Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:52:33

ЧЕРНІГІВЩИНА - 100 ДНІВ ПІСЛЯ ВИБОРІВ: ПАРТІЯ РЕГІОНІВ - МІФ, БЮТ - ПРИМАРА, КПУ, "СВОБОДА", "УДАР" І РАДИКАЛИ - ФАНТОМИ. МАЖОРИТАРНИКИ - FOREVER

04.02.2013   09:57

Назва матеріалу дещо гіпертралізована, але не дуже перебільшена. Минають перші сто днів нового парламенту. Чого досягли за цей час народні обранці від Чернігівщини і як вони працюють на благо жителів області поговоримо у даному огляді

Чернігівська область

Чернігівська область

Перш ніж перейти до особистостей, поглянемо чим живуть сьогодні осередки провідних тобто парламентських партій на Чернігівщині.
Основними джерелами для аналізу діяльності партійних структур були обрані три:
- участь у заходах та інформаційні приводи,
- повідомлення у ЗМІ
- висвітлення діяльності на власних партійних сайтах.


ОСЕРЕДКИ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ПАРТІЙ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

Новачок на політичному полі Чернігівської області ВО "Свобода" найбільш детально інформує виборців про власну діяльність на Чернігівщині. Тільки за період з 1 листопада 2012 року до 27 січня 2013 року більше двох десятків інформаційних повідомлень було розміщено на сторінці чернігівської організації. Причому більша частина з них стосується заходів та подій, ініційованих місцевими націоналістами та представниками партії. Вшанування пам’яті героїв Крут взагалі використано прес-службою партії як найголовніший інформаційний привод у досліджуваному періоді.
Народні депутати від "Свободи" доволі часто відвідують Чернігівщину, але місцевих представників майже не бачимо в інформаційних повідомленнях. Та і через відсутність ілюстрацій складається враження, що інформаційні служби працюють дещо у віртуальному просторі.

Чернігівська обласна організація Партії регіонів, яка є осередком партії влади в області призупинила після виборів існування, якщо аналізувати її публічну діяльність. До 27 січня сайт обласної організації www.regiony.cn.ua працював. Хоча інформації було мало і стосувалася вона в більшості своїй загальноукраїнських подій, але факт залишається фактом - сайт був, а от з 27 січня - зник. Останньою інформацією, яка стосувалася діяльності обласної організації було повідомлення про відкриття пунктів обігріву на Чернігівщині. Але не було жодних контактів і координат де шукати ці пункти обігріву.
Інформаційних приводів та заходів чернігівські регіонали не влаштовують. У заходах, ініційованих громадськими організаціями, участі практично не брали. Наприклад, у тих же Крутах декілька прапорів партії були присутні, але штатні обласні функціонери помічені не були.
Так само ігнорують регіонали і різноманітні експертні обговорення та зустрічі. Про партійне видання газету "Регіон Сіверщина" взагалі на Чернігівщині забули.
Кадрові питання після виборів не зачепили обласну організацію партії (принаймні такий висновок можна зробити з інформації на сайті Партії регіонів - там керівник організації Маньковський Григорій Володимирович - діючий народний депутат України).
Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень за підтримки Експертного клубу "Чиста політика" 1 лютого презентував результати чергового експертного опитування "Чернігівщина експертна - 2012", за результатами якого лідером за впливовістю на Чернігівщині серед політичних партій у 2012 році визнано Партію регіонів. Побачимо, чи зможе місцевий політичний осередок використати цей факт інформаційно.

Представники обласної організації ВО "Батьківщина" використовують доволі активно експертні обговорення, круглі столи та депутатські трибуни. Але найчастіше сплески їх активності співпадають із загальноукраїнськими акціями.
В області, згідно інформації в ЗМІ, працює приймальня обласної організації.
Але і інформаційна активність, і партійна робота значно знизилися, особливо поза межами обласного центра.
Обласний інформаційний ресурс, який зник декілька років потому так і не реанімували. Активність на загальнопартійному сайті ще менша, чим у регіоналів. Значно більше інформації про діяльність Батьківщини на Чернігівщині розміщується на інформаційному ресурсі "Чернигов послезавтра"

Представники обласної організації партії УДАР доволі активно беруть участь у експертних обгвореннях, круглих столах, ініціюють власні заходи.
Про що інформують на регіональній сторінці партії
Контент-аналіз інформаційних матеріалів та фотографій дає змогу робити експертний висовок про існування двох центрів впливу чернігівського міського та обласного в діяльності "Удару" на Чернігівщині.

Комуністична партія на Чернігівщині напевно чекає своїх свят та заходів, які будуть ініційовані "зверху".
Бо протягом 100 після виборів від них не було жодної новини та інформації.
І це при тому, що чернігівські комуністи мають свого власного представника у парламенті.
Активність партійних ЗМІ комуністів також значно знизилась.

Радикальна партія Олега Ляшка не стала парламентською, але для Чернігівщини її результат  більше 10% став рекордним. Такий старт представників цієї політичної сили очевидно став можливий завдяки харизмі та епатажності лідера партії.
У 2012 році партія Олега Ляшка отримала диплом у номінації  "Прорив року" у проекті "2012. і крапка", ініційованому Клубом молодого політолога.
Аналіз інформаційної діяльності дає змогу вважати, що ця політична структура значно активізувала присутність в інформаційному просторі насамперед загальноукраїнському, ніж обласному.


ГОЛОВНА ТЕНДЕНЦІЯ 100 ДНІВ - ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ НАРДЕПІВ НА ПОДІЇ В РЕГІОНІ

Народні депутати "від Чернігівщини" свої перші сто днів зустрічають з чималими досягненнями: хто в роботі з виборцями та виконанням обіцянок, хто із значною кількістю виступів у парламенті та поданими законопроектами, хто активно працює по розбудові власних партійних структур. А дехто, як старанні учні, відвідують сесійні засідання і поки тільки озираються навколо, освоюються.
З моменту оголошення результатів виборів всіх цікавило питання: хто із самовисуванців до якої із фракцій вступить. Вибір був не на користь опозиційних сил - більшість приєдналися до фракції Партії регіонів. Одні експерти називали це зрадою, інші казали, що це негативно вплине на рейтинги, але поки що діяльність депутатів на благо громади тримає ці рейтинги надійніше за партійні вподобання.

Дубіль Валерій

Робота в окрузі. За минулі каденції Валерій Олександрович плідно напрацював собі імідж благодійника та мецената. Не зрадив він цьому іміджу і в перші сто днів своєї роботи в якості народного депутата парламенту VII скликання. Привітання, подарунки, благодійна допомога - стиль роботи народного обранця. Про що інформує сайт В.Дубіля і публікації у чернігівських ЗМІ. Сторінку у соціальній мережі фейсбук народний обранець використовує більше для розміщення привітань з власного сайту, а не як засіб для спілкування із виборцями. Цікаво, що за 100 днів після виборів на фотографіях, які ілюструють діяльність об'єднаної опозиції в Чернігівській області практично відсутній Валерій Олександрович. Матеріали, де його цитують або описують діяльність, ілюструються фотографіями з минулого до виборного періоду або взагалі не мають фото.
У Чернігові працює громадська приймальня Валерія Дубіля. У грудні за ініціативи народного депутат була проведена зустріч з громадськими організаціями Чернігова. Під час якої він закликав усіх фахівців у галузі права, пріоритетних галузей розвитку держави, правозахисників і представників громадських організацій м. Чернігова долучитись до роботи у зазначеній групі. На цій же зустрічі було повідомлено про створення робочої групи з підготовки законопроектів.
Робота в парламенті. Валерій Дубіль за перші 100 днів зареєстрував найбільшу кількість законопроектів - 6. вони стосуються внесення змін до бюджетного кодексу, законів "Про освіту" та "Про вищу освіту", "Про рекламу" та щодо підвищення розміру соціальних стандартів і гарантій та відновлення соціального захисту громадян.

Атрошенко Владислав

Робота в окрузі. За 100 після виборів Владислав Анатолійович не лише не розгубив всі свої обіцянки та принципи роботи з виборцями, а навпаки підтверджує їх конкретними справами. Він почав системно працювати в окрузі. Про що постійно інформує на власному сайті, на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук та у чернігівських засобах масової інформації, підсилюючи статті фотографіями та відеорепортажами.
Щодо роботи у парламенті. Владислав Атрошенко у грудні вступив до фракції Партії регіонів у Верховній Раді. 17 грудня вніс законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав сільського населення".
Також на рахунку Владислава Атрошенка кадрові зміни у керівництві Чернігівського та Ріпкинського району. До речі ці райони й досі без голів РДА.

Рибаков Ігор

Робота в окрузі. Можливо перші сто днів після виборів Ігор Олександрович присвятив роботі у парламенті, а тому в окрузі не з'являвся. Цю роботу виконували його помічники. У чернігівських ЗМІ інформація про діяльність Ігоря Рибакова в окрузі розміщується переважно на сторінках районних видань та в ефірі обласного телебачення. Цікаво, що всі офіційні сторінки у соціальних мережах також не ведуться з середини листопада 2012 року. Офіційний сайт Ігоря Рибакова не працює.

Робота у парламенті. За весь час роботи у Верховній раді України Ігор Рибаков зареєстрував два законопроекти. Один з них стосується внесення змін до Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами), а другий - внесення змін до статті 7 Закону України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України" (щодо передачі в користування рухомого та нерухомого майна, необхідного для організації харчування особового складу Збройних Сил України).


Ляшко Олег

Робота в окрузі. За сто днів лідер Радикальної партії регулярно з'являється в своєму окрузі. Він проводив зустрічі та вітав із новорічними святами, дарував подарунки дітям. Про свою роботу Олег Валерійович постійно інформує на своєму сайті та власній сторінці у фейсбуці, ілюструючи події фотографіями та відео. Сторінку у соціальній мережі Олег Ляшко веде сам, так само як і його чернігівські однопартійці.
Робота у парламенті. Олег Ляшко має найбільшу кількість виступів серед чернігівських нардепутів. Тільки за кілька засідань Верховної ради він встиг вже 14 раз виступити з місця і 5 з трибуни. За цей же час він зареєстрував два законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реалізації прав самовисуванців) та про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах та удосконалення окремих положень).

Куровський Іван

Робота в окрузі. Протягом ста днів після виборів Іван Іванович обмежився благодійницькою діяльністю, про яку інтенсивно інформувала газета "Деснянка вільна" та її сайт "Сівер-тайм". Звичайно в менших обсягах ніж під час виборів, але все одно суттєво.
Протягом цих ста днів Іван Куровський став учасником скандалу, який розгорівся навколо продажу його підприємства "Агропрогрес" холдингу "Індустріальна молочна кампанія". Його звинувачували у зраді виборців та пайовиків "Агропрогресу". Але майже за тиждень після цієї новини у районних та обласних виданнях Чернігівської області вийшла стаття "Зміни будуть, і тільки на краще", де народний депутат пояснив, що відбулося злиття двох кампаній, що паї людям виплачуватимуться і все буде добре.
Робота в парламенті. За перші сто днів роботи в раді Іван Куровський не зареєстрував жодного законопроекту та ще жодного разу не виступав.

Рудьковський Микола

Робота в окрузі. Судячи із персональної сторінки у мережі "ВКонтакте" Микола Рудьковський перші сто дні доволі часто з'являвся в окрузі. За цей він побував у Козелецькому Бобровицькому та Прилуцькому районах. Приводами для візитів стали новорічні свята, шаховий турнір та відновлення згорівшого храму у с. Кобижча (Бобровицького району). На своїй сторінці Микола Миколайович з друзями не спілкується, і складається враження, що її адмініструють за нього.
В останні дні січня про Миколу Рудьковського стали більше згадувати на сторінках українського Інтернету. Це пов'язано із ситуацією навколо ПАТ "Нафтогазвидобування", яким він опікується разом із Нестором Шуфричем. Так на сайті "Коментарі" повідомляється, що народні депутати Нестор Шуфрич і Микола Рудьковський вирішили проблеми свого підприємства - ПАТ "Нафтогазвидобування" -  за рахунок втрати над ним контролю. Проблеми у цієї фірми почалися ще на початку минулого року, коли загадково зник її голова правління.
Робота у парламенті. Згідно інформації сайту Верховної ради депутат Микола Рудьковський не пропустив жодного засідання. Але при цьому він не подав за цей час жодного законопроекту. Також не було зафіксовано виступів з трибуни.

Аверченко Сергій

Робота в окрузі. Для депутата, який пройшов до парламенту за списком, округ  масштаби роботи визначити складніше. За ним вся область. За сто днів після виборів відповідно до інформації на сайті регіональної організації Сергій Аверченко провів зустріч із вихованцями Городнянської школи інтернату та взяв участь у заходах, організованих обласною організацією.
Робота у парламенті. Згідно інформації сайту Верховної ради депутат Сергій Аверченко подав законопроект про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування пільг). Не було зафіксовано виступів з трибуни.

Губар Віктор

Робота в окрузі. Інформація відсутня.
Робота у парламенті. Згідно інформації сайту Верховної ради депутат Віктор Губар подав законопроект про форвардну заставну закупівлю сільськогосподарської продукції у дрібних і середніх сільськогосподарських підприємств. Не було зафіксовано виступів з трибуни. Також за інформацією сайту ВРУ народний депутат не пропустив жодного засідання.

 Поведінка "других номерів" після виборів доводить, що виборчі обіцянки залишаються обіцянками. І мешканці чернігівських округів цікавили їх не більше ніж "разовий електорат" (цитуючи одного з відомих на Чернігівщині технологів). Кандидати в депутати забули про всі народні проблеми, негаразди та проекти, занурившись у "зализування власних ран" і шукаючи "крайніх".
Але не можна бути впевненим на 100 відсотків, що через чотири роки вони знову не будуть переконувати тих самих виборців у власних силах, можливостях та любові.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини