Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:30:32

Що передбачає і як відбуватиметься трансформація мережі закладів загальної середньої освіти у Чернігові

18.02.2021   10:28Агенцiя

На розгляд виконкому Чернігівської міської ради 18 лютого виноситься Програма трансформації мережі закладів загальної середньої освіти у місті Чернігові на 2021-2024 роки.

Надалі ця програма буде представлена на розгляд сесії міської ради 25 лютого, тож одночасно протягом цього тижня її (як і всі питання, винесені на сесію) вивчають і обговорюють на засіданнях постійних депутатських комісій.

Про те, як у Чернігові планують виконати нові вимоги освітнього законодавства і реорганізувати заклади середньої освіти, ми вже розповідали раніше. Тепер - більше подробиць.

Отже, після поетапного запровадження реформи шкільна освіта поділятиметься на три рівні: початкову (1-4 роки навчання), базову (5-9 роки навчання), старшу профільну школу (10-12 роки навчання). Базова школа називатиметься гімназією, а старша профільна – ліцеєм. Відповідні зміни передбачені реформою Нової української школи, яка закріплена Законом України "Про освіту" та деталізована ЗУ "Про повну загальну середню освіту".

Упродовж останніх років здобуття профільної середньої освіти в місті Чернігові забезпечували заклади, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти. Нині їх у нашому місті - 30.

Але тепер чинним законодавством не передбачено можливості подальшого функціонування шкіл «I-III ступенів». Тож до 1 вересня 2024 року Чернігівська міська рада має прийняти одне з таких управлінських рішень стосовно кожного із заснованих раніше закладів ЗСО «I-III» ступенів:
    змінити тип таких закладів на гімназію, яка забезпечуватиме здобуття виключно базової середньої освіти («II рівень») або початкової освіти і базової середньої освіти («I-II рівень»);
    створити ліцеї для забезпечення здобуття профільної середньої освіти («ІІІ рівень»).

Початкова школа має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії, при цьому входити до складу ліцеїв - не може. Гімназія також повинна функціонувати як окрема юридична особа, хоча у її складі може бути початкова школа. Ліцей має функціонувати як окрема юридична особа, і, як виняток, за рішенням засновника, може забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Реалізація міської Програми сприятиме створенню нової структури школи, що дасть змогу учням засвоїти новий зміст освіти і набути ключових компетентностей, необхідних для успішної самореалізації особистості. Зокрема, профільна школа має дати школярам можливість вибрати напрямок, за яким вони хочуть навчатися, допомогти з вибором професії, з успішною самореалізацією, соціалізацією, подальшою трудовою діяльністю. Трирічна старша профільна школа має стартувати з 2027 року, коли до 10 класу підуть учні, які від першого класу навчаються за програмою НУШ.

План заходів щодо реалізації завдань Програми передбачає, що з 1 вересня 2021 року припиняється набір до 1-х класів у школах №1, 12, 15 та 22. І вже з 1 вересня 2024 року ці заклади функціонуватимуть як ліцеї. Створення гімназій на базі існуючих закладів загальної середньої освіти проходитиме у три етапи. Зокрема, з 1 вересня цього року припиняється набір 10-х класів у таких закладах: №4,5,6,7,9,13,17,20,27,30,33. З наступного року 10-ті класи не набиратимуть заклади № 14,16,18,19,21,29,34,35. З 2023 року – заклади № 2,3,11,24,28,31,32.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини