Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:48:24

П’ятнадцята науково-практична конференція "Сіверщина в історії України"

08.06.2016   11:53Агенцiя

На базі Національного заповідника «Глухів» проходила щорічна п’ятнадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України».

До незмінних співорганізаторів конференції – Заповідника та Центру пам’яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури – в цьому році долучився Глухівський національний педагогічний університет ім. О. Довженка.

До початку роботи наукового форуму вийшов друком дев’ятий випуск однойменного збірника наукових праць, який цього року підтвердив свій статус фахового видання з історичних наук. До видання включено 123 статті 131 автора, серед яких 12 докторів наук, 58 кандидатів наук, 12 аспірантів, 39 працівників пам’яткоохоронної та музейної сфери. Всіх цих дослідників об’єднує діяльність, направлена на вивчення різноманітних аспектів регіональної історії.

Цьогорічна ювілейна конференція відзначилася рекордною кількістю учасників. Їх привітали кандидат технічних наук, старший співробітник Центру пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури В.О. Константінов, кандидат педагогічних наук, проректор з наукової роботи Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка В.П. Зінченко, директор Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі С.В. Тупік С.В, керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАН України і УТОПІК, директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського С.Ю. Зозуля.

Відкриваючи зібрання, генеральний директор Національного заповідника «Глухів» вручив подяки молодим науковцям, які вже стали кандидатами історичних наук – М.В. Гороху та А.С. Яненко. Вони протягом десяти років поспіль брали участь у роботі конференції, що, на нашу думку, певною мірою посприяло підвищенню їх фахового рівня.

Учасники конференції пройшлися історичними місцями Глухова, познайомилися з його архітектурними пам’ятками, експозиціями виставок, відкритих у 2016 р.: «З історії стрілецької зброї», «Дзвінка мелодія душі», «Традиції бджолярства на Глухівщині».

Після теоретичної частини пам’яткознавці, науковці, музейники відвідали колишній Гамаліївський жіночий монастир, де у Харлампіївській церкві знаходилися поховання гетьмана Івана Скоропадського та представників його родини.

До речі, у науковій конференції також взяли участь і наукові співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Зокрема, кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності Ольга Травкіна, старший науковий співробітник Олена Ванжула.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини