Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:53:57

Тези звіту міського голови Олександра Соколова за 2012 рік та І квартал 2013 року

07.06.2013   15:05Агенцiя

2012 рік позначений здобутками і недоліками. Аналізуючи економічний розвиток міста, доводиться констатувати, що продовжуємо працювати в умовах кризи.


Успіхи й труднощі економіки

У промисловості, за розрахунками, торік відбулося скорочення обсягів виробництва на 3,4%. Позитивних темпів розвитку у 2012 році досягли чотири з десяти галузей обробної промисловості. Так, збільшилися обсяги виробництва у целюлозно-паперовій та поліграфічній промисловості на 16,5%, хімічній – на 16,8%, в іншому виробництві – майже на 38% та легкій промисловості – на 0,9%.

Попри труднощі, маємо і позитивні напрацювання у промисловості міста. Завершено процедуру банкрутства шляхом підписання мирової угоди на ПАТ “ЧеЗаРа”. Підприємство на 38% наростило випуск продукції, значно скоротило борги із виплати заробітної плати та впроваджує інноваційну конкурентоспроможну продукцію. Стабільно нарощують обсяги виробництва компанії “Спорттехніка”, “Ярославна”, товариства “Тан”, “Пласт-Бокс Україна”, “Новофіл”, Чернігівська філія дочірнього підприємства “Малтюроп-Юкрейн” та інші. На рівні 2011 року працювали “Чернігівське відділення ПАТ “Сан ІнБев Україна”, “Чернігівський молокозавод” та “Берегиня”. Сьогодні, як і раніше, продовжують залишатися актуальними питання підтримки місцевого товаровиробника, створення максимально комфортних умов ведення виробничого бізнесу в Чернігові.

Кількість економічно активних малих підприємств у Чернігові у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення на 1 січня 2012 року складала 72 од., що значно перевищує середній показник області (44 од.). Кількість діючих фізичних осіб-підприємців сягає 20 тисяч осіб, а всього у сфері малого та середнього підприємництва зайнято понад 65 тисяч осіб.

Минулого року в Чернігові відкрито 15 магазинів, у результаті чого їхня кількість зросла до 1010. Також у Чернігові працюють майже 370 закладів ресторанного господарства. Незважаючи на зростання торгової мережі, роботу ринків, гострою залишається проблема стихійної торгівлі. З метою її ліквідації працюють районні робочі групи, до складу яких входять представники органів внутрішніх справ, ветеринарної та санітарно-епідеміологічної служби, проводяться профілактичні бесіди, складаються протоколи про адміністративні порушення.

У вересні 2012 року створено Центр надання адміністративних послуг, робота якого дає можливість уникати значних черг та скоротити термін на оформлення документів дозвільного характеру. Сьогодні учасниками Центру є 32 адміністративні органи. За період від вересня 2012 року до травня цього року до Центру надійшло майже 7 тис. заяв і документів від юридичних та фізичних осіб м. Чернігова й області.

За підсумками 2012 року, обсяги капітальних інвестицій в економіку міста, без врахування малих підприємств склали майже
850 млн. грн., що становить 34,4% капітальних інвестицій Чернігівщини. У першому кварталі цього року обласним центром залучено
153 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 49,3 млн. грн.. більше відповідного періоду минулого року. Станом на 1 квітня 2013 року обсяг прямих іноземних інвестицій склав 30,3 млн. дол. США.

Статус безробітного у Чернігові на кінець 2012 року мали майже 3800 осіб. За станом на 1 січня 2013 року рівень зареєстрованого безробіття у місті становив 2% населення працездатного віку. Разом з тим, торік на підприємствах Чернігова було створено майже 8 тис. нових робочих місць. Упродовж січня-березня 2013 року створено 1575 нових робочих місць.


Наповнення бюджету – запорука розвитку міста

Упродовж всього періоду своєчасно та в повному обсязі виплачувалася заробітна плата працівникам бюджетних установ, що утримуються за рахунок міського бюджету. У визначені терміни проводився розрахунок за енергоносії та комунальні послуги, спожиті бюджетними установами. Це означає, що наші заклади та й все місто не “лихоманило” з перебоями тепло-, водо- й електропостачання. Ми маємо гарячу воду протягом всього року, понад 14 тис. чернігівців вчасно отримують заробітну плату.

За 2012 рік загальний обсяг бюджету міста Чернігова за доходами зріс на 33,8% або на 294,2 млн. грн., причому збільшувались як обсяги власних надходжень, так і трансферти з державного та обласного бюджетів.
Завдяки наповненню у 2012 році бюджету продовжувалася реалізація міських комунальних програм. Зокрема, Програми освітлення, розпочатої ще 2005 року (0,7 млн. грн.), на Програму ремонту покрівель було виділено 1,6 млн. грн., у рамках Програми реконструкції та відновлення дитячих ігрових і спортивних майданчиків встановлено 18 дитячих ігрових майданчиків.

2012 року тривали роботи з очищення річки Стрижень. На полігоні твердих побутових відходів розпочаті роботи з будівництва установки для утилізації рідких токсичних відходів. Відповідно до умов договору між управлінням ЖКГ міської ради та ПАТ “Облтеплокомуненерго”, розпочалася реалізація проекту з добування біогазу, який може використовуватися для опалення через котельну на вул. Інструментальній, 17. Введено в дію очисні споруди на Чернігівському відділенні ПАТ “САН ІнБев Україна”.

Зроблено перші кроки до будівництва сміттєпереробного комплексу. Зокрема, виділено кошти на розробку бізнес-плану, який має бути вже готовий та представлений на розгляд Мінрегіонбуду.

Вперше в Чернігові здійснювалися заходи для порятунку каштанів від балканської молі. Науковці позитивно оцінили досвід, і робота з порятунку дерев триватиме і цього року.

Поступово покращується ситуація з введенням в експлуатацію житла. У 2012 році введено 372 житлових об’єкти загальною площею майже 86 тис. кв. м, що на 12,6% більше порівняно з минулим роком та на 32% від запланованого.
Завершено роботи з розроблення проектів “Детальний план території району П’яти кутів”, “Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку “Кордівка” з міським садом”, “Детальний план території третього мікрорайону житлового району Масани”.

Важливою складовою щоденного життя чернігівської громади є діяльність громадського транспорту. Торік пасажирський автотранспорт Чернігова перевіз майже

59 млн. пасажирів, що на 20% більше рівня попереднього року. Актуальною у цій сфері залишається проблема повноти відшкодування витрат перевізників за перевезення пасажирів пільгових категорій, частка яких у загальних обсягах перевезень досить значна – 55%. І в 2012 році, і нині Чернігів залишається єдиним обласним центром в Україні, де збережено пільгові перевезення до садово-городніх ділянок та дачних масивів. Щовівторка і четверга 12-ма автобусами безкоштовно до дачних масивів перевозять пасажирів усіх пільгових категорій.

Енергозбереження – один з пріоритетних напрямків розвитку Чернігова. У цій сфері застосовуються кращі світові практики, плідно співпрацюючи з німецькими фахівцями проекту українсько-німецького технічного співробітництва “GІZ” та Американською агенцією з міжнародного розвитку в рамках проекту “Реформа міського теплозабезпечення”. У 2012 році розпочалась реалізація на умовах співфінансування пілотного проекту з “Енер-гоефективної реновації колеіуму № 11”. Проект буде завершено цього року. На реалізацію Програми енергозбереження в закладах культури м. Чернігова на 2013–2015 у бюджеті міста на 2013 рік передбачено понад 640 тис грн.


Стабільність гуманітарної сфери

У Чернігові забезпечується якісне надання населенню послуг з охорони здоров’я. На базі лікарні № 2 на початку року було відкрито міський травмпункт, а наприкінці вересня – Центр діагностики та малоінвазивної хірургії ока.

Про якість освіти говорять результати, досягнуті учнями на олімпіадах усіх рівнів. За підсумками навчання, 118 випускників чернігівських шкіл нагороджені золотими і срібними медалями. Актуальною проблемою залишається комп’ютеризація навчальних закладів. Це питання набуває особливо значення, зважаючи на той факт, що з 1 вересня основи комп’ютерної грамотності будуть викладатися з 2-го класу.

У рік Євро-2012 спортивні досягнення чернігівських спортсменів також залишилися помітними на всеукраїнському рівні. Насамперед, завдяки Олені Костевич, яка на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні здобула дві бронзові медалі. 2012 року Чернігівська міська рада збільшила грошові винагороди для спортсменів – переможців і призерів міжнародних змагань (за перемогу на Олімпійських іграх – удвічі).

У місті проводилися фестивалі, конкурси, спортивні змагання та загальноміські свята. Багато з них вже є традиційними та мають свою аудиторію.

Позитивне значення у розвитку туристичних можливостей міста мало відкриття безкоштовних Wi-Fi зон по проспекту Миру від Катерининської церкви до пам’ятника загиблим в Афганістані, у скверах М. Попудренка та Б. Хмельницького. Плануємо розширювати кількість безкоштовних Wi-Fi зон. 2012 року в місті поблизу Спасо-Преображенського собору відкрито пам’ятник благовірному Ігорю – князю Чернігівському і Київському. Цього року розглядається питання встановлення у Чернігові пам’ятника всесвітньовідомому кіномитцю Олександру Довженку.


 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини