Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:19:15

Представники громад Чернігівщини вчилися працювати із статистичними даними

26.10.2018   13:31Агенцiя

Днями у Чернігові пройшов семінар на тему «Основи статистичної обробки даних для складання планів (програм) соціально-економічного розвитку: проблемні питання в забезпеченні ОТГ».

Організатор навчання Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», спільно із Головним управлінням статистики в Чернігівській області.

У тренінгу взяли участь представники об'єднаних територіальних громад Чернігівщини.

На початку заходу учасників привітали Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, Тетяна Козар, заступник начальника ГУ статистики у Чернігівській області.

Координатор та модератор тренінгу - Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

В ході тренінгу учасники дізналися, як проводяться державні статистичні спостережень, як налагодити первинний облік у громаді та як використовувати його використання для розрахунку статистичних показників. Про організацію державних статистичних спостережень та її нормативно-правова база  розповіла Тетяна Козар, заступник начальника Головного управління статистики у Чернігівській області.

Також мова йшла про розрахунок чисельності населення ОТГ, ведення погосподарського обліку та використання його даних у державних статистичних спостереженнях. Про це  розповіли Тетяна Дусь та Галина Зінич, представниці Головного управління статистики в Чернігівській області.

Звичайно, що для того, щоб говорити однією мовою для учасників тренінгу прочитають лекцію про статистика та її різновиди, особливості використання та застосування. Із базовими поняттями та означеннями учасників ознайомив Володимир Коваленко, доцент кафедри математики та економіки ЧНУ «Чернігівський колегіум».

Про автоматизовані комплекси та програми розповів Олександр Лашко, голова ІЦ «Захист прав та інформації». Він презентував автоматизований програмний комплекс «Погосподарський облік сільських, селищних та міських рад». До речі, деякі громади Чернігівщини вже мають досвід використання подібних програм, а, отже, розповіли про власний досвід застосування цього інструменту.

Юлія Ткаченко, консультант із питань муніципальної статистики Асоціації міст України, розповіла про муніципальну статистику, яка є дієвим інструментом ефективного управління громадою на основі аналізу даних про функціонування та розвиток громад в основних сферах життєдіяльності. «Створення системи муніципальних статистичних показників дасть змогу також оцінювати якість послуг, які надаються органами місцевого самоврядування. Дані системи використовуватимуться   для лобіювання інтересів територіальних громад та їх органів самоврядування в центральних органах влади», - підкреслила експерт.

Володимир Бойко розповів для чого і як потрібно організовувати та проводити соціологічні дослідження якості життя та послуг, які надаються на теренах громади. Він навів приклади отриманих соціологічних досліджень, що вже проводили громади Чернігівщини, під час роботи над стратегією розвитку.

«Громада починається зі статистики - втім, державної явно не досить, необхідно розвивати муніципальну, причому вестися вона має за допомогою сучасних інформаційних технологій. Це якщо коротко про сьогоднішній семінар», - зазначив експерт, підбиваючи підсумки навчального тренінгу.


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини