Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:36:04

Соціальне мистецтво і студентське життя

14.09.2017   15:19Агенцiя

Початок вересня – це гаряча пора для викладачів і студентів, а якщо є бажання ще трохи дати жару?

Залюбки це зробили студенти Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка на виїзній Школі молодого соціального актора, яка відбулася удруге на базі Освітнього будинку прав людини у с. Количівка.

Організатори – ГО «Жменя» у рамках культурного проекту «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні створили всі умови для проведення дуже незвичної і насиченої програми. 

Художній керівник театру  Марина Каранда вважає, що навчання у такій школі побудованояк потужна креативна атака на приспаний потенціал  акторів студентського соціального театру «EXLIBRIS». Молоді люди упродовж проектного терміну вже поставили 3 вистави (лірико-епічну драму про життя і творчість О.Довженкадля студентів та старшокласників, казку-ігротеку «Червона Шапочка і музичний вовк», показану декілька разів  як для  дітей-сиріт Чернігівської області на день захисту дітей у обласному палаці творчості дітей та юнацтва, так і у Седнівському таборі «Зміна», Количівському таборі «Юний турист», ЗНЗ №13 та НРЦ у селищі міського типу Замглай та сюрреалістичний фарс «Золота рибка» для всіх дорослих і небайдужих).

Під час виїзної школи молодь, яка марить театром, мала можливість поглибити свої  знання про сценічне мистецтво, відточити акторські вміння. Школа надала можливість  здобути  знання з риторики та побути декілька хвилин справжнім оратором (тренер – Світлана Шумило, кандидат філологічних наук). Дуже щемним виявився тренінг з акторської майстерності від актриси театру ляльок Вікторії Язичан. Студентам довелося по-дорослому налагодити свої стосунки із справжніми робочими ляльками. Ця справа виявилася складною і цікавою водночас, технічно і фізично навіть виснажливою, але дуже корисною для професійного зростання.

   Тренінг з хореографії було побудовано так, що учні осінньої Школи молодого соціального актора засвоїли  український танець та через коротку перерву вивчили ще й  композицію на тему єврейських народних танців. Тренер Наталія Черезова, яка презентувала відомий у області та всій Україні колектив «Ярмарок»  вразила всіх високтехнічною подачею рухів та ще більше - гарними якостями методиста- хореографа.
 
Дуже корисним виявився тренінг з анімації, адже соціальні актори навчилися проводити музичне шоу, відпрацювали навички конструювання гри з реквізитом, вивчили декілька танцювальних розваг для дітей всіх вікових груп. Дуже насиченими та емоційно піднесеними були заняття Євгенія Бондаря, актора Чернігівського обласного українського академічного театру імені Т.Г. Шевченка з акторської майстерності та сценічної пластики. Професійний актор сміливо пішов на ризик і пропонував акторам- аматорам складні завдання, які вивільняли творчу енергію, вирощували довіру до партнера. Заняття зі сценічної пластики було присвячено фехтуванню, що само по собі екзотично і тому привернуло увагу всіх, радісними фехтувальниками ставали і хлопці, і дівчата, адже такий досвід робить актора готовим до історичних постановок.

Додатковими опціями стали заняття з історії костюму та історії музики від Анатолія Новака. Художній керівник театру, доцент кафедри філософії та культурології ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка Марина Каранда не залишила своїх вихованців без педагогічної новації – всі студенти мали чергування по кухні, тому кожен побачив кулінарне мистецтво майже всіх учасників школи, збагачуючись загальнолюдськими етичними  моментами наприклад, піклуванням одне про одного.



Мистецька освіта у виїзній Школі молодого соціального актора стала справжнім ковтком чистого свіжого повітря для майже трьох десятків студентів, що обрали для себе театр «EXLIBRIS» творчою справою.

За матеріалами обласної газети «Чернігівщина: новини та оголошення»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини