Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:55:34

Lastpages: "Навчись сам – навчи інших: інфомедійна грамотність"

08.12.2020   15:26Агенцiя

Для сучасної людини кожен день є, у певному розумінні, викликом, перевіркою на витривалість існування в інформаційному просторі, який давно не грає за правилами.

У листопаді команда викладачів філологічного факультету НУЧК імені Т.Г. Шевченка виборола право реалізувати власний проєкту рамках міжнародної грантової програми «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», що реалізується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки посольств Великої Британії та США в Україні у партнерстві з Міністерством освіти і науки України й Академією Української Преси.

Мета – сформувати інфомедійно грамотне суспільство ХХІ століття (на прикладі Чернігівської громади), зберігаючи наступність «ЗВО – школа – активна громада – ЗВО».

Ще з вересня викладачі філологічного факультету працювали над комплексами вправ, сценаріями, онлайн-інструментами для реалізації основних ідей проєкту серед студентів-філологів 3-4 курсів і студентів магістратури, що вилилось у сім неповторних, творчихворкшопів.

Метою стало навчити студентів впроваджувати медіаграмотність в основній і старшій школі як в процесі виховних заходів, так і на уроках української та англійської мов, української та зарубіжної літератур.

Окремим оригінальним напрямом стало втілення ідеї «медіаграмотність протягом життя», а саме бажання навчити магістрантів упроваджувати інфомедійну грамотність серед різновікових верств населення. У результаті такої роботи студенти отримали готові сценарії та вправи для проведення уроків і позакласних заходів із формування інфомедійної грамотності з учнями основної та старшої школи. Також результатом реалізації грантової програми стане створення «Конструктора з інфомедійної грамотності», який буде наповнений вправами та сценаріями відповідної тематики.

Другим напрямком стала робота зі студентським активом міста Чернігова та області. Протягом трьох днів навчання у Медіашколі учасники (а їх було 35)сформували власну інфомедійну грамотність, розвинули критичне мислення та отримали інструменти для проведення власних активностей зі своїми студентськими радами, одногрупниками, друзями.

Робота була насиченою й багато в чому зовсім невідомою. «Коли пропонують займатися чимось новим, то, безперечно, тобі страшно, ти сумніваєшся, адже будь-яка справа потребує практичного досвіду», –зазначає Олена Сазонова.
11 листопада відбулася онлайн-презентація грантового проєкту «Інфомедійна грамотність: навчись сам - навчи інших».Викладачі філологічного уже в статусі тренерівміжнародної організації IREX– Світлана Гергуль, Марина Ольховик, Лариса Городнича, Ольга Лілік, Олена Сазонова, Тетяна Чередник, Наталія Деркач – за допомогою інтерактивних методів та інноваційних платформ вчили студентів розпізнавати основні види можливого маніпулювання думкою, емоціями, когнітивним помилками й прийомами критичного мислення, нетикету, ресурсами добування першоінформації тощо.

А як же все починалося?

Світлана Гергуль, ідейна натхненниця гранту, розповідає: «Минулого року десять викладачів нашого факультету брали участь у проєкті IREX  – «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність».

Протягом двох осінніх сесій та зимової школи вони проходили навчання та формували власну медіаграмотність. Тоді й з’явилася ідея створити грантову програму, яка допомогла б студентам сформувати власні інфомедійні навички. Ідея в тому, щоб студенти змогли навчити цьому вже своїх учнів під час педагогічної практики, адже головний бенефіціар – медіаграмотне суспільство, яке формуватиме нову країну».

Діяльність IREX - міжнародної організації, що опікується проблемами зміцнення громадянського суспільства через реалізацію багатьох освітніх заходів, - для України означає залученнядо світової громадянської спільноти.Тетяна Чередник зазначає: «Мій досвід участі в одному з проєктів IREX доводить, що не буває багато знань, не можна вважати, що ти все вмієш і тобі нема чого навчитися. Бути відкритим новому - це одна з важливих рис сучасної людини».

Як виявилося, не лише студенти хвилювалися перед початком тренінгів. «Ми дуже переживали, оскільки не мали досвіду проведення таких заходів у форматі онлайн. На мою думку, нам усе вдалося, насамперед завдяки підтримці колег і активності студентів, які оригінально підійшли до виконання завдань, забезпечили технічну підтримку, створили особливу атмосферу взаєморозуміння і творчості», - розповіла одна зі спікерок тренінгу Ольга Лілік.

Погоджується з колегою й Олена Сазонова: «…завдяки дружнім порадам колєжанок, взаємній злагодженій роботі, відчула, що все пройде добре. Так і сталося, бо під час тренінгів друзі не полишали, підтримували».
Розвиток критичного мислення, візуалізації, боротьба з фейками та маніпуляціями були невід’ємними супутниками під час роботи.

Олександр Білогура, студент-третьокурсник філологічного факультету, підсумував один із тренінгів: «Це було не просто цікаво та пізнавально - це був свіжий ковток щодо методів викладання та приклад того, як можна проводити онлайн конференції плідно, креативно та не побоюсь цього слова - весело. Особисто відчув дружню атмосферу, щирість наших викладачів та вогні в очах усіх присутніх. Ті 2 години промайнули на одному подиху, а в кінці навіть встигли надати ще велику кількість різних посилань з якісною, новітньою інформацією - матеріал, який допоможе нам, майбутнім студентам, в практиці та викладанні».

Тетяна Чередник додає: «Разом зі студентами вчились і ми, викладачі, які брали участь у розробці проєкту. Набутий досвід дуже важливий, оскільки є свідченням початку нового етапу в професійної діяльності кожного з нас».
«Приємно, що студенти-філологи виявили неабиякий інтерес до вивчення медіаграмотності. Можливості, які надає онлайн-навчання, виявилися надзвичайно корисними при створенні тренінгу – адже вони дали змогу провести заняття дуже динамічно, з використанням візуальної наочності, аудіо- та відеоматеріалів, демонстрацією можливостей інтернету для фактчекінгу, застосуванням різних режимів роботи (у тому числі, індивідуальної, парної, роботи в малих групах).

Проведення такого онлайн-заняття й збереження його динаміки передбачає постійне перемикання з одного режиму в інший, а отже, потребує значної концентрації тренера. Так що це був дещо стресовий, але захоплюючий досвід!», зазначила Наталія Деркач.

Учасники тренінгу, а саме, студенти філологічного факультету, із задоволенням брали участь у воркшопах. Юлія Клименко, студентка 4 курсу філологічного факультету, зазначила: «Я пройшла неймовірно цікаві та пізнавальні курси в рамках проєкту. Удосконалила свої вміння, здобула багато навичок. Можу з упевненістю сказати, що я стала на сходинку вище (а то, й не на одну) в сфері медійної грамотності.

Знання здобуті мною в ході проєкту, вже мають реалізацію під час написання курсової роботи. Я використовувала платформи Padlet, Mentimeter, Jamboard для опитування учнів та вчителів. Тепер моя курсова робота є більш переконливою, живою, має мої власні спостереження та аналіз».

Час промайнув із блискавичною швидкістю не залишивши по собі байдужих. Працювали натхненно, творчо та з великим бажанням навчатися!

«Усе минулося,- додає Олена Сазонова, - але отой присмак теплого спілкування ще кілька днів бентежив і підбадьорював, ніби закликав до подолання нових вершин».

А що ж буде далі? Далі фестиваль…

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини