Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:17:33

Була проведена лекція-бесіда присвячена Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом

22.03.2017   12:26Агенцiя

З метою запобігання захворюваності на туберкульоз в Чернігівському інституті ім. Героїв Крут МАУП проводилась інформаційно-просвітницька робота серед студентської молоді.

На зустріч запросили кваліфікованого медичного працівника, завідувача дитячого відділення Чернігівського протитуберкульозного диспансеру Звягелську Катерину Гуріївну.

Головна мета даного заходу полягає в тому , щоб змінити ставлення студентів до власного здоров’я, запобігти виникненню і поширенню туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання, ведення здорового способу життя. Адже туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка може вражати всі верстви населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних і успішних.

Запрошений на зустріч зі студентами лікар-фтизіатр охарактеризувала основні джерела зараження і симптоматику хворих на туберкульоз, а також окреслила основні профілактичні заходи, які сприяють уникненню хвороби та її лікуванню та у доступній формі розповіла про:
- необхідність відмовитись від шкідливих звичок – паління, вживання наркотичних та токсичних речовин, зловживання алкоголем та енергетичними напоями;
- дотримуватись режиму регулярного та повноцінного і правильного харчування – відмовитись від сухариків, чіпсів, готових напівфабрикатів та вживати вітаміни відповідно до сезону й особливостей нашого регіону;
- позитивний вплив на організм мають і регулярні фізичні вправи, загартування, дотримання особистої гігієни;
- щорічне флюорографічне обстеження.
Вона зауважила, що саме це і є головні складові міцного здоров’я.

Катерина Гуріївна підкреслила у своєму виступі, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха). Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Лікар-фтизіатр ознайомила присутніх з проблемами та методами боротьби з цією небезпечною хворобою, розповіла про стан захворювання в цілому по Україні та у Чернігівській області зокрема.

Однак, як підсумував доповідач, туберкульоз хоч і є інфекційним захворюванням, але він виліковний. Головне – вчасно звернутися до лікаря, хоча б один раз на два роки проходити профілактичне флюорографічне обстеження і дотримуватися елементарних правил гігієни.

Наприкінці лікар відповіла на численні запитання.


Прес-центр Чернігівського інституту  МАУП

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини