Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:34:46

Під час робочої поїздки до Чернігівської області Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман насамперед цікавився питаннями освіти

18.01.2017   10:38Агенцiя

Разом із Головою Уряду з роботою закладу ознайомилися Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Свій робочий візит до Чернігівської області він розпочав із відвідування обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

Під час огляду матеріально-технічного оснащення профільних навчальних кабінетів ліцею відбулося живе спілкування високопосадовців з учнями та викладачами.

Володимир Гройсман зауважив, що на сьогодні освіта молоді потребує особливої уваги. Тому розвиток освітньої галузі є одним із пріоритетів роботи Кабінету Міністрів України, зокрема, Міністерства освіти і науки.

Спілкуючись із учнями під час уроку англійської мови, Прем’єр-міністр висловив переконання щодо важливості вивчення іноземних мов задля всебічного розвитку особистості.
– Треба спростити працевлаштування для носіїв іноземних мов, які готові викладати мови в українських школах, – зазначив Прем’єр-міністр.

Ознайомився Володимир Гройсман і з викладанням фізико-математичних дисциплін. Він відвідав клас інформатики, де мав змогу переконатися в сучасному рівні навчального процесу під час вивчення точних наук. І все це завдяки оновленій матеріально-технічній базі закладу. Зокрема, за підтримки Уряду наприкінці минулого року ліцей отримав 15 одиниць комп’ютерної техніки.

Під час спілкування з викладачами та ліцеїстами Прем’єр-міністр обговорив і питання мінімальної заробітної плати. Його цікавило, наскільки відчутним для педагогів стало підвищення зарплат. До речі, одне із завдань, яке сьогодні виконували учні на уроці інформатики, – обраховували сімейний бюджет з урахуванням розміру мінімальної зарплати у 3200 гривень. Володимир Гройсман разом із вихованцями закладу долучився до виконання цього завдання.
– Я радий, що українському вчителю підняли заробітну плату, – зауважив Прем’єр-міністр і додав, що Кабмін і надалі проводитиме політику підвищення життєвих стандартів.

Акцентував увагу Володимир Гройсман і на проблемах малокомплектних сільських шкіл, висловивши чітку позицію:
– У кожному районі мають бути опорні школи, які надаватимуть можливість дітям із сіл отримувати якісну освіту.

Голова ОДА Валерій Куліч зазначив, що обласний ліцей є тим закладом, який дає реальну можливість талановитим сільським дітям Чернігівщини отримувати необхідний об’єм знань та всебічно розвивати свої здібності.
– Для нас головне – рівень навчальних знань дітей. Тому ми доводимо в районах, що закриття малокомплектних шкіл відбувається не заради їх закриття, а з міркувань необхідності для кожної дитини мати можливість отримувати гідні знання, – зауважив голова ОДА.

Перебуваючи у Державному професійно-технічному навчальному закладі «Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування» Володимир Гройсман поспілкувався з представниками всеукраїнських та обласних засобів масової інформації.

Одним з найбільш детально обговорюваних питань стало підвищення рівня мінімальної заробітної плати в Україні.
— Багато хто критикує це підвищення, — зазначив Глава Уряду. — Проте я вважаю цей крок правильним. І ми будемо домагатись того, щоб кожна працююча людина в Україні отримувала не менше ніж 3200 гривень на місяць. І це тільки початок…

Нам також треба все зробити для того, щоб підвищити пенсії у нашій країні. Потрібно знайти усі резерви, щоб наповнювати державний бюджет і віддавати кошти людям, які їх заробили.

Прем’єр-міністр пообіцяв свою підтримку усім підприємцям, які у повному обсязі сплачуватимуть належне як працівникам, так і до бюджету. Він нагадав також, що в останні місяці заробітна плата відчутно зросла у багатьох сферах життєдіяльності. У тому числі — майже вполовину — в освіті.

Реформування цієї галузі Володимир Гройсман назвав одним із пріоритетів діяльності нинішнього Уряду. На його думку, якісна освіта дає можливість людині знайти своє місце в реальному секторі економіки.

При цьому якісні зміни потрібні на усіх етапах освітнього процесу — від дитячого садочка до вишу. Однією з найбільших перепон на цьому шляху Володимир Гройсман вважає малокомплектні школи, оскільки рівень навчального процесу там низький і зовсім не відповідає фінансуванню, яке для них виділяється.

— Кошти через економіку ми маємо інвестувати не у неефективні малокомплектні школи, а в дитину: у її освіту, її здоров’я, її успіх.

З тієї ж причини необхідно так модернізувати професійно-технічну освіту, щоб людина, яка її здобула, була конкурентоспроможною на ринку праці.

На жаль, в Україні є професійно-технічні заклади, які проводять навчання за технологіями 60 – 70-х років минулого сторіччя. Це означає, що кошти у таке навчання вкладаються неефективно, учні не одержують знань, що відповідають сучасним вимогам. Тому у країні й відбувається реформування системи професійно-технічної освіти. За словами Прем’єр-міністра, в країні існують десятки тисяч вакансій, де чекають кваліфікованих фахівців робітничих спеціальностей. І модернізована профтехосвіта має сприяти заповненню цих вакансій. Першими кошти на модернізацію освітнього процесу отримують заклади, де готують фахівців за спеціальностями «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування», «Швачка. Кравець. Закрійник».

У Чернігівському училищі побутового обслуговування, з роботою якого ознайомився Володимир Гройсман, вже працюють за оновленими навчальними планами і програмами, впроваджують сучасні інформаційно-комунікаційні, виробничі та педагогічні технології. У рамках реалізації пілотного проекту з модернізації підготовки фахівців швейної галузі тут отримали новітнє швейне обладнання, оновлені версії комп’ютерних програм для підготовки кравців та закрійників.

Володимир Гройсман високо оцінив оснащеність Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування сучасним устаткуванням.
— Сьогодні у цьому училищі є обладнання, яке дозволяє готувати фахівців, зокрема, швачок, які, прийшовши на виробництво, здатні будуть випускати якісний конкурентоздатний продукт і отримувати достойну заробітну плату.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини