Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:02:52

За кілька днів розпочнеться новий навчальний рік, а чи готові діти і їх батьки до цього відповідального періоду?

31.08.2013   09:31

Президент України зазначає, що базовим пріоритетом соціальної політики має стати забезпечення всебічного розвитку кожної дитини. Поступ до знаннєвого, інноваційного, інформаційного суспільства вимагає модернізації освітнього середовища.

Чи готова система освіти області до нових кроків у своєму розвитку, а також чи готові самі діти до модернізованих методів навчання, обговорили у прямому ефірі програми обласного радіо “Мікрофон – зворотній зв’язок” 30 серпня. У студії зустрілися ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Володимир Тандура, завідувач відділу з організації медичної допомоги дітям у навчальних закладах Чернігівської міської дитячої поліклініки № 1 Марина Кирильченко та головний спеціаліст обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Юлія Велько.

Володимир Тандура розповів про хід обласної серпневої конференції педагогічних працівників, яка відбулася у Прилуках: “На виконання завдань Президента України щодо модернізації освіти та належної підготовки до нового навчального року в області за останні 3 роки відкрито 46 дошкільних навчальних закладів та 49 додаткових груп. У 2013 році заплановано ввести в дію ще 13 дошкільних закладів і 13 груп при школах. Багато уваги на конференції приділялося саме підготовці до нового навчального року і введенню нових державних стандартів початкової школи. Наприклад, минулого навчального року запроваджено обов’язкове вивчення іноземної мови з першого класу. А цього року другокласники почнуть освоювати “сходинки” до інформатики. Еволюційним, так би мовити, став 5 клас, де вводиться обов’язкова друга іноземна мова і більш поглиблене вивчення інформатики”. Володимир Тандура повідомив також, що у 600 закладах області проведено ремонтні роботи, підготовлено більше 500 спортивних майданчиків.

– Готувати дитину до перших кроків у навчанні потрібно заздалегідь, – радить Марина Кирильченко. Необхідно розширити коло спілкування дитини. Бути уважними під час вибору садочка, бажано, щоб він розташовувався недалеко від дому. Варто також наблизити домашній режим дитини до режиму дитячого садочка. Все це слід робити поступово, дослухаючись до порад педіатрів і психологів. Медичні профогляди дітей фахівець порадила робити раз на рік. Довідка з визначенням групи здоров’я дійсна протягом року. Діти дуже добре пристосовуються до нових програм у навчанні. Батькам це здається додатковим навантаженням, але лікарі вважають, що це не впливає погано на загальний стан здоров’я дітей”.

Психолог Юлія Велько підтвердила, що маленькі діти досить легко адаптуються до нових умов і сприймають нову інформацію: “Розпочати вивчення іноземних мов із раннього віку – мудре рішення. Чим менша дитина, тим краще вона сприймає, запам’ятовує і відтворює нову інформацію. Потрібно комплексно підходити до підготовки до навчального процесу. Без допомоги батьків у першокласників виникає ряд проблем під час адаптації до школи. Дуже важливо, щоб батьки підтримували дитину. Не потрібно сварити, краще спокійно підказати і стимулювати свою дитину до навчання. Батьки мають усвідомлювати, що дитина має право на помилку. І вона не повинна боятися покарання за ці помилки. Не порівнюйте своїх дітей з іншими, не кажіть, що вони гірші за когось. Цікавтеся, як себе почуває і поводить дитина у колективі однолітків.”

Тобто якщо дитина відчуватиме підтримку і батьків, і педагогів, процес адаптації до школи буде не лише безболісним, а й цікавим.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини