 чоловік
Дохід – 4700,0 грн
Дохід – 4900,0 грн
Дохід – 5800,0 грн

4 чоловік
Дохід – 5800,0 грн
Дохід – 6000,0 грн
Дохід – 7000,0 грн

Крок 5. Укласти договори

Між учасниками (громадянином, банком, забудовником та Регіональними управлінням Фонду) укладаються договори:
– між громадянином та забудовником – договір купівлі-продажу житла,
– між громадянином та банком – про надання іпотечного кредиту,
– трьохсторонній договір між громадянином, банком та Регіональними управлінням Фонду про часткову компенсацію відсоткової ставки.

Надання часткової компенсації процентів припиняється у разі прострочення позичальником платежів за кредитним договором більше ніж на 180 календарних днів та/або порушення умов договору про надання часткової компенсації процентів.

Якщо позичальник достроково розірвав договір із забудовником, він зобов’язаний у тримісячний строк повернути всю суму отриманої компенсації за весь період дії договору.

Після надання банком розпоряднику бюджетних коштів нижчого рівня (одержувачу бюджетних коштів) розрахунку належних до сплати чергових платежів за кредитним договором та інформації про відсутність заборгованості за таким договором за попередній місяць розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня (одержувач бюджетних коштів) вносить на спеціальний поточний рахунок позичальника кошти часткової компенсації процентів.

Позичальник вносить на свій спеціальний поточний рахунок платіж, передбачений кредитним договором, за винятком суми часткової компенсації процентів.

З моменту отримання квартири в багатоквартирному житловому будинку, індивідуального житлового будинку у власність право на одержання житла вважається використаним, а громадянин і члени його сім’ї, на яких розраховувалася часткова компенсація процентів, знімаються з обліку громадян, які потребують відповідно до законодавства поліпшення житлових умов.


Відповідно до Закону України від 05.07.2012 №5059-VI держава гарантує виплату часткової компенсації відсотків позичальникам програми здешевлення іпотеки. Метою прийняття даного Закону є узгодження положень Бюджетного кодексу України та Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік в частині віднесення видатків на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів банків громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (в рамках здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов) до захищених видатків Державного бюджету України.


Начальник управління Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації С.М.Ситник

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини