Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:52:44

Громади Чернігівщини опановують відкриті дані

18.07.2020   12:34Агенцiя

Що розуміється під поняттям «відкриті дані», яка різниця між відкритими даними та публічною інформацією, в чому полягає користь відкритих даних для держави, громади та пересічного громадянина, – саме про це йшлося під час вебінару «Впровадження відкритих даних в органах місцевого самоврядування.

Навчання організоване Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Фонд Східна Європа в межах швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)». До спілкування в режимі онлайн підключилися близько 80 представників об'єднаних територіальних громад Чернігівської області.

"Україна є одним з лідерів та інноваторів у міжнародних рейтингах, які показують найкращу динаміку у відкритті даних. Застосування відкритих даних має ряд ключових переваг. Спираючись на них, органи місцевого самоврядування приймають більш раціональні, економічно виважені рішення та стають більш ефективними. Громадяни будують т.зв. соціальний капітал і можливість взаємодіяти один з одним, вирішуючи проблеми, покращуючи комфорт та життя власних громад. Так само і бізнес, використовуючи відкриті дані, активно розвивається, будує правильну стратегію та стає більш конкурентним. Сфера відкритих даних містить величезний потенціал для розвитку країни", – наголосив президент Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Павло Радченко, операційний менеджер Фонду Східна Європа, детально зупинився на питаннях впровадження відкритих даних в органах місцевого самоврядування (ОМС). Мова йшла про перелік наборів відкритих даних для ОМС (згідно з постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 835); принципи та типи відкритих даних (структуровані та геопросторові дані), особливості їх оформлення та оприлюднення – передусім для коректного відображення та зручності у використанні. При цьому увага зверталася на найбільш поширені та оптимальні формати, які використовуються для передачі даних в Інтернеті.

Учасники навчання отримали практичні рекомендації щодо стратегії впровадження відкритих даних в ОМС, підготовки наборів даних, оформлення необхідних документів, визначення відповідальних за відкриті дані та ведення комунікації із зацікавленими сторонами (мешканцями громади, представниками громадського сектору, бізнесу тощо).

Михайло Корнєєв, державний експерт експертної групи розвитку відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України, розповів про роботу єдиного державного порталу відкритих даних та порядок оприлюднення відкритих даних органами місцевого самоврядування. Він ознайомив учасників зустрічі з низкою стандартів до підготовки наборів даних, дотримання яких забезпечить швидку модерацію та публікацію на Порталі, а також полегшить доступ користувачам.Експерти надали відповіді на запитання слухачів щодо змісту та оновлення наборів відкритих даних, строків подачі та оприлюднення інформації на Порталі.

Чернігівський центр підвищення кваліфікації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.