Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:32:40

ЗНО-2018: про що варто знати випускникам?

12.12.2017   08:33Агенцiя

Про особливості зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році говорили під час тематичного прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Тестування-2018 пройде з 22 травня (відкриває — математика) по 13 червня (завершує — хімія). Результати ж будуть відомі до 20 червня. Кожний учасник має право зареєструватися не більш як на чотири предмети, обравши їх із 11 (з наступного року у переліку не буде російської мови).

Як зазначила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва, на Чернігівщині ЗНО проходитимуть більше дев’яти тисяч учасників, а це на понад дві тисячі осіб більше минулорічного показника. Такі зміни пов’язані з тим, що ДПА у формі ЗНО з української мови складатимуть учні (слухачі, студенти) професійно-технічних навчальних закладів.

Випускникам старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів результати тестування з трьох предметів будуть зараховані як державна підсумкова атестація.

До яких ще змін треба бути готовому українському випускнику?

— У 2018 році для проведення ЗНО з іноземних мов використовуватимуть тести двох рівнів складності — академічного (для тих, хто навчається за стандартною програмою) та профільного. Крім читання та письма, буде і частина «Розуміння мови на слух», тобто аудіювання. Наразі ж проводиться робота щодо забезпечення пунктів тестування необхідними технічними засобами, — повідомила Світлана Сакаєва.

Правила складання ДПА для дев’ятикласників не зміняться. Проте, якщо учень хоче навчатися, наприклад, у технікумі чи коледжі, вступ до закладу проводиться тільки за результатами ЗНО. Відтак, особа повинна мати документ, що її посвідчує, — ID-картку (оформляється з 14 років).

Традиційно в березні 2018-го пройде пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Вартість участі з одного предмета — 132 гривні.

Для осіб з інвалідністю, за умов пред’явлення медичного висновку, створять спеціальні умови для проходження ЗНО.

Про особливості вступної кампанії-2018 та її етапи детально розповів начальник підготовчого відділення Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Віталій Барбаш.

Майбутній абітурієнт може подати до вишів сім заяв на державне замовлення з чотирьох спеціальностей. Документи слід надсилати тільки в електронному вигляді. Як виключення — пільгові категорії.

До речі, у 2018 році будуть дійсні сертифікати 2016 та 2017 років. Дещо зміниться прохідний бал для навчання на лікарських спеціальностях — 150.

Рейтинговий список вступників з рекомендацією до зарахування на державне замовлення оприлюднять 1 серпня (на інформаційних стендах, веб-сайті університету чи в особистому кабінеті). Оригінали документів необхідно подати до 6 серпня.

Експерти радять як випускникам, так і їхнім батькам ретельно подумати над вибором предметів для ЗНО, попередньо ознайомившись із набором дисциплін для вступу на бажану спеціальність.

Також фахівці закликають бути уважними як до самого тестування, так і до вступної кампанії.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини