Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:41:55

"Тролі": засмічувачі інтернету чи професійні маніпулятори?

27.02.2013   18:00Агенцiя

Брехуни, провокатори і хами, що засмічують інтернет своїми недолугими коментарями, чи професійні маніпулятори. Чим займаються сучасні "тролі"?

Коли фантастична істота "троль" мігрувала з казок і ожила на сторінках інтернет-видань, не відомо.

Та вже тривалий час "тролем" називають учасника інтернет-обговорень, який дещо успадкував від свого міфічного брата. І це не великий ніс, або ж страх сонячного світла, а нахабність, зверхність і здатність наповал знищити… не людину, звичайно, а її коментар, йдеться в матеріалі видання Deutsche Welle.

Виявляється, існує навіть така професія. За словами Світлани, яка вже рік підзаробляє "тролем", такої вакансії у газеті не знайти, та й беруть на роботу далеко не всіх.

"Потрапити можна тільки через коло знайомих, - зізнається Світлана, - потрібні лише перевірені люди, адже часто "тролі" володіють непублічною інформацією, тобто - тією, яка не відома пресі. Це допомагає логічно і аргументовано перекрити новину, яка з’явилась", - розповідає вона.

В обов’язки жінки входить "нейтралізація негативу та наклепів на компанію", яка її найняла.

"Троль" сам від себе ніколи не пише, розповідає Світлана про нюанси своєї праці: "Це завжди скоординована робота. Під певний аверт (важлива проблемна новина, яку опрацьовують "тролі" в конкретну мить) є певні тези, які ми маємо поширювати".

Інформація про те, що і як казати, приходить Світлані на електронну пошту "згори". Звичайно, під час роботи отримані тези вона може змінювати. Однак, головне не ухилятись від заданої лінії.

"Непомітний тролінг - це вищий пілотаж, - каже Світлана, - дуже приємні відчуття бувають, коли проблемну тему закриваєш красиво і завуальовано".
Те, що в "тролів" зветься закривати новину, у блогерів - відсутність дискусії.

Так,  редактор часопису "Ї" і блогер сайту "Українська правда" Тарас Возняк відгуки на свої статті перестав читати.

"Деякі партії застосовують бригадні технології, - пояснює своє рішення Возняк, - сидить команда і тролить конкретного автора. "Тролі" не дають можливості розвивати дискусію, надто, коли в матеріалі йдеться про обговорення ролі тієї чи іншої партії".

А письменник і громадський діяч Андрій Кокотюха не на жарт злякався, коли у коментарях "тролі" вказували його адресу й деталі з особистого життя.

"Це були коментарі до статті про охорону Януковича, - розповів він у розмові з. - Тобто, таке враження, що "тролі" мають відношення до певних державних структур". Підтвердила таку гіпотезу і реакція на статтю про діяльність Першого національного телеканалу.

"У коментарях почались масові пости на захист цього каналу, - згадує Кокотюха. - Очевидно, що на державному телебаченні існує практика проплачених "тролів", бо коли я пишу про інші канали таких активних обговорень немає".

А ось Мустава Наєм журналіст і член журі від України на міжнародному конкурсі блогерів "The Bobs" реагує на "тролів" спокійно.

"Я не хочу називати імена, але прояви тролерства є в усіх блогерів: проблема тільки в тому, що хтось займається цим активно і це його єдина мета, а для інших - це звичайний інструмент спілкування. Не бачу проблеми", - каже Наєм.

Між тим, останнє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології показує, що майже 70% усіх коментарів в інтернеті мають ненависницький характер.

Перед соціологами не стояло завдання визначити, кому належать образливі слова - тролям і організаціям, які за ними стоять, чи реальним людям. Куди важливіше було для науковців дізнатись про об’єкти ненависних коментарів.

"Як виявилось, - коментує Олександр Красковський, керівник напрямку маркетингових досліджень, - в основному негатив направлений на політиків і на самих авторів коментарів".

Аби знати образника в обличчя Кокотюха пропонує заборонити лишати коментарі незареєстрованим користувачам, а ще краще коментувати через соціальні мережі. "Звичайно і у Facebook замість фото можна поставити котика чи ще когось, але таких буде не багато, - каже письменник, - кожен коментар має бути підписаний".

Таким чином, вважає Кокотюха, можна буде і "тролів" відслідковувати. Сайт газети "День" обрав інший шлях: тут коментувати статті можуть усі, навіть незареєстровані читачі. Однак тролінг під жорстким контролем адміністраторів.

Стежить за порядком і Артем Жуков: "Завдання видання - надати платформу для дискусії, а не для ксенофобії, тому деякі неприйнятні речі доводиться видаляти".

Попри всю критику на адресу "тролів", кидати цю роботу Світлана найближчим часом не збирається - аж надто хороший додаток до основної зарплатні. За її словами, "троль" може заробляти щомісяця від ста до тисячі доларів.

http://life.pravda.com.ua/society/2013/02/27/122104/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини