Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:30:07

В Чернігівських школах запрацюють пункти прийому батарейок

29.05.2015   12:54Агенцiя

З кінця травня в усіх школах Чернігова починають діяти пункти прийому відпрацьованих батарейок та акумуляторів.

Спеціально до Днів сталої енергії, що проходять у Чернігові в рамках Угоди мерів, активісти ініціативної групи «Еко Місто» за підтримки місцевої влади почали встановлення контейнерів для їх збору в кожному із середніх навчальних закладів. Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом. Вона охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Відомо, що всього лише одна пальчикова батарейка здатна забруднити 20 кв. м ґрунту та 400 л води. В її складі містяться важкі метали – марганець, цинк, нікель, кадмій, ртуть. Ці речовини потрапляють в землю та ґрунтові води, а зрештою, й до організму людини. Отож встановлення контейнерів сприятиме збільшенню кількості батарейок, відправлених на переробку, та зменшенню шкоди, яку вони завдають довкіллю. Крім того, даний захід має на меті підвищення рівня екологічної грамотності серед підростаючого покоління.

Всі пункти прийому батарейок діятимуть на постійній основі. Перший із них почав свою роботу в загальноосвітній школі №30. Раніше її учні та вчителі вже організовували збір відпрацьованих батарейок самотужки та поширювали власну ініціативу серед мешканців мікрорайону. Подібний досвід мали також інші школи міста – №5, 15, 16, 20, 29, 31, 36. Решта навчальних закладів також зустріли нову для себе ініціативу із розумінням та позитивом.

Додатковою мотивацією для працівників та учнів шкіл має стати спеціальний приз – сучасний  світлодіодний ліхтар із фотоелементом для шкільного подвір’я. Його наприкінці червня отримає найактивніша школа. Аби всі учасники змагання були в рівних умовах, при підведенні підсумків враховуватиметься не кількість зібраних батарейок, а їх співвідношення до кількості учнів. Оскільки акція припала на кінець навчального року, взяти участь у зборі батарейок зможуть не всі школярі, а, переважно, відвідувачі пришкільних літніх таборів. Проте організатори обіцяють провести новий мотиваційний конкурс на початку наступного навчального року.

Партнерами акції з відкриття шкільних пунктів прийому батарейок стали Агентство США з міжнародного розвитку USAID, Асоціація «Енергоефективні міста України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ. У якості спонсорів акцію підтримали виробник світлодіодних світильників ТОВ «Атілос» та виробник пластикової тари ТОВ «Пласт-бокс» Головні партнери – Чернігівська міська рада, а також Управління освіти та економіки Чернігівської міської ради.

Нагадаємо, що дізнатися про адреси та режим роботи пунктів прийому усіх небезпечних відходів можна на Еко-Карті Чернігова за посиланням www.eco.cn.ua. Дбаймо про екологію разом!

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини