Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:07:50

За винаходами українських школярів ганяються NASA та Sony

20.12.2013   10:29Агенцiя

Розробити дорожнє покриття, що видно і вночі, і під снігом, і за поганих погодних умов. Створити дешеві та легкі в технічному обслуговуванні амортизатори. Сконструювати двигун із двох металевих пластинок. Це завдання не для інноваційного технопарку й не для провідних науковців України. Це цьогорічні конкурсні випробування для старшокласників на Всеукраїнському турнірі юних винахідників та раціоналізаторів, що вже вшістнадцяте проходив у Чернігові.

Про винаходи молодих науковців організатори змагань розповідають дуже обережно — бояться, що ідеї перехоплять.

— Те, над чим працюють наші діти, — це не іграшки, а справжні конкурентоспроможні винаходи. Їхніми розробками цікавляться космічна агенція NASA, фірма Sony, весь час відслідковують наш сайт французькі, ізраїльські, німецькі, американські компанії. На деякі винаходи учасників турніру вже є патенти. Наприклад, Максим Дмитренко починав у нас на турнірі як учасник, а зараз уже член журі та аспірант. Він запатентував аж 14 винаходів, — розповідає голова журі Андрій Давиденко. Сам раціоналізатор, на рахунку якого 42 винаходи, він започаткував турнір ще у 1998-му. А вже за п’ять років наші змагання ЮНЕСКО визнала наймасштабнішими у світі. Адже, хоча за документами турнір і вважається всеукраїнським, та в дійсності він міжнародний. Уже традиційно в ньому беруть участь російські та білоруські команди. А на наступний рік є бажаючі з Молдови, Румунії та Німеччини.

Організатори запевняють: оцінювали не винаходи дітей, адже це продукт творчої діяльності, і судити, який із них краще, неможливо. Змагалися, скоріше, в умінні презентувати свої розробки — у ролі винахідника, патентознавця чи конструктора.

Цього ж року журі найбільше вразила команда з Харкова (на фото). Її капітан саме займається розробкою дуже серйозної конструкції.
— Я винайшов спосіб гасіння коливань конструкцій мостів. Зараз почастішали землетруси й цунамі, тому мій винахід може стати в нагоді в сейсмоактивних зонах та врятувати мости від руйнування. Уже подав заявку на реєстрацію корисної моделі. Зараз я працюю над доповіддю на цю тему для Малої академії наук, — поділився Ярослав Моря, капітан команди-переможниці.

Молода зміна науковців вселяє надію на майбутнє України. Це, звичайно, якщо талановитих юних винахідників не переманять активніші закордонні компанії.


http://vid.cn.ua/content/view/9699/65/
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.